Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Opt alimente care va provoaca foame

GALERIE
paine alba, cereale
  • paine alba, cereale
- +

Va este foame? Ar trebui sa mancati. Dar exista si posibilitatea ca alimentele pe care la alegeti sa va provoace si mai multa foame decat va era inainte de masa.

 “Foamea este rezultatul multor interactiuni complexe care au loc in stomac, intestine, creier, pancreas si sange”, spun specialistii. Problema este ca acesta este un circuit care poate fi usor deturnat. Exista anumite alimente care intensifica senzatia de foame, chiar si atunci cand stomacul este plin.

    Painea alba

Faina alba folosita pentru a coace painea alba a fost deposedata de invelisul sau exterior (taratele), ceea ce epuizeaza continutul de fibre complete. Consumul de paine va ridica nivelul de insulina, spune Dr. Decotiis, specialist dietetician.

Intr-un studiu spaniol recent, cercetatorii au urmarit obiceiurile alimentare a 9000 de persoane si au descoperit ca cei care mancau doua sau mai multe portii de paine alba pe zi aveau cu 40% mai multe sanse de a deveni obezi, [e o perioada de cinci ani, spre deosebire de cei care consumau o cantitate mai mica.

    Gustari sarate

Exista un motiv pentru care va e pofta de ceva dulce dupa ce mancati o intreaga punga de chipsuri. Chipsurile, covrigeii si alte gustari sarate sunt ceva mai mult decat carbohidrati simpli usor de digerat si pot stimula maximele de insulina, precum si coborasurile ulterioare. Din cauza unui fenomen cunoscut sub numele de satietate senzoriala, puteti manca o cantitate mare de chipsuri si sa simtiti ca doar “stomacul sarat” este plin. “Stomacul dulce” ramane gol, asa ca ar trebui sa fiti pregatiti sa saturati doua stomacuri.

    Fast food

Aproape fiecare ingredient din alimentele de tip fast food este conceput pentru a va mari dimeniunea mesei. De exemplus, grasimile trans inflameaza intestinul, avand potentialul de a afecta capacitatea organismului de a produce neurotransmitatori de control al apetitului, precum dopamina si serotonina. Intre timp, tractul gastro-intestinal absoarbe  sirop de fructoza (gasit in chifle, condimente si deserturi), provocand cresterea nivelului de insulina.

    Pastele albe

Pastele albe au aceeasi problema ca painea alba si in plus, in cazul acestora, mancam mult mai mult decat ne trebuie. O portie standard de paste gatite este de aproximativ 100 de grame, dar restaurantele servesc in general 400. Cand va supraincarcati organismul cu carbohidrati simpli, pancreasul produce mai multa insulina, ceea ce provoaca senzatia de foame.

    Glutamat monosodic

Glutamatul monosodic este o aroma, intalnita frecvent in mancarea chinezeasca, dar si in legume, conserve, super, carne procesata si chiar bere si inghetata. Un studiu pe animale sugereaza ca aceasta aroma declanseaza o crestere de 40% a apetitului.

    Rulouri de sushi

Dieteticianul Susan Kleiner spune ca desi aveti impresia ca atunci cand mancati sushi va asigurati proteinele din peste, de fapt mancati mai mult orez. “Daca nu ati mancat altceva, rulourile de sushi sunt digerate rapid, fara valori mari in ceea ce priveste proprietatile de satietate”, explica aceasta.

    Cereale pentru copii

Faina alba, combinata cu o cantitate generoasa de zahar, poate cauza modificari ale nivelului de zahar din sange si ale insulinei.

“Consumul unei cantitati mari de carbohidrati dimineata, atunci cand nivelul de cortizol este la cel mai inalt nivel, este un atac dublu asupra metabolismului”, spune Dr, Decotiis.

Cerealele pot fi o modalitate excelenta de a va incepe ziua, dar uitati-va dupa cele integrale sau cele din tarate, care contin cel putin 5 grame de fibre si mai putin de 5 grame de zahar per portie.

    Pizza

In general, nu va limitati la doar o felie de pizza, indiferent de marimea acesteia. Asta pentru ca pizza combina faina alba, uleiuri hidrogenate, branzeturi procesate, care pot destabiliza nivelul de zahar din sange si productia de hormoni de satietate.

medlive.hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri