anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

miercuri, 01.02.2023

Opt milioane de lei câştigaţi de universităţile din Iaşi pe proiecte finanţate la nivel naţional

GALERIE
uaic
 • uaic
- +

Univeristăţile din Iaşi au reuşit să câştige un număr impresionat de proiecte în competiţia derulată de Ministerul Educaţiei Naţionale cu privire la Fondul de Dezvoltare Instituţională.

Astfel, cele cinci instituţii de învăţământ superior din capitala Moldovei au atras împreună, prin cele 27 de proiecte ce vor primi finanţare anul acesta, circa 7,8 milioane de lei pentru a implementa diverse proiecte pe cele şase ramuri unde a existat concurs de depunere a proiectelor: creşterea echităţii sociale, internaţionalizarea învăţământului superior din România, asigurarea funcţionării în bune condiţii a grădinilor botanice universitare, bazelor de practică şi a altor infrastructuri de susţinere a activităţilor didactice din cadrul universităţilor, susţinerea activităţilor societăţilor antreprenoriale studenţeşti, îmbunătăţirea calităţii activităţii didactice, susţinerea cercetării de excelenţă din universităţi.

TUIASI, cei mai mulţi bani

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a obţinut cea mai consistentă finanţare dintre universităţile ieşene, circa 2,16 milioane de lei, aflându-se pe locul al doilea la nivel naţional după poziţiile ocupate în urma clasificării în ierarhiile celor şase domenii.

Mai exact, Politehnica ieşeană a obţinut o finanţare cu 13% mai mare pentru cele şase proiecte depuse faţă de anul anterior, iar proiectul depus pentru primul domeniu, privind creşterea echităţii sociale şi accesul la învăţământul superior, a obţinut suma maximă ce putea fi oferită, 400.000 de lei.

„Politehnica ieşeană şi-a menţinut şi în acest an poziţia de vârf în cadrul competiţiei FDI, fiind universitatea din Iaşi cea mai bine plasată în ansamblul celor şase domenii ale competiţiei. Astfel, punctajele acordate proiectelor noastre ne situează în zona cu procente maxime ale finanţării, cuprinse între 90 şi 100%, în funcţie de domeniu, din fondurile solicitate. Mai mult, media poziţiilor obţinute în ierarhia fiecărui domeniu considerat ne poziţionează pe locul 2 la nivel naţional din cele peste 45 de universităţi participante”, a declarat prof. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Competiţia de proiecte finanţate din Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2019 s-a desfăşurat în perioada 19 februarie – 28 martie 2019. Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS) a evaluat şi selectat proiectele depuse de universităţi.

„Cuza”, cu 22% mai mult

Atât „Cuza”, cât şi Medicina şi Agronomia au obţinut finanţare pentru toate cele şase proiecte depuse, cu proiecte care au primit punctaje ridicate în urma evaluării.

UAIC, spre exemplu, va primi anul acesta cu 22% mai mulţi bani pe aceste proiecte decât anul trecut, în total undeva în jurul sumei de 2 milioane de lei, în timp ce Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” a primit suma maximă ce poate fi finanţată la domeniul privind internaţionalizarea, 400.000 de lei, iar la domeniul al treilea, cu privire la grădinile botanice, a avut al treilea proiect din ţară în urma evaluării, la egalitate de punctaj cu cel al UAIC, de pe locul al IV-lea.

Deşi pe Iaşi UMF a atras mai puţine fonduri decât celelalte trei mari universităţi, la nivel naţional, cu cei aproape 1,5 milioane de lei obţinuţi, se clasează pe poziţia a doua, la scurtă distanţă de UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

„Acest fond pentru dezvoltare instituţională se adresează îndeosebi celor mai performante instituţii de învăţământ superior şi se alocă după criterii competitive bazate pe standarde internaţionale. Cu atât mai meritorie este performanţa Universităţii noastre, care, de trei ani, se clasează foarte bine în această competiţie. Finanţările obţinute ne vor permite să acordăm o atenţie sporită mai multor aspecte ale vieţii studenţilor noştri, principalii beneficiari”, a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. (Andrei MIHAI, Cătălin HOPULELE)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

PIȚUȚURCĂ

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.