Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Orașe care și-au schimbat numele de-a lungul timpului

GALERIE
orase nume schimbate
  • orase nume schimbate
- +

Orașele cu o istorie fascinantă au absorbit o mulțime de influențe străine de-a lungul vremii, acest fapt relevându-se și în istoria numelor primite. Numelele orașelor au reflectat mereu care erau influențele dominante într-o anumită regiune sau care erau conducătorii momentului.

Istanbul și numeroasele sale denumiri vechi 

Istanbul este un oraș cu o istorie milenară, fiind un loc deosebit de important pentru poporul turc, după ce a fost capitala Imperiului Bizantin și Imperiul Otoman. Începuturile orașului datează din anul 667 î.Hr, de când o colonie grecească s-a stabilit acolo, denumind noua așezare Byzantium. Următoarea schimbare a avut loc după ce Imperiul Roman s-a extins până în peninsulă, Byzantium devenind pentru o scurtă perioadă de timp August Antonina, ca mai apoi orașul să fie cunoscut drept Noua Roma întrucât Împăratul roman Constantin remodelase orașul după capitala Imperiului său. În anul 330, orașul devene capitala estică a Imperiului, urmând să fie cunoscut după un secol drept Constantinopol, nume folosit până la începutul secolului al XX-lea. Începând cu anii '30, orașul se numește Istanbul, însemnând ”în oraș”, așa cum i se spunea în mod simplist și informal încă din secolul al X-lea.

New York City, inspirat după modelul european

Orașul New York este unul dintre cele mai faimoase din lume, reușind să atragă milioane de turiști în fiecare an. Totuși, nu toată lumea știe că inițial orașul a fost numit de către coloniștii olandezi New Amsterdam în anul 1624, după orașul care a inspirat modelarea viitorului simbol american. După preluarea britanică pacifistă din 1664, orașul a purtat denumirea de New York, ca un omagiu adus Ducelui de York, viitorul Rege James al II-lea. În 1973, orașul a revenit olandezilor și a fost rebotezat New Orange în onoarea Prințului de Orange. Jocul de ping-pong a continuat, orașul ajungând iar pe mâinile britanicilor în 1974 și întorcându-se la numele de New York, nume care a consacrat orașul în toată lumea. Ulterior, orașul a fost redenumit New York City pentru a evita confuzia cu statul New York. 

Orléans, construit peste orașul cheie din perioada lui Cezar

Inițial o așezare romană prosperă, Cenabum, a fost cucerită de împăratul Cezar în anul 52 î.Hr. deoarece avea o poziție foarte avantajoasă pe Valea Loirei. În timpul Războiului Galic, Cezar a asediat cetatea ca pe un act de amenințare pentru inamici. Întreaga populație a fost alungată și cetatea a rămas pustie timp de 300 de ani când a devenit cunoscută drept Cenabum Aureliani și apoi doar Aurelianum, în onorea regelui care i-a acordat locului o a doua șansă. Numele orașului s-a metamorfozat astfel din Aurelianum în Orléans, așa cum a rămas până în prezent.

Despre Sibiu și Oradea

Printre cele mai cunoscute orașe din România care au avut diverse nume de-a lungul timpului se numără și Sibiu și Oradea. Sibiul, capitala culturală europeană a anului 2007, a fost cunoscut și ca Cibinium, Hermmanstadt și Nagyszeben, în timp ce Oradea a primit diverse denumiri precum Varadinium, Nagyvarad, Varad, Großwardein, în funcție de influența cui se aflau. Numele de Oradea este de fapt o prescurtare oficială de la Oradea Mare, denumire purtată până în anul 1925.

Artificii comerciale

Există totuși și situații în care un oraș nu și-a schimbat numele în urma unei noi conduceri sau unei cotropiri. Un astfel de caz este cel al orașului american Hot Springs care a devenit faimos peste noapte în anul 1950. Ralph Edwards, crainicul emisiunii radio Truth Or Consequences a anunțat că va difuza o emisiune din orașul care își schimbă primul denumirea în Truth Or Consequences. În Hot Springs, 1300 din cei 1600 de locuitori din 1950 au fost de acord cu decizia, transformând astfel orașul într-un reper al statului New Mexic. Ralph Edwards a vizitat orașul anual până la moartea sa. În prezent, orașul păstrează numele care i-a câștigat notorietatea, deși locuitorii preferă acum să îi spună T&C.

Historia.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri