Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, o premieră în România

GALERIE
fotovoltaic-parc
  • fotovoltaic-parc
- +

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) anunţă că au fost semnate contracte de investiţii în valoare de peste 90 de milioane de euro în sectorul de apă şi apă uzată, gestionarea deşeurilor şi energie verde pentru municipiul Oradea şi alte 10 unităţi administrativ- teritoriale din judeţul Bihor. Astfel, municipiul Oradea va beneficia de un parc fotovoltaic şi peste 70.000 de locuitori din judeţ vor fi conectaţi la reţeaua de apă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de MIPE, ministrul Marcel Boloş a semnat, alături de Florin Birta, primarul municipiului Oradea, Mircea Mălan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, şi Lucian Chindlea, directorul Companiei de Apă Oradea, 6 contracte de finanţare prin care 11 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bihor beneficiază de investiţii în valoare totală de peste 90 de milioane de euro.

Proiectele sunt finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare si vizează sectorul de apă şi apă uzată (2 contracte), gestionarea deşeurilor (2 contracte) şi energie verde (2 contracte).

”Nu este un secret că Oradea este unul dintre locurile în care revin mereu cu bucurie, iar unul dintre motive este dinamismul dezvoltării comunităţii. Judeţul Bihor şi municipiul Oradea sunt, de mult timp, exemple de bune practici în derularea proiectelor cu finanţare europeană şi iată că am semnat alte 6 contracte care aduc noi investiţii de peste 90 milioane de euro. Sunt investiţii în sectoare esenţiale pentru a creşte calitatea vieţii locuitorilor, dar şi pentru economie. Peste 70.000 de locuitori din judeţ vor avea acces la reţeaua de apă, vor exista 16 centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar, iar municipiul Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri care are componentă de comercializare, respectiv va produce energie verde, ceea ce este o premieră în România, astfel încât să valorifice cât mai bine potenţialul de energie solară şi să treacă într-o nouă etapă a dezvoltării, toate aceste proiecte fiind finanţate prin POIM. După cum am anunţat, în scurt timp vor fi deschise apelurile prin Programul Dezvoltare Durabilă, ceea ce înseamnă că autorităţile locale vor putea accesa un buget important pentru investiţii – peste 5 miliarde de euro”, a declarat Marcel Boloş.

61 de milioane de euro investiţii în sectorul de apă şi apă uzată

Unul dintre contractele semnate vizează extinderea cu 87 de kilometri a reţelei de apă şi apă uzată în 10 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.

Astfel, 70.390 de locuitori vor beneficia de servicii de alimentare cu apă potabilă şi peste 3.500 de locuitori echivalenţi vor beneficia de învestiţii în sectorul de apă uzată prin ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor, în perioada 2014-2020” în valoare totală de 58,8 milioane de euro.

În urma implementării proiectului, gradul de conectare a populaţiei la reţeaua de alimentare cu apă va creşte de la 87,7% la 89,1%, iar gradul de conectare a populaţiei la reţeaua de canalizare de la 88,19% la 89,60%.

Prin aceste investiţii se continuă procesul de extindere şi reabilitare ale infrastructurii de apă şi apă uzată realizate în etapa 2007-2013 şi se propun investiţii în extinderea/înfiinţarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în zona urbană.

Cel de-al doilea contract semnat în sectorul de apă şi apă uzată, în valoare de 2,3 milioane de euro, va asigura optimizarea infrastructurii de apă şi digitalizarea serviciilor oferite de Compania de Apă Oradea. Proiectul include o componentă de contorizare inteligentă care urmează a fi implementată în 7 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.

16 noi centre de colectare a deşeurilor şi un nou portofoliu de proiecte, în pregătire

În domeniul gestionării deşeurilor se va asigura o mai bună colectare în 6 oraşe şi 10 comune din judeţ şi se va asigura asistenţa tehnică pentru pregătirea unui noi portofoliu de proiecte.

Proiectul ”Construire de centre/platforme de colectare a deşeurilor prin aport voluntar în judeţul Bihor” în valoare de 7,6 milioane euro, vizează realizarea a 16 centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar (CAV), centre care vor contribui la creşterea eficienţei procesului de valorificare/reciclare a deşeurilor, precum şi la reducerea poluării mediului înconjurător, generată de abandonarea ilegală a deşeurilor.

În contextul viitorului proiect de investiţii privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Bihor, contractul de finanţare semnat astăzi pentru proiectul Asistenţă tehnică pentru pregătirea portofoliului de proiecte aferent investiţiilor destinate Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor din Judeţul Bihor vizează pregătirea documentaţiilor aferente investiţiilor care vor fi cuprinse într-un viitor proiect finanţat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Cu o valoare de 1,65 milioane de euro, proiectul vizează elaborarea aplicaţiei de finanţare, care, prin activităţile privind realizarea de studii, analize şi documente suport, contribuie la procesul de pregătire pentru depunerea proiectului de investiţii.

Parc fotovoltaic de 12,5 hectare

16,44 de milioane de euro vor fi investiţi în municipiul Oradea prin proiectul parc fotovoltaic - amplasament strada Matei Corvin. Pe o suprafaţă de 12,5 hectare, Oradea îşi propune dezvoltarea unui parc solar fotovoltaic, realizarea infrastructurii tehnice (instalaţii şi echipamente) necesare pentru injectarea în SEN a energiei electrice produse şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în Municipiul Oradea prin scăderea anuală a gazelor cu efect de seră.

În domeniul energiei verzi, un al doilea contract semnat, în valoare de 4,34 milioane de euro vizează îmbunătăţirea eficienţei energetice prin utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Companiei de Apă Oradea.

Conform calendarului stabilit pentru lansarea apelurilor prin programele aferente Politicii de Coeziune în 2023, în a doua jumătate a acestui an vor fi lansate toate apelurile pentru proiecte de investiţii în domenii precum apă şi apă uzată, eficienţă energetică, gestionarea deşeurilor sau infrastructura de gaze finanţate prin Programul Dezvoltare Durabilă (PDD). În total, până la finele acestui an vor fi deschise în cadrul acestui program 16 apeluri de proiecte în valoare de 5,25 miliarde de euro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri