Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină
Un barbat a intrat într-un canal pentru verificarea unor apometre, iar când a scos capul (...)
citeste totvineri, 20.05.2022
În partea a IV-a a seriei (de care ne despart câteva săptămâni) am prezentat într-o manieră generală reţelele urbane regionale din perioada de început a statului român.
Dintre cele şase oraşe ce secondau în ierarhia demografică şi economică capitalele structurilor statelor fondatoare, în 1860 Craiova, cu 23 de mii locuitori, se situa pe poziţia a IV-a, după Botoşani, Galaţi şi Ploieşti. Cel mai mare oraş al Olteniei era capitala informală a unui teritoriu cu dimensiuni relativ importante, a cărei teritorialitate modernă a fost construită şi susţinută şi în jurul ideii apartenenţei cândva la Imperiul habsurgic între tratatul de la Passarovitz (1718) şi cel de la Belgrad (1739). Cu o stare de urbanitate veche, determinată de o intersecţie naturală importantă (confluenţa dintre Jiu şi afluentul său Amaradia) şi de proximitatea contactului geografic dintre Podişul Getic şi partea olteană a Câmpiei Române, capitala efemerei Kleine Walachei sau a Olteniei, aşa cum e cunoscută astăzi, s-a detaşat din masa modestelor târguri ale zonei. La această stare de fapt a contribuit şi distanţa mare faţă de Bucureşti şi frâna distanţei importantă pâna la apariţia reţelei de căii ferate, care reclama existenţa unui oraş situat pe un palier ierarhic superior în această regiune.
În ciuda unei dezvoltări organice a oraşului în raport cu micile centralităţi ale regiunii (Târgu Jiu, Turnu Severin, Caracal etc.), în contextul diverselor geometrii ale României, Craiova a fost susţinută să devină oraşul mare de astăzi. Deşi cel mai adesea ne referim la creşterea substanţială din intervalul socialist, ascensiunea urbană a oraşului oltean începe din perioada României Mici (39 de mii de locuitori în 1898, 51,4 mii în 1912), într-o perioadă în care autorităţile de la Bucureşti proiectau construcţia unei teritorialităţi regionale în zona cea mai săracă de atunci a ţării. E lăudabilă acestă intervenţie, dacă în paralel nu ar fi avut loc şi un efort susţinut de deteritorializare a Moldovei, devenită provincie a României. Pe la 1890, discursul public punea semn de egalitate taxonomică între cele două provincii periferice în raport cu Bucureştiul: Moldova şi Oltenia. Modelul structural al sistemului urban centralizat era deja creat!
Craiova (84 mii de locuitori în 1948 şi 304 mii în 1992) ajunge în elita celor 7 oraşe secundare ale României socialiste (alături de Braşov, Cluj, Constanţa, Galaţi, Iaşi şi Timişoara), prin sprijinirea unor servicii teritoriale (învăţâmânt superior, servicii medicale, servicii administrative), dar mai ales prin industrializare. Mari întreprinderi din zona industriilor considerate a fi de vârf în epocă au fost construite în oraşul oltean (chimie, electronică şi electrotehnică, locomotive, automobile şi avioane). Aşa că dezindustrializarea agresivă din România ultimilor trei decenii a avut ce să macine! Marea majritate a întreprinderilor au devenit istorie sau şi-au comprimat activitatea.
Cu ceva mai mult de 260 de mii de locuitori în prezent, şi fără un periurban la fel de activ ca al celor mai multe dintre marile oraşe româneşti, Craiova încă se află la limita shrinking cities, cel puţin din punctul de vedere demografic. Câteva succese economice (relansarea producţiei de automobile, apariţia multinaţionalelor în domeniile IT&Outsourcing, dezvoltarea aeroportului), ne fac să credem că perioada de declin se aropie de final.
Ploieştiul şi Brăila, în ciuda unor dimensiuni importante, nu pot fi considerate oraşe secundare ale României actuale, neavând un o zonă de polarizare de talie regională. Primul oraş, beneficiind de proximitatea zonei metropolitane a Bucureştiului, ce se dezvoltă preferenţial spre nord, a depăşit stadiul de oraş în declin. Însă, Brăila se află într-un declin prelungit, care nu pare sa se atenueze prea curând. (mai multe puteţi citi aici: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/orase-in-declin-galati-si-braila—201851.html)
Constanţa e ultimul oraş secundar din partea de sud a ţării. Istoria sa ca oraş regional al Dobrogei e foarte recentă. În raport cu celelalte oraşe amintite până acum, Constanţa poate fi considerat oraş secundar de abia de la jumătatea perioadei interbelice (59 de mii de locuitori în 1930).
Dobrogea e un teritoriu ce a avut de câştigat prin intrarea în componenţa unei Românii din ce în ce mai centralizate. În Imperiul otoman era doar o periferie sumbră, situată pe un nivel administrativ terţiar (parte a unor vilayate ale căror centre de decizie au fost întotdeauna în exterior - Silistra, Ruse sau Varna). În interiorul României, i-a fost construită şi o centralitate - Constanţa, oraş situat într-o poziţie optimă în raport cu Bucureştii, aflat la final de secol al XIX-lea într-o dezvoltare accentuată (de la 2-3 mii de locuitori la momentul 1877, la 27 de mii în 1912).
Ca unic complex portuar românesc şi ca pol principal al regiunii turistice litorale a României, Constanţa a avut o evoluţie susţinută până la finalul perioadei socialiste (350 mii locuitori în 1992). Însă declinul economic al României (hinterlandul său portuar principal), suprapus crizei de sistem din anii 90, s-a reflectat şi în declinul oraşului. În ciuda faptului că economia României şi-a revenit, Constanţa are în prezent o structură pe mari domenii economice mai simplficată - activităţile industriale şi portuare sunt ramurile ce susţin cea mai mare economie judeţeană a ţării în 2018. Concurenţa pe domeniul turismului, impusă de mai prietenoasele staţiuni bulgăreşti, a secundarizat împortanţa zonei litarale în contextul european.
În ciuda diminuării populaţiei (cel mult 280 de mii în prezent), dinamicile economice şi demografice susţinute ale localităţilor periurbane fac din oraşul dobrogean una dintre cele mai mari aglomeraţii urbane ale României - peste 430 de mii de locuitori în zona metropolitană şi 500 de mii în zona sa funcţională, determinată de practicarea navetismului diurn din UAT-urile proxime. (Pe săptămâna viitoare).
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi
Cuvinte cheie: + teritoriu, Iasi, orase, secundare, dezvoltare
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Pentagonul avertizează că va fi dificil ca Rusia să fie scoasă afară din Donbas
Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină
Timiş: Un şofer de 71 de ani a decedat după ce a accidental mortal un motociclist
Medic: Efectul Angelina Jolie se vede și în România. Care sunt soluţiile
Iași: Trafic de influenţă pentru o locuinţă de la stat. 7500 euro mită
(FOTO) Maşina Zoiei Ceauşescu, vândută la licitaţie la 20.000 de euro. Cadou de la dictatori
Duminică încep calificările la Iași Tennis Trophy. Concurenţi din şapte ţări
Începe programul "Litoralul pentru toţi". Cazare cu 34 de lei pe noapte
Atenţie dacă mergeţi la munte în zona Sucevei: Persoană muşcată de viperă
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
Şeful Fiscului insinuează că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
O căruţa a “aterizat” în Bahlui. Incidentul s-a petrecut în Brătuleni (FOTO)
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Români care câştigă bani din notarea într-un caieţel a preţurilor mărfurilor din magazine
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Un microbuz Mercedes a izbit violent un BMW: cinci persoane au fost rănite
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Asistentul medical care s-a bătut cu poliţiştii locali ieşeni va sta 30 de zile după gratii
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente
Procesul Aeroportului cu fostul director demis de PSD: lovitură surpriză
Şedinţă comună, astăzi, la Iaşi, a aleşilor din România şi din Republica Moldova (UPDATE-FOTO)
Gala Pin Awards Iaşi se întoarce, după trei ani de pauză pandemică
Fostul şef al Vămii Iaşi, permis reţinut pentru viteză. Judecătorii i l-au dat înapoi
Pavel LUCESCUNimic de salvat |
Alexandru CĂLINESCUSimple notaţii |
Neculai SEGHEDINTencuiala antiseismică |
George PLEȘULove story la “om la lună” |
PULSUnde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.