Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ora de educaţie sanitară ar putea fi obligatorie din toamnă la toate clasele

GALERIE
educatie sanitara
  • educatie sanitara
- +

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vrea ca din toamnă să fie obligatoriu o oră de educaţie sanitară, la toate clasele, o dată pe săptămână sau la două săptămâni, în care să fie prezentate noţiuni despre alimentaţia sănătoasă, prim ajutor, reguli de igienă şi consultul medical.

"A fost o discuţie şi în Parlament, dar am avut câteva discuţii cu domnul ministru Cîmpeanu (ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, n.r.). Eu mă gândisem cel puţin ca un model al orelor de dirigenţie, cum era în perioada în care eu eram elev şi era o programă. Cred că exact pe acelaşi model pot să fie aceste ore de educaţie sanitară, de la clasa întâi până la ultima clasă de liceu. Aşa le gândim noi la Ministerul Sănătăţii, cu noţiuni generale, dar, în funcţie de categoria de vârstă, sunt noţiuni care vor fi predate de către medicul şcolar sau de către serviciile de ambulanţă şi diverşi specialişti, cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educaţional al acestor ore. Cred că de anul şcolar viitor ar putea intra în aplicare. Eu aş vrea să fie oră distinctă, nu de dirigenţie. O oră pe săptămână, asta este propunerea. Trebuie să se ţină cont de programa şcolară şi de posibilitatea de a asigura spaţiul necesar. Noi putem veni cu partea de medici, de asistenţi care pot asigura trainingul şi pregătirea elevilor, şi cred că nu ar încurca absolut deloc programa şcolară", a declarat ministrul Sănătăţii, prezent la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, cu ocazia lansării site-ului "suntprimulajutorjunior.ro", din cadrul proiectului pilot de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii "Sunt primul ajutor".

Ministrul Nicolae Bănicioiu a mai spus că nu ar vrea ca educaţia sanitară să fie disciplină opţională.

"Sunt foarte multe lucruri interesante de predat elevului. Nu aş vrea să fie opţionale. Lecţii interactive, plăcute. Cred că esenţial pentru fiecare dintre noi este să avem aceste noţiuni dobândite din perioada de educaţie. Este vorba de cursuri de creare de abilităţi şi chiar de obiceiuri alimentare, acea alimentaţie sănătoasă pe care noi o tot clamăm şi nu avem nici timpul necesar să învăţăm copilul. Dacă aceste lucruri sunt predate de timpuriu, se creează şi obiceiuri sănătoase adultului tânăr. Plus că mai este şi un alt aspect, apoi, copiii, mai au şi potenţialul ridicat de a învăţa pe alţii. Noi propunem să fie ori obligatorie, săptămânal, dacă nu este posibil săptămânal, nici la două săptămâni nu este foarte puţin. La început, vor învăţa despre spălatul pe mâini, pe dinţi apoi venim cu noţiuni de prim ajutor, de alimentaţie sănătoasă, completăm apoi regulile de igienă, consultul medical, ce înseamnă consultul medical. Cunoaşterea sistemului sanitar, să ştii unde te duci, când te duci, cum te duci, drepturile şi obligaţiile pe care le au ca pacient", a adăugat Nicolae Bănicioiu.

Luni a fost lansat, la Bucureşti, site-ul de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii "suntprimulajutorjunior.ro" şi anunţat proiectul pilot de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii "Sunt primul ajutor!, în judetele Cluj şi Sibiu şi reluarea acestuia în Bucureşti, pentru anul şcolar 2015-2016.

Site-ul "suntprimulajutorjunior.ro", în limbile romană, engleză, franceză şi maghiară, a apărut ca o necesitate pentru cei dornici să se implice activ în caz de nevoie a comunităţii, prietenilor, colegilor sau membrilor familiei, până la venirea personalului de specialitate. Deşi se adresează în mod special elevilor, vârsta celui ce poate salva o viaţă, în astfel de cazuri nu contează.

Site-ul conţine "Ghidul de educaţie medicală şi prim ajutor - "Sunt primul ajutor! SPA Junior!", în patru limbi, pe capitole, o secţiune dedicată proiectului pilot de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii, fotografii realizate în cadrul acestuia şi apariţiile proiectului în media, dar şi testimoniale ale participanţilor la evenimentele precedente, a spus autoarea ghidului, Mihaela Arion.

Proiectul pilot "Sunt primul ajutor!" a apărut ca o necesitate în ceea ce priveşte educaţia sanitară a copiilor încă din ciclul primar de învătământ. Ca urmare a apariţiei, în urmă cu doi ani, a ghidului "Sunt primul ajutor! SPA Junior", autorităţile din învăţământ şi din domeniul medical au propus un proiect prin care noţiunile de educaţie medicală și de prim ajutor din ghid să fie predate în şcolile din Bucureşti.

Proiectul pilot din şcoli "Sunt primul ajutor!" presupune mai mult decât o predare a unui curs şi se face cu ajutorul echipajelor de voluntari experimentaţi şi specialiştilor Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABI), Societăţii de Salvare Bucureşti, Inspectoratului Şcolar Bucureşti şi ai reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi cu sprijinul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi Inspectoratelor Şcolare Judeţene Cluj şi Sibiu.

Elevii implicaţi în program învaţă să aplice şi să execute corect manevre de salvare a vieţii, dar şi noţiuni de igienă şi de prevenire a afecţiunilor transmisibile. Prezentarea noţiunilor privind modul de organizare, funcţionare şi utilizare a Sistemului Naţional Unic pentru Apel de Urgenţă 112 către grupurile de elevi din şcolile desemnate să participe în cadrul acestui proiect este un alt obiectiv al proiectului. Acestuia se adaugă însuşirea noţiunilor de prevenire a accidentelor casnice, şcolare, rutiere, conştientizarea obiceiurilor cu mare risc (droguri, alcool, tutun), rolul alimentaţiei sănătoase, conştientizarea importanţei donării voluntare de sânge şi prevenirea riscurilor situaţiilor de urgenţă în şcoli şi în afara lor.

"La baza realizării proiectului pilot din şcoli «Sunt primul ajutor!» a stat Ghidul de educaţie medicală şi prim ajutor «Sunt primul ajutor - SPA Junior!», autor Mihaela Arion. Am trăit acest ghid de la realizarea primelor pagini. Am văzut acest ghid pas cu pas. Acum avem un ghid de prim ajutor important pentru copii şi profesori. Dar nu era suficient, aşa că azi extindem ceea ce am început şi ne dorim să avem cât mai mulţi copii care să cunoască tehnici de prim ajutor. Trebuie să ştim că, dacă începem devreme să ne educăm copiii, să le acordăm atenţia cuvenită, vom avea nişte adulţi sănătoşi. Începând educaţia sanitară de timpuriu, îi ajutăm pe copii să devină adulţi sănătoşi, să înveţe noţiunile de igienă, cum să se ferească de boli transmisibile. Instruim copiii cu ocazia zilelor Salvării, în Săptămâna altfel, dar acum este altceva", a spus managerul SABI, dr. Alis Grasu.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri