Optimismul din sondaje (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Optimismul din sondaje (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Trăim în epoca sondajelor de tot felul: politice, economice, mondene, sociale. Cu referire la ultima categorie de sondaje care circulă pe internet, recent am văzut unul a cărui primă întrebare era: „Vă e teamă de sărăcie?”. Cu o oarecare strangere în spate trebuie să recunosc că mi-am răspuns cu un „nu” relativ categoric. Dar, la cum văd că “evoluează” societatea și nivelul de trai pe la noi și pe la alții uşor, uşor parcă începe să te părăsească optimismul.

Speranța moare ultima, se mai spune, iar optimismul nu ar trebui în mod normal să ne părăsească niciodată oricâte vicisitudini ne-ar oferi viața. Și aici îmi amintesc de pilda lui Ioan Slavici din celebra sa nuvelă „Moara cu noroc”: „Omul să fie mulțumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăția, ci liniștea colibei tale te face fericit.”

După cum își dau unii cu părerea trecem printr-un al treilea război mondial şi  vorbim aici de pandemia de Covid-19. Tot aceşti unii susțin că după pandemie perspectivele nu sunt tocmai bune. Dar, chiar război nu va fi această cumplită încercare, însă va fi un mare examen de dat de societate și de cei care o conduc. Dealtfel s-au şi organizat dezbateri, cum altfel decât online, pe tema: „Examenul de absolvire a pandemiei”. Depinde cine îl va absolvi! Iar aici mă mai gândesc la diriguitori şi la faptul că de ceva vreme românii sunt tot mai agitați din cauza perspectivelor de trai și ies în stradă și protestează parcă tot mai mulți, din tot mai multe domenii, de teama pierderii locurilor de muncă, de teama sărăciei şi a excuziunii sociale.

Și “colac peste pupăză”, din statisticile Eurostat mai aflăm că România se află pe locul 2 în UE în ceea ce privește riscul de sărăcie, podiumul fiind deținut de Bulgaria. Și tot din Eurostat mai aflăm că la noi rata de sărăcie a crescut în ultimii zece ani, la categoria de pensionari de peste 65 de ani, cu 7,3%, în timp ce în UE numai cu 1,6%. Săracii s-au regăsit arareori în programele de guvernare din România ultimilor 31 de ani. În campanii li s-au oferit cadouri electorale şi promisiuni… neonorate, iar România a rămas în coada Europei la nivelul de trai şi nu numai. Deci, cum rămâne cu optimismul?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.