Opt motive pentru care românii nu stau în case
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

sambata, 23.10.2021

TULBURĂRILE DE PERSONALITATE ŞI NERESPECTAREA LEGILOR

Opt motive pentru care românii nu stau în case

GALERIE
romani
  • romani
- +

Săptămâna aceasta mi-a adus extrem de multe cazuri specifice perioadei în care ne aflăm, ale unor oameni cuprinşi mai mult de teama neglijenţei semenilor de a nu respecta ordonanţa în vigoare, decât de prezenţa virusului. De ce? Motivele sunt simple şi reale – există o probabilitate uriaşă de răspândire şi înmulţire a cazurilor, aspect ce va avea ca şi consecinţă scăderea siguranţei proprii, precum şi prelungirea duratei carantinei.

Ca şi în medicină, nu virusul în sine este responsabil de decesele înregistrate până acum, ci mai curând, acesta este un factor declanşator, însă nu suficient sau determinant, afecţiunile psihice ale celor ce suferă în prezent de atacuri de panică, anxietate, depresie, fiind instalate cu mult timp înainte, în prezent apărând doar o amplificare ale acestora.

Nu a existat o discuţie în cadrul terapiei, care să nu conţină întrebarea – ”De ce nu stau românii în casă?”. Iată că am identificat cauzele ce stau la baza unui astfel de comportament, cauze ce ţin de tulburări de personalitate, dar şi de o lipsă a educaţiei sau o incorectă selectare a informaţiilor puse la dispoziţie de mass-media.

Tulburarea de personalitate paranoidă – ”Este o făcătură, nu există virusul ăsta! Cineva are ceva cu noi, vor să ne omoare! Să nu-i lăsăm! Trebuie să ne continuăm viaţa ca până acum să vadă că nu ne e frică!”. În categoria aceasta intră acei indivizi suspicioşi, iritabili, neîncrezători şi care îşi doresc să restabilească dreptatea.

Tulburarea de personalitate antisocială – ”Nu mai pot eu de legile lor! Ia să văd ce o să-mi facă!”. Pattern-ul ce îi caracterizează pe cei din categoria aceasta este dat de iresponsabilitate, încălcarea drepturilor celorlalţi, impulsivitate, lipsa remuşcărilor, precum şi o plăcere în a se juca cu legea şi a nesocoti indicaţiile autorităţilor.

Tulburarea de personalitate dependentă – ”Nu pot să stau singur! Îmi e teamă! Am nevoie de oameni în jur!”. Aici apare problema mai mult în cazul celor ce locuiesc singuri şi obişnuiau ca zilnic să meargă în vizită la rude, prieteni sau în locuri aglomerate. Nu pot face multe lucruri singuri, le este greu să iniţieze o acitivitate, de aceea perioada carantinei va reprezenta pentru ei o cădere care va atrage cu sine şi instalarea depresiei.

Tulburarea de adaptare – ”Este groaznic ceea ce se întâmplă, pur şi simplu nu pot sta închis între patru pereţi! Este nedrept!”. Cei încadraţi în categoria menţionată dezvoltă simptome asociate depresiei ce marchează o devalorizare a propriei persoane, pierderea interesului şi epissoade frecvente de plâns. Se vor zbate din răsputeri să recâştige modul de viaţă anterior pandemiei ce le aducea un surplus de confort şi bunăstare.

Există şi alte tipologii de gândire disfuncţională ce nu se încadrează în Manulaul de Diagnostic şi Statistică al Tulburărilor Mintale.

” Nu mi se poate întâmpla tocmai mie!”. Mentalitatea conform căreia doar altora li se pot întâmpla nenorociri pentru că nu sunt destul de atenţi, responsabili, precauţi, sunt frecvent întâlnite. Nici măcar statisticile reale ce reliefează un număr considerabil de decese nu îi va putea opri pe aceşti oameni să fie... aşa cum sunt ei, adică întocmai descrierii de mai sus. Cu siguranţă Coronavirus nu te omoară dacă tu eşti sănătos tun, dar ce te faci dacă îl transmiţi celorlalţi cu care intri în contact şi care au neşansa de a avea şi alte afecţiuni somatice?

” Am o urgenţă, ce naiba!”. Urgenţele reale pot fi rezolvate, ni se permite asta! Dar unii evaluează urgenţa într-un mod aberant. Gândiţi-vă dacă ceea ce credeţi voi că arde merită riscul propriului deces sau al altora care ar proceda similar. Mai curând problema care se ridică înfăţişează nemulţumirea noastră în legătură cu interzicerile actuale care duc la incapacitatea de a desfăşura activităţile preferate de dinaintea pandemiei. Însă ştim cu toţii că ce e nepermis devine mult mai râvnit!

” Am trecut noi prin altele mai grele, un virus nu ne omoară!”. Abordarea celor de vârsta a treia care au trecut prin comunism, crize financiare, consideră că ceea ce se întâmplă acum este doar o exagerare, nimic de temut şi că probabil dacă ies afară la soare, pe bănci, îşi dezvoltă imunitatea.

” Alţii cum ies?”. Cei ce reneagă ” turma” obedienţilor, care stau în casă atât pentru binele lor, cât şi pentru al celor din jur devin de nestăpânit când aleg să iasă din tipare şi să urmeze tot o ” turmă” doar că mai restrânsă, ce dă senzaţia de răzvrătire şi independenţă.

STAŢI ACASĂ între patru pereţi! Între patru scânduri e şi mai ingust şi e şi veşnic!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.