Zece medici de familie din satele din judeţ au fost refuzaţi la intrarea în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi (CJAS).
La începutul acestei săptămâni în care instituţia are programată perioada de contractare pentru noul an, cei zece medici au fost respinşi din două motive: opt dintre ei nu au pe liste minimum 680 de asiguraţi, - aşa cum a hotărât la începutul lunii Comisia paritară a medicilor de familie de la CJAS -, iar ceilalţi doi nu îndeplinesc alte două articole din contractul de furnizare de servicii. Medicii au putut depune în termen de 24 de ore contestaţie la decizia CJAS, astfel încât să poată profesa în continuare. Totuşi pentru ca cei opt medici să nu-şi piardă postul ar fi însemnat să se organizeze într-un centru medical încă de pe 3 aprilie când CJAS a luat decizia pragului minim de asiguraţi.
„Cei afectaţi de această decizie sunt ori din localităţi în care avem repartizaţi mai mulţi medici de familie, ori sunt la început de drum, astfel încât nu şi-au putut face încă o listă de pacienţi, pentru că ar însemna practic să le ia din asiguraţii celorlalţi colegi. Şi asta se întâmplă rar, doar când pacientul este nemulţumit. Totuşi, hotărârea comisiei vine în ajutorul medicilor de familie, deoarece noi după negocieri am reuşit să scădem limita impusă la nivel naţional şi astfel să avem mai puţini medici în situaţia de a nu fi primiţi la contractare“, a explicat dr. Magda Ibănescu, preşedinta patronatului medicilor de familie din judeţul Iaşi.
CJAS a mai respins la contractare mai mulţi furnizori pentru că nu îndeplineau diferite articole din contractul de furnizare de servicii medicale, şi anume, cinci farmacii, 12 stomatologi, 20 de ambulatorii clinice, trei ambulatorii de recuperare-reabilitare, trei ambulatorii paraclinice, nouă furnizori de dispozitive medicale, un furnizor de îngrijiri la domiciliu şi Spitalul de Boli Cronice din Târgu Frumos.