Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ora de religie: o singură semnătură, în loc de 12

GALERIE
ora religie
  • ora religie
- +

Oficialii Mitropoliei Moldovei spun că decizia ministerului, ca părinţii să poată să semneze o singură dată pentru orele de Religie, şi să poată să se retragă când vor, simplică mult procedurile birocratice. Până acum părinţii trebuiau să semneze în fiecare an. Există însă şi voci care spun că MEC a luat decizia la presiunile BOR.

Părinţii care doresc ca copiii lor să participe la disciplina Religie nu vor mai trebui să-şi dea acordul în fiecare an, ca până acum, ci o singură dată pentru toată perioada de şcolarizare. Ordinul a fost semnat de către Ministrul Educaţiei Naţionale, ordin care a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Surse neoficiale spun că modificarea ar fi fost făcută la presiunile BOR, care vrea astfel să încurajeze studierea religiei în şcoli. Această prevedere este în concordanţă cu Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, spun oficialii din minister, aducând clarificări la nivelul normelor metodologice. De asemenea, această prevedere reflectă poziţia Consiliului Consultativ al Cultelor din România, întrunit la Reşedinţa Patriarhală pe data de 28 februarie 2015, şi a Ministerului Educaţiei Naţionale, poziţie transmisă către Inspectoratele Şcolare Judeţne atât în 2015, cât şi în 2016. Astfel, potrivit legii, disciplina Religie face parte din trunchiul comun, iar elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituţional de a participa la ora de Religie, conform confesiunii proprii.

În acest moment înscrierea elevului pentru a frecventa orele de Religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Cu alte cuvinte, cei care nu vor mai dori să urmeze această disciplină, chiar dacă anterior au solicitat înscrierea la orele de Religie, vor trebui să facă o cerere prin care solicită acest lucru.

Cititi si: Un părinte, pupătorii de moaşte şi cel mai puternic laser din lume

Reprezentanţii Bisericii cred că această decizie este una firească şi vine atât în sprijinul părinţilor, care nu vor mai trebui să facă câte o cerere în fiecare an, dar şi în sprijinul şcolilor, care sunt responsabile să preia şi să centralizeze aceste cereri anual. „Mi se pare un gest firesc ca, odată ce un om a luat o opţiune, acea opţiune să fie valabilă până când îşi schimbă opţiunea. Pe lângă discuţia despre ora de religie, mi se pare normal ca orice act de natură administrativă ar trebui implementat la fel. Acest acord nu schimbă cu nimic situaţia. Oamenii au dreptul să se retragă absolut oricând, nu trebuie să rămână un an. Slavă domnului însă că s-a consfinţit o interpretare, aceasta este o lămurire a legii. De asemenea, simplifică procesul de înscriere şi uşurează munca oamenilor de la şcoli, de la secretariate, a directorilor de şcoli şi tot personalul implicat. Nu cred că avea rost să îi punem să muncească în fiecare an pentru o chestiune pentru care oamenii deja au optat“, a punctat Pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, el a amintit şi de faptul că prin această decizie se elimină riscul ca unii copii care şi-ar dori să facă religia, dar au părinţii plecaţi în străinătate, iar rudele care au grijă de ei nu sunt tutori legali, să nu poată urma orele de religie. „Au fost astfel de situaţii chiar şi atunci când a fost acea campanie, şi au trebuit să se înscrie pentru prima dată şi am obţinut un procent de peste 90% de elevi înscrişi. Au fost cazuri în care cei care îi aveau în grijă pe copii nu aveau împuternicirea legală prin care să dovedească că sunt tutori şi astfel să poată să-i înscrie la ora de religie, deşi îşi doreau acest lucru, şi a fost nedrept pentru acei copii“, a mai punctat pr. Sturzu.

Cititi si: Elevele care l-au filmat pe profesorul de religie în timp ce se masturba, pedepsite

Şi ISJ Iaşi are o poziţie similară. „Din punctul nostru de vedere, noua prevedere aduce claritate la nivelul normelor metodologice şi elimină orice echivoc simplificând procedura de depunere a cererilor pentru elevii care frecventează ora de religie“, spune şi inspectorul şcolar pentru religie din cadrul ISJ Iaşi, Denisia Mănoiu. În prezent, la ora de Religie sunt înscrişi peste două milioane de elevi, la nivel naţional. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri