
Opțiuni pentru un concediu în siguranță: ce acoperă asigurarea de călătorie și cum se obține gratuit cardul de sănătate european

În contextul unei creșteri constante a numărului de călători care optează pentru vacanțe în străinătate, asigurarea de sănătate devine o necesitate tot mai evidentă. Aceasta oferă o serie de avantaje esențiale pentru cei care doresc să se bucure de vacanță fără griji.
O asigurare de sănătate garantează în primul rând costuri financiare pe care le putem recupera, fiindcă asistența medicală, în special în regim de urgență, se oferă în toate țările din lume. Diferența față de România este că, la externare, vine și o notă de plată care nu este de multe ori accesibilă. În plus, o poliță de asigurare de călătorie nu este costisitoare și poate acoperi riscuri semnificative, precum bagaje pierdute, rezervări inexistente de hotel sau anulări de zboruri. Astfel de riscuri pot conduce la pierderi financiare considerabile, dar pot fi evitate cu o asigurare accesibilă ca preț.
- CITEȘTE ȘI: Pleci în vacanță cu familia? AFLĂ de ce este recomandată o asigurare de călătorie (P)
De exemplu, în luna august, pentru o săptămână petrecută în Emiratele Arabe Unite, o asigurare care include repatriere, accidentare și boală, răspundere civilă și asigurare pentru bagaje va costa doar 35,49 lei. De asemenea, pentru aceleași servicii, costul asigurării va fi de 88 de lei în Fiji, 30,91 lei în Marea Britanie și 58,84 lei în Canada. Sunt prețuri minime, care pot crește de și 5 ori dacă suma asigurată crește până la 500.000 de euro, de exemplu.
Cum ne protejăm în cazul anulării călătoriei
Pe lângă varianta de bază a asigurării de sănătate, pot fi adăugate și alte evenimente, evident pentru un preț mai mare. De exemplu, acoperirea poate include pierderea sau furtul bagajului, întârzierea mijloacelor de transport, pierderea documentelor sau acoperirea daunelor provocate altor persoane. Este important să fim acoperiți pentru aceste situații.
- CITEȘTE ȘI: Iași – De ce servicii medicale beneficiază persoanele care nu fac dovada calității de asigurat?
Există și asigurări care ne protejează în cazul anulării călătoriei. Totuși, această poliță este valabilă doar în câteva situații specifice: un accident înainte de vacanță, o problemă de sănătate, o urgență legată de locuință, pierderea locului de muncă sau divorțul.
Avantajele unui card european de asigurări sociale de sănătate
Persoanele asigurate din România trebuie să știe că având un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) vor putea beneficia de servicii medicale din sistemul public din țările membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European-SEE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), Confederația Elvețiană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Acest card se obține gratuit și, cu ajutorul acestuia, la nevoie, cetățenii români pot beneficia de serviciile medicale din sistemul public, devenite necesare în timpul șederii temporare în oricare dintre statele menționate.
- CITEȘTE ȘI: Documentul care te poate scuti de cheltuieli în străinătate și de care mulți români nu știu că au nevoie: aproape 10.000 de cereri în 2023 în Iași
Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii. Cardul poate fi solicitat de orice persoană care poate dovedi că este asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România și are o valabilitate de doi ani. Totuși, dacă în această perioadă de doi ani intervine o schimbare în statutul persoanei, în sensul că aceasta nu mai este asigurată, trebuie să anunțe Casa de Asigurări de Sănătate în evidența căreia se află.
Cardul european de asigurări sociale de sănătate poate fi obținut de la casa de asigurări de sănătate în evidența căreia persoana se află. În acest sens, asiguratul depune o cerere într-un format standardizat, al cărui model poate fi accesat pe pagina de web a CNAS sau ale caselor de asigurări de sănătate.
Certificatul provizoriu conferă asiguratului aceleași drepturi ca și cardul european
În situația în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/ Confederației Elvețiene/Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și, din diferite motive, nu mai este în posesia cardului (nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus, a fost furat, cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situație similară), acesta trebuie să contacteze casa de asigurări de sănătate care a emis cardul, pentru a solicita certificatul provizoriu de înlocuire a CEASS. Casa de asigurări respectivă va trimite certificatul la adresa menționată în termen de 24 ore. Certificatul provizoriu conferă asiguratului aceleași drepturi ca și cardul european.
Astfel, în funcție de formularele emise de casa de asigurări de sănătate (card european de asigurări sociale de sănătate sau formulare/documente europene), asiguratul poate beneficia, după caz: de servicii medicale devenite necesare, în aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii din ţara în care s-a deplasat.
Aceste servicii vor fi acordate în aceleași condiții și la aceleași tarife ca și pentru asigurații din țara respectivă. Totuși, pentru anumite servicii medicale, poate fi necesară coplata, care va fi suportată de asigurat, chiar dacă în România aceleași servicii sunt decontate integral. De exemplu, în Germania, pacientul ar putea fi nevoit să plătească onorariul medicului, chiar dacă în România acest serviciu este gratuit. În Franța, există contribuții personale pentru anumite servicii medicale care nu există în România. Dacă legislația locală impune ca pacienții să plătească aceste contribuții personale pentru unele servicii medicale publice, atunci pacientul va trebui să le respecte, conform legilor țării în care se află.
Publicitate și alte recomandări video