anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Optică nouă la Primărie sau un gest conjunctural, de ochii lumii? Are legătură cu construcţia de blocuri noi!

GALERIE
constructie blocuri
 • constructie blocuri
- +

Asta s-a întâmplat ieri în comisia de urbanism a municipalităţii. Principalele motive invocate la respingerea proiectelor propuse: suprafeţele mici de teren pe care investitori au propus construirea de blocuri, regimuri de înălţime mare, probleme legate de parcări. Sunt exact problemele asupra cărora „Ziarul de Iaşi“ a atras mereu atenţia.

Comisia de urbanism a respins ieri pe bandă rulantă mai multe proiecte urbanistice. Principalele motive invocate de membrii forului au vizat, în principal, suprafeţele mici de teren pe care investitorii au propus construirea de blocuri, precum şi un regim de înălţime mare, probleme legate de parcări sau de regimul juridic al terenurilor studiate.

Proiectul unui bloc de 15 etaje, respins

Printre cele mai importante proiecte care au fost amânate se numără cel al Dazz Group SRL şi constă în amenajarea unui ansamblu rezidenţial şi funcţiuni complementare pe şoseaua Moara de Foc, lângă pasajul Octav Băncilă. Investitorul are o suprafaţă de aproape 4.500 mp şi propune clădiri cu un regim de până 15 etaje, la o înălţime de 55 metri. Regimul de înălţime a fost unul dintre motivele invocate de Comisia, dar principalul lucru pe care consilierii locali l-au avut în vedere vizează faptul că parcela cuprinde în partea estică a amplasamentului şi o clădire existentă care nu aparţine dezvoltatorului. În acelaşi timp, proprietarii clădirii (unde se află spaţii comerciale) nu dispun decât de terenul pe care se află clădirea, iar accesul auto şi pietonal se face în prezent pe proprietatea Dazz Group. La şedinţa Comisiei a venit inclusiv un reprezentant al beneficiarului, care a susţinut că o parte din clădire a fost construită ilegal, iar dreptul de servitute pe teren poate fi obţinut pe calea instanţei. În cele din urmă, Comisia a decis să amâne analiza proiectului urbanistic pentru a studia unele documente şi planşe de reglementări urbanistice aduse în completare de investitor. Beneficiarul planului a acuzat un blocaj la nivelul Comisiei şi a subliniat că, până acum, a ţinut cont de toate recomandările forului şi a solicitat consilierilor să ofere un răspuns scris argumentat unde să fie specificate în mod clar motivele pentru care proiectul nu fost aprobat încă.

Alte trei planuri urbanistice zonale au fost respinse întrucât investitorii au propus Comisiei realizarea de blocuri cu până la trei etaje pe suprafeţe de teren ce nu treceau de 355 mp în zone precum Centru şi Tătăraşi. Inclusiv un proiect ce prevedea construirea în Păcurari a două locuinţe individuale, pe o suprafaţă de 1.300 mp, a fost amânat întrucât documentaţia nu cuprindea şi un plan de încadrare. Un proiect din Bucium, din spatele Hotelului Pleiada, a fost, de asemenea, respins deoarece consilierii au solicitat clarificări privind calea de acces spre ansamblul rezidenţial propus. Planşa depusă de investitor (Tehno Star SRL) prevede construirea a şapte tronsoane de bloc cu trei demisoluri (diferenţă semnificativă de nivel), parter şi trei etaje. Nu în ultimul rând, Comisia a mai decis respingerea unor proiecte în Tătăraşi (probleme legate de regimul de înălţime), Dacia (investitorul propune un imobil cu birouri şi locuinţe de serviciu, dar Comisia nu este de acord cu cea de-a doua funcţiune) şi Bularga (transformarea unei hale de producţie în hostel şi birouri).

Bloc de 10 etaje lângă Gara Internaţională

Totuşi, Comisia de urbanism a aprobat şi o parte dintre proiectele de pe ordinea de zi. Printre acestea s-a numărat şi un PUZ propus de către Conest pe strada Pantelimon Halipa, în apropiere de Gara Internaţională. Societatea va ridica un imobil cu subsol, demisol, parter, mezanin şi 10 etaje pe o suprafaţă de 2.477 mp. Funcţiunea va fi una mixtă: locuinţe, birouri, comerţ, spaţii pentru servicii şi altele. Conest vrea să amenajeze 125 de locuri de parcare, cele mai multe fiind în subteran. Undă verde a primit şi proiectul Fio Grup Company SRL pentru reparaţii capitale şi refuncţionalizarea Hanului Trei Sarmale, alături de construirea unui hotel (trei etaje) în imediata apropiere, cu acces din şoseaua Bârnova. Cele mai puţine discuţii în Comisie au fost pe planul urbanistic legat de extinderea şi dotarea Spitalul „Sf. Maria“, un proiect implementat de Consiliul Judeţean şi care beneficiază de fonduri europene.

Dintre cele 18 proiecte de pe ordinea de zi, acesta a fost singurul care a fost votat în unanimitate, în condiţiile în care consilierii liberali se abţin în continuare la votul privind proiectele private, dar pe cele publice, mai nou, le aprobă. În Bucium, în apropiere de Plopii fără Soţ, Comisia a eliberat un aviz condiţionat pentru ridicarea a nouă imobile pe o suprafaţă de aproape 11.000 mp. Faţă de propunerea investitorului (două persoane fizice) care viza un regim demisol, parter şi două etaje (înălţime maximă 12,5 metri), consilierii au aprobat un regim cu parter, un etaj şi mansardă (înălţime maximă 10,5 metri). Toate planurile urbanistice aprobate trebuie să primească undă verde şi de la Consiliul Local. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.