anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Opt vietnamezi fără acte, refugiaţi în Gara Ungheni

GALERIE
Ungheni
 • Ungheni
- +

Aici are loc primul triaj al refugiaţilor, cei fără acte trebuind să aştepte identificarea.

Gara Ungheni este prima staţie din România care îi întâmpină pe pasagerii trenurilor cu refugiaţi. Dincolo de Prut, ultima gară prin care au trecut se numeşte tot Ungheni. În cea de pe teritoriul actual al României se fac primele verificări: acte de identitate, documente de călătorie etc. Aici sunt coborâţi doar cei care nu au documente, după cum am aflat de la primarul comunei.

Iulian Marcu ne-a spus că ştie despre aceşti pasageri pentru că administraţia Unghenilor a contribuit la dotarea spaţiilor unde cei sosiţi trebuie să aştepte clarificarea situaţiei lor. De regulă, durează câteva ore, dar uneori se întâmplă ca refugiaţii să înnopteze acolo. Chiar ieri, primarul dusese câteva saltele, cearşafuri, perne şi pături, dar şi o toaletă ecologică. El ne-a povestit că, sâmbătă, au sosit opt vietnamezi care lucrau în Ucraina. Dar actele lor rămăseseră la administratorul firmei, aşa că au trebuit să aştepte la Ungheni până când s-au făcut formele de identificare.

„În perioada asta, am avut noi grijă de ei”, ne-a dat primarul din Ungheni un exemplu despre ceea ce poate să facă pentru refugiaţi o comună mică precum cea pe care o conduce.

Ieri dimineaţă, în spaţiul de cazare improvizat în clădirea gării se aflau 10 persoane. Până ieri la amiază, la Ungheni ajunseseră două trenuri cu refugiaţi, unul cu 11, celălalt cu 14 vagoane.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.