De Business

Punem punctul pe știi

Orange vinde cu 2,3 milioane de euro o cunoscută clădire din centrul Iașului. „Clădirile vechi sunt greu spre imposibil de reautorizat pentru alte destinații”

miercuri, 26 martie 2025, 03:52
2 MIN

Orange România a scos la vânzare, în Iași, o clădire cu poziție ultracentrală și arhitectură impunătoare. 

Imobilul, situat pe strada Lăpușneanu, ajuns în patrimoniul companiei odată cu preluarea unor operațiuni ale Romtelecom, este format din două corpuri de clădire și ocupă un teren generos, de peste 1.000 mp. În prezent, în clădire își desfășoară activitatea o sucursală ING Bank.

Ce se vinde și la ce preț

Proprietatea scoasă la vânzare este formată din două corpuri de clădiri, dispuse în formă de U, cu un teren de 1.076 mp și o suprafață construită totală de 3.650 mp. Prețul de pornire solicitat de proprietar este de 2.304.280 de euro, ceea ce înseamnă un cost mediu de 631,3 euro/mp. Oferta este considerată competitivă pentru această zonă ultracentrală, unde costurile terenurilor sunt ridicate. Cu toate acestea, un om de afaceri din Iași atrage atenția asupra unor obstacole care ar putea descuraja un posibil cumpărător.

Citiți și: Câți bani cere Viorel Cataramă pe magazinul Elvila Iași, de lângă Metro. Investitorii așteaptă deschiderea Mall Moldova

Potrivit documentelor de vânzare consultate de „Ziarul de Iași”, imobilul este compus din:

  • Clădirea 1 (C1) – are o amprentă la sol de 492 mp și un regim de înălțime cu demisol, parter și trei etaje, având o suprafață construită totală de 2.460 mp.
  • Clădirea 2 (C2) – are o amprentă la sol de 297 mp și cuprinde demisol, parter și două etaje, având o suprafață construită totală de 1.190 mp.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Se dorește vânzarea integrală și reînchirierea anumitor suprafețe. Vizavi de această clădire se află un alt fost sediu al Romtelecom, imobil care a fost cumpărat în anul 2018 de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (corpul R), după ce fusese închiriat timp de 10 ani.

Ce spun potențialii investitori

Un om de afaceri ieșean, care a preferat să-și păstreze anonimatul, consideră că, deși prețul cerut de Orange România pentru proprietate este atractiv raportat la zona ultracentrală și la suprafața construită, lipsa locurilor de parcare și cerințele stricte pentru reautorizare sunt factori care pot complica o eventuală tranzacție.

Citiți și: Fosta hală Misavan de lângă Family Market Miroslava, scoasă la vânzare. Cât cere proprietarul și ce spune că s-ar putea construi în loc

„Clădirea nu are locuri de parcare și nu îndeplinește cerințele necesare pentru reautorizarea unui nou obiect de activitate. Prețul solicitat este foarte bun, dar, în România, clădirile vechi, construite înainte de introducerea normelor actuale, sunt greu spre imposibil de reautorizat pentru alte destinații, mai ales din cauza lipsei locurilor de parcare. În plus, obținerea autorizației de securitate la incendiu poate fi o provocare. Totuși, având în vedere costul ridicat al terenului în zonă, oferta rămâne atractivă”, ne-a explicat omul de afaceri ieșean.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii