Ora standard este mai benefică pentru sănătate faţă de cea de vară

miercuri, 02 noiembrie 2022, 23:50
2 MIN
 Ora standard este mai benefică pentru sănătate faţă de cea de vară

De câteva zile am dat ceasurile înapoi cu o oră şi am revenit la ora standard, căreia îi mai spunem „ora de iarnă”. Cei mai mulţi experţi spun că ar trebui s-o păstrăm, pentru sănătate.

Lumina matinală a Soarelui este cea mai importantă pentru menţinerea ritmului circadian, a ciclurilor de somn şi a sănătăţii în general. Neurologi şi experţi ai somnului spun că, fără soare, putem intra în dereglare circadiană – ceasul intern al organismului nu mai este sincronizat cu cel solar şi cu ceasul social. Există şi un curent favorabil pentru menţinerea permanentă a orei de vară, mai ales în contextul crizei energetice. Dar desincronizarea ar deveni permanentă şi ar cauza multe probleme de sănătate, spun experţii somnului. Dar cum poate avea un impact atât de semnificativ o singură oră din 24?

Creierul are un ceas intern. Măsoară timpul în fiecare zi, pentru ca lucrurile necesare să se întâmple la timpul potrivit în interiorul corpului – funcţiile cardiace, procesele metabolice, fluctuaţiile hormonale şi somnul. Doar că, pentru cei mai mulţi dintre noi, ceasul intern are mai mult de 24 de ore.

Din fericire, Soarele sare în ajutor, trimiţând semnale receptorilor specializaţi din ochi. În fiecare dimineaţă, soarele ne reglează ceasul intern în sincronizare cu ziua de 24 de ore.

La fel, după ce apune soarele, lipsa luminii permite organismului să producă hormoni ca melatonina, care induce somnul. Dar, la fel cum lumina dimineţii dă înapoi ceasul intern, lumina din orice sursă face invers seara.

Primăvara, când trecem la ora de vară, dereglăm brusc această relaţie importantă dintre creier şi Soare, bazată pe ziua solară de 24 de ore.

Când suntem pe ora standard, amiaza este atunci când Soarele este în general în cel mai înalt punct, „amiaza solară”. Dar, pentru cei mai mulţi dintre noi, ceasurile ne dictează cum să ne petrecem viaţa – când să ne trezim, când să muncim, când să ne ducem la culcare. În martie, când trecem la ora de vară, programul zilnic se decalează cu o oră.

Cititi mai multe pe hotnews.ro

 

 

Comentarii