Opt elevi pe loc – Weekend de foc pentru elevii care trec într-a V-a. Admitere în șase din cele mai căutate colegii

sâmbătă, 18 mai 2024, 03:00
6 MIN
 Opt elevi pe loc – Weekend de foc pentru elevii care trec într-a V-a. Admitere în șase din cele mai căutate colegii

Testările pentru ocuparea locurilor în clasa a V-a, în anul școlar 2024-2025, continuă în acest weekend.

Vor fi organizate șase concursuri în perioada 18-19 mai la Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul „Vasile Alecsandri”, Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, Colegiul „Emil Racoviță”, Liceul Teoretic „Miron Costin” și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”. Cea mai mare concurență este la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, unde sunt 8 elevi pe un loc.

Vă prezentăm, pe scurt, situația concurenței la școlile care organizează testarea în perioada 18-19 mai:

  • Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași – 78 locuri, 647 elevi înscriși, 8,29 elevi/loc;
  • Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași – 78 locuri, 528 elevi înscriși, 6,76 elevi/loc;
  • Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași – 78 locuri, 390 elevi înscriși, 5 elevi/loc;
  • Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași – 45 locuri, 234 elevi înscriși, 5,2 elevi/loc;
  • Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași – 16 locuri, 59 elevi înscriși, 3,68 elevi/loc;
  • Liceul de Informatică „Grigore Moisil” Iași – 78 locuri, 228 elevi înscriși, 2,92 elevi/loc.

Admiterea la Colegiul Național „Mihai Eminescu”

Pe cele 45 de locuri disponibile pentru înscrierea în clasa a V-a s-au înscris 234 de elevi, fiind 5 copii pe loc. Elevii care au frecventat clasa a IV-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, la solicitarea scrisă a părinților, au fost admiși direct în clasa a V-a.

Oferta educațională a Colegiului Național „Mihai Eminescu” pentru anul școlar 2024-2025 constă în: 1 clasă cu studiul intensiv al limbii germane, 1 clasă cu studiul intensiv al limbii fraceze și 2 clase cu studiul intensiv al limbii engleze.

Concursul EMINENT, pentru admiterea în gimnaziu, se desfășoară sâmbătă, 18 mai. Proba la Limba Română începe la ora 9, iar cea la Matematică la 10:30. Probele au o durată de 60 de minute (45 de minute pentru redactare și 15 minute pentru lectură, transcriere etc.). Rezultatele evaluării vor fi afișate în aceeași zi, după ora 22. Eventualele contestații se depun la secretariatul școlii luni, 20 mai, între orele 9:00-13:00, iar rezultatele finale se afișează marți, 21 mai, după ora 16. Cererile de înscriere în clasa a V-a se depun până la data de 31 mai.

Elevii sunt înscriși în limita locurilor disponibile și în ordinea descrescătoare a mediilor, dacă au depus cererea și au obținut cel puțin 100 de puncte. Testarea cunoștințelor la o limbă străină va fi organizată la o dată care va fi comunicată ulterior.

Admiterea la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”

Concurența este de 6,76 de copii pe loc la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Oferta educațională cuprinde 3 clase, respectiv 78 de locuri, iar pentru admiterea în clasa a V-a s-au înscris 528 de elevi.

Testarea elevilor de clasa a IV-a pentru admiterea în clasa a V-a constă în două probe scrise, care se vor desfășura sâmbătă, 18 mai. Concursul „Micii alecsandriști”, adică proba la Limba și literatura română, începe la ora 9, iar Concursul „Euclid”, adică proba la matematică, începe la ora 10:30. Timpul de lucru pentru fiecare probă de concurs este de 60 de minute (15 minute pentru lectura și familiarizarea cu subiectele și 45 de minute pentru lucrul efectiv). Rezultatele inițiale vor fi afișate duminică, 19 mai, iar contestațiile pot fi depuse luni, 20 mai. Rezultatele finale vor fi publicate pe 22 mai.

Admiterea se va face cumulând cele două punctaje de la limba și literatura română și matematică, în ordinea descrescătoare a mediilor.

Admiterea la Colegiul Național „Emil Racoviță”

Pe cele 78 de locuri scoase pentru clasa a V-a, în anul școlar 2024-2025, la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, s-au înscris 390 de elevi, fiindc 5 copii pe un loc. Oferta educațională a școlii cuprinde 3 clase, dintre care una cu regim intensiv de predare a limbii engleze.

Pentru admiterea în clasa a V-a la Colegiul Național „Emil Racoviță”, elevii trebuie să susțină Concursul LERIS, la limba și literatura română și la matematică.

Proba la limba română începe la ora 9, iar proba la matematică la 10:30. Timpul de lucru pentru fiecare probă de concurs este de  60 de minute (15 minute pentru familiarizarea cu subiectele, 45 de minute timpul efectiv de lucru). Rezultatele inițiale vor fi publicate duminică, 19 mai, iar eventualele contestații pot fi depuse pe 20 mai. Rezultatele finale vor fi afișate joi, 23 mai, urmând ca cererile de înscriere să fie depuse în perioada 27 mai – 7 iunie.

Admiterea la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”

Testarea „Urmașii lui Moisil” pentru admiterea în clasa a V-a la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași se desfășoară tot sâmbătă, 18 mai. Sunt 3 elevi pe un loc, întrucât s-au înscris 228 de copii pe cele 78 de locuri prevăzute în oferta educațională.

Concursul constă în două probe. Cea la limba română va începe la ora 10, urmând ca cea la matematică să se desfășoare de la ora 11:15. Durata fiecărei probe este de 60 minute (15 de minute pentru parcurgerea subiectului și 45 de minute proba propriu zisă). Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 22 mai, iar contestațiile vor putea fi depuse pe 23 mai, urmând ca rezultatele finale să fie publicate vineri.

Admiterea la Liceul Teoretic „Miron Costin”

În anul școlar 2024-2025, la Licetul Teoretic „Miron Costin” din Iași au fost scoase 16 locuri pentru clasa a V-a. S-au înscris 59 de elevi, iar concurența este de 3,68 de copii pe loc.

Concursul MATEROM, pentru admiterea în clasa a V-a, este organizat sâmbătă, 18 mai. Proba la limba română va începe la ora 9, iar cea la matematică la 10:30. Durata fiecărei probe este de 60 de minute (15 de minute pentru parcurgerea subiectului și 45 de minute proba propriu-zisă).

Rezultatele inițiale vor fi afișate în tot sâmbătă, de la ora 18. Contestațiile vor putea fi depuse luni, 20 mai, în intervalul orar 8:00-10:00, iar rezultatele finale vor fi disponibile în aceeși zi, de la ora 13.

Admiterea la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”

Cea mai mare concurență înregistrată până acum este la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași. Sunt 8 elevi pe un loc. S-au înscris 647 de copii pe cele 78 de locuri scoase pentru anul școlar 2024-2025.

Oferta educațională cuprinde 3 clase de a V-a: 1 clasă intensiv limba engleză (a doua limbă de studiu este limba spaniolă), 1 clasă intensiv limba germană (a doua limbă de studiu este limba engleză) și 1 clasă intensiv limba engleză (a doua limbă de studiu este limba franceză).

Concursul „Cantemir – Junior” pentru admiterea în clasa a V-a se va desfășura duminică, 19 mai. Fiindcă s-au înscris atât de mulți elevi, probele se vor desfășura atât la sediul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, cât și la sediul Școlii Gimnaziale „Titu Maiorescu” din Iași, conform repartiției de pe site-ul liceului.

Proba la limba și literatura română va începe la ora 10, iar proba la matematică la ora 11. Luni, 20 mai, vor fi publicate rezultatele inițiale, iar în aceeași zi, în intervalul 14:00-16:00, vor putea fi depuse contestațiile. Pe 21 mai vot fi afișate rezultatele finale, urmând ca în perioada 27-29 mai să fie completate, la secretariatul liceului, cererile de înscriere a elevilor care sunt admiși în clasa a V-a la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”.

Din cele 78 de locuri, 10 locuri vor fi ocupate de elevii care vor obține premii pentru limba și literatura română, 10 locuri vor fi ocupate de elevii care vor obține premii pentru matematică, iar următoarele 58 locuri vor fi ocupate în ordinea descrescătoare a mediei punctajelor obținute la cele două probe.

Concursurile pentru admiterea în clasa a V-a

Reamintim că aceste testări sunt organizate în unitățile școlare în care numărul de elevi înscriși este mai mare decât numărul de locuri pentru clasa a V-a. Acestea sunt următoarele concursuri:

  • 25 mai – Colegiul Național Iași – Concursul „Alexandru Myller” (matematică) și Concursul „Nicolae Labiș” (limba și literatura română);
  • 25 mai – Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – limba și literatura română și matematică;
  • 25 mai – Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos – limba și literatura română sau matematică;
  • 25-26 mai – Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – limba și literatura română și matematică. (Andreea POPA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii