Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totluni, 23.05.2022
Dintre celelalte mari centre urbane ale vestului ţării, Oradea se apropie cel mai mult de caracteristicile unui oraş secundar. Important centru comercial, cultural, industrial şi meştesugăresc la intrarea în componenţa statului roman, oraşul bihorean avea aproximativ 70 de mii locuitori (64,2 mii în 1910 şi 82,7 mii - la recensământul din 1930).
Dacă în primele decenii ale apartenenţei la statul român Oradea şi-a menţinut o talie demografică şi economică asemănătoare Clujului sau Timişoarei, treptat ecartul de dezvoltare se măreşte, cel mai posibil şi din pricina diminuării hinterlandului său (o parte importantă a vechiului comitat Bihor a rămas în componenţa Ungariei). Din această cauză, în perioada contemporană putem să-i atribuim, în cel mai bun caz, o poziţie ierarhică intermediară - între oraşele secundare şi terţiare ale sistemului teritorial românesc.
Asemânător stau lucrurile şi cu Sibiul şi Târgu Mureş, celelalte două mari oraşe ale Transilvaniei. În ciuda unor servicii importante la nivel regional şi a rolului teritorial major pe care l-au jucat în decursul istoriei (Sibiul - sediu al guvernatorului Transilvaniei timp de aproximativ un secol, din 1691 şi până la fimalul secolului al XVIII-lea, şi Târgu Mureş – “capitala” informală a secuimii), nici unul dintre cele două centre urbane nu poate fi considerat oraş secundar al României.
La est de Carpaţi, în 1918 intră în componenţa statului roman pentru o perioadă de ceva mai mult de două decenii două mari oraşe, care vor ocupa în perioadă interbelică poziţiile a doua (Chişinăul), respectiv, a treia (Cernăuţii) în ierarhia urbană naţională (după Bucureşti). Din punctul de vedere al structurii etnice, spre deosebire de Cluj sau Timişoara, schimbările nu au fost la fel de profunde în cazul celor două oraşe ce asigurau primordialitatea Moldovei răsăritene şi Bucovinei.
În ceea ce priveşte Cernăuţiul, caracterul mult mai puţin agresiv al intervenţiei statului român în schimbarea raportului dintre etnii a fost determinat, foarte posibil, de faptul că structura teritorială de la care a fost încorporată Bucovina (Imperiul Austro-Ungar) era deja istorie, iar temerea pierderii Bucovinei în favoarea fostului stăpân nu mai era de actualitate. Un calcul greşit, după cum se va dovedi ulterior, când partea de nord a arealului va intra în componenţa URSS! Şi în 1910 (87 de mii populaţia totală), ca şi în 1930 (112,4 mii), populaţia evreiască reprezenta majoritatea relativă, înregistrând chiar o creştere importantă - de la 28,6 mii, la 42,6 mii. Schimbările de ierarhie au avut loc la nivelul populaţiilor de pe rangurile 2 - 4: germanii (de la peste 20 mii, în 1910, la 16 mii, în 1930), ucrainienii (de la 15 mii, în 1910, la 16 mii, în 1930) şi românii (de la 13 mii, în 1910, la 30 mii, în 1930, ajungând să reprezinte cea de-a doua etnie a oraşului).
Ascensiunea urbană a Cernăuţilor, aflat în componenţa Imperiului austriac/ austro-ungar în perioada 1774-1918, e relativ târzie. În 1832, de exemplu, cu 11 mii de locuitori avea o populaţie inferioară oraşului Botoşani (aproximativ 14 mii locuitori, în acelaşi an) - cel mai consolidat oraş secundar al Moldovei până la constituirea structurii teritoriale naţionale, din 1859. Evoluţia ulterioară se datorează dobândirii funcţiei administrative de capitală a Marelui Ducat al Bucovinei (1849), dar şi extinderii sistemului de căi ferate (după 1866), care duce la dezvoltarea industriei şi la integrarea avansată a oraşului în economia imperiului. Densitatea mare a reţelei de aşezări de talie importantă din apropiere şi dezvoltarea reţelei de căi ferate la nivel local, care a facilitat naveta diurnă, a dus la schiţarea unei aglomeraţii urbane, încă din perioada apartenenţei la imperiu. În 1937, în cadrul statului român, aglomeraţia cernăuţeană avea deja peste 150 de mii de locuitori - împreună cu oraşele şi satele din ce în ce mai urbanizate din proximitate (la Juciva Veche, Lujeni sau Lenţeşti se aflau cele mai mari fabrici ale Bucovinei deceniului al IV-lea) - cf. datelor din Enciclopedia României, 1939. Din perspectiva aglomeraţiei urbane, Cernăuţii se plasa pe locul al II-lea, după Bucureşti, în ierarhia urbană a României epocii.
Intrat în componenţa URSS dupa cel de-al II-lea război mondial, unde planificarea teritorială se discuta la alte scări, Cernăuţiul devine un oraş de pe nivelul terţiar al noii structuri teritoriale. Şi în prezent, ca parte componantă a sistemului urban ucrainian, în ciuda creşterii demografice importante din ultimii ani, datorată afluxului de populaţie din estul ţării (240 mii de locuitori - 2001 şi 265 mii - 2018), Cernăuţiului nu i se poate atribui calitatea de oraş secundar.
Chişinăul reprezintă un caz aparte de evoluţie urbană. Inclus de facto în componenţa Imperiului Rus încă din 1791-1806 şi de jure în 1812, Chişinăul devine în 1818 reşedinţa Basarabiei, iar din 1873 reşedinţa unei mici gubernii ţariste. Însă, nu această funcţie regională i-a asigurat prosperitatea şi creşterea explozivă a populaţiei, ci (mai degrabă!) calitatea de mare hub militar, prin care Imperiul Rus controla geopolitic şi strategic sud-estul Europei. De la câteva mii de locuitori, mare parte militari ai armatei ţariste (în 1812), ajunge ca la jumătatea secolului al XIX-lea (1851) să se poziţioneze, cu 58,4 mii locuitori, pe al V-lea loc între oraşele imperiului, după Sankt. Peterburg, Moscova, Varşovia şi Odesa. Creşterea demografică realizată în bună parte pe seama funcţiei militare, continuă până la începutul secolului al XX-lea, când se plafonează la valori cuprinse între 120-130 mii locuitori. Intrarea în componenţa statului român a generat fluxuri majore de regrupări de populaţie, care au dus la comprimarea demografică a Chişinăului la 114,9 mii locuitori (1930). Autorităţile române, preocupate mai degrabă de asimilarea cât mai rapidă a teritoriilor vestice, neglijează Moldova răsăriteană, astfel încât, până în 1937, populaţia Chişinăului scade până la 112 mii locuitori. (Pe sâptămâna viitoare)
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Boloş, despre readucerea irigaţiilor în PNRR: Cred că este un obiectiv de ţară
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
După ce au sfidat o zi ordinul talibanilor, prezentatoarele tv din Afganistan şi-au acoperit feţele
Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”
Ucraina: Primar pus de ruși, rănit într-o explozie. „Atac precis și țintit!”
Udrea are timp de stat pe Facebook în arest: Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal
Jale în weekend, la Iaşi: Mulți șoferii prinși băuți de către polițiști. Aceștia riscă pușcăria
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.