ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
De ce tarile din Est, inclusiv România, gasesc siguranta mai degraba la SUA decât la Fra (...)
citeste totvineri, 20.05.2022
Iaşii s-au secundarizat încă din primele decenii după unirea cu Ţara Românească, într-o perioada în care marile oraşe ale arealului central-estic al Europei erau doar la începutul expansiunii.
Tranziţia urbană, aflată la nivelul Moldovei într-o fază incipientă, dar clar mai avansată decât în restul Europei de sud-est, a fost curmată odată cu punerea în practică a politicilor teritoriale ale noului stat român, care urmăreau centralizarea tuturor aspectelor vieţii, de la politic şi administrativ, la relaţiile eonomice şi sociale.
Înainte de a trece mai departe, consider că e necesar să lămurim sintagma tranziţie urbană. Aceasta reprezintă o fază de creştere semnificativă a ponderii populaţiei urbane, care încadrează trecerea de la un stadiu de urbanizare embrionară cu o populaţie rurală ce depăşeşte 80% din structura populaţiei unui teritoriu spre un stadiu de saturaţie urbană, cu o pondere a locuitorilor citadini de peste 80%. Un astfel de proces implică, pe lângă o creştere preferenţială a oraşelor în detrimentul spaţiilor rurale, şi o schimbare profundă la nivelul structurii sistemului urban (iniţial, foarte simplă - un oraş primat şi un număr redus de oraşe dominate de talie mică şi cu funcţii urbane elementare) în care nivelul oraşelor intermediare tinde să joace un rol din ce în ce mai important (K. Emselem, 2000).
Oricum, Iaşul, după cum am scris şi în partea a VI-a a seriei, în ciuda prezenţei pe teritoriul său a unor servicii cel mai adesea absente în celelalte oraşe secundare ale geometriei contemporane a României (învăţământ superior, de exemplu), a început să evolueze în tandem cu nivelul secundar.
Debutul perioadei postbelice surprinde Iaşul, cu 96 de mii locuitori în 1948 şi 113 mii în 1956, pe o poziţie intermediară între marile oraşe ale României, mult în urma Clujului şi Timişoarei (117 mii, respectiv 111 mii - în 1948 şi 154 mii, respectiv 142 - în 1956), fiind egalul demografic (nu şi economic!) al Ploieştiului. Recuperarea de după cel de-al II-lea război mondial, care a lăsat răni adânci în fosta capitală a Moldovei, înclusiv în ceea ce priveşte simplificarea structurii etnice, eterogenă cândva, a fost de lungă durată. De abia la recensământul din 1977 Iaşul revine, cu 265 de mii de locuitori, în elita primelor trei oraşe secundare româneşti (pe pozişia a II-a, după Timişoara). Cel mai mare număr de locuitori e înregistrat la recensământul din 1992 (344 de mii de locuitori - locul al II-lea după Constanţa), moment ce reflectă cel mai bine situaţia demografică de la finalul episodului socialist. În acest interval, creşterea demografică a avut ca suport principal industrializarea, asemănător tuturor oraşelor mari şi mijlocii din România. Dezvoltarea industriilor metalurgică, chimică, farmaceutică, electronică, a utilajelor industriale, textilă etc. a schimbat radical profilul funcţional al oraşului, peste jumătate dintre salariaţii de la finalul perioadei fiind angajaţi în acest sector economic.
Situat departe de polarizarea metropolitană a Capitalei, Iaşul şi-a conservat serviciile teritoriale importante la nivel regional, precum învăţământul superior (la debutul anilor 90, cu 28 de mii de studenţi era al doilea centru universitar al ţării, poziţie pe care se menţine până la începutul deceniului trecut), medicină şi cercetare ştiinţifică. Chiar dacă deveniseră activităţi secundare, acestea au conservat hinterlandul regional şi s-au dovedit domeniile ce au revitalizat activitatea economică a oraşului în perioada post-socialistă.
După 1990, fenomenul ce caracterizează viaţa economică a oraşului e dezindustrializarea. De la aproximativ 80 de mii de salariaţi în industrie în 1992, în 2010 acest sector ajunge la doar 23 de mii de salariaţi. Involuţia duce la schimbarea radicală a profilului funcţional al oraşului, Iaşul redevenind un oraş al serviciilor importante la nivel regional.
Calitatea de mare centru universitar (peste 60 de mii de studenţi la jumătatea deceniului trecut, 54 de mii în prezent) joacă un rol important în evoluţia economică a oraşului, mai ales după criza economică mondială de la finalul deceniului trecut, care s-a prelungit în România şi în primii doi ani ai deceniului nostru. Calitatea de mare pol de talente, a impus Iaşul, alături de Cluj şi Timişoara, în elita oraşelor unde marile companii multinaţionale şi-au implantat sediile şi punctele de lucru din domeniile IT & Outsourcing, care constituie de aproape un deceniu motorul principal al creşterii economice de la Iaşi.
Evoluţiile din plan economic şi social au avut impact asupra evoluţiei demografice. Din 1992 şi până în 2011 populaţia oraşului s-a comprimat semnificativ - 321 de mii la recensământul din 2002 (primul loc între oraşele secundare), la ceva mai mult de 290 de mii de locuitori în 2011 (poziţia a III-a între oraşele secundare, după Cluj şi Timişoara). Scăderea nu e chiar atât de dramatică precum o arată aceste cifre. Chiar dacă centrul urban involuează, zona periurbană devine una dinamică din punctul de vedere demografic - comunele ce înregistrează creşteri substanţiale de populaţie, precum Miroslava, Rediu, Valea Lupului, Bârnova se alătură în această perioadă comunelor mai tipuriu periurbanizate: Tomeşti, Holboca şi Ciurea, ce adăposteau deja cartiere de tip urban încă din deceniul al IX-lea al secolului trecut.
Un fapt e clar, după 2011 statistica INSSE asupra evoluţiei populaţiei urbane a judeţului Iaşi, demonstrează o ceştere substanţială a populaţiei rezidente în Iaşi, cea care continuă întrucâtva seria cronologică a recensămintelor, probabil până la 305 mii locuitori. Impreună cu comunele din aglomeraţia morfologică, Iaşul se apropie de 390 de mii, iar zona urbană funcţională (de unde îşi recrutează forţa de muncă navetistă) are apropximativ 450 de mii locuitori. Aceste date poziţionează fosta capitală a Moldovei printre primle 4-5 componente secundare ale sistemului urban românesc.
Pe lângă aceste evoluţii importante mai ales la nivelul teritorial, aeroportul, companiile multinaţionale, cei aproape 5000 de studenţi străini fac din Iaşi unul dintre cele mai conectate oraşe ale României la nivelul mondial. Însă, această stare de fapt s-a instalat cu o întârziere de aproape un deceniu în raport cu oraşele vestice (Timişoara şi Cluj), ce au o accesibilitate sporită la nucleul dur al Europei.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Timiş: Un şofer de 71 de ani a decedat după ce a accidental mortal un motociclist
Medic: Efectul Angelina Jolie se vede și în România. Care sunt soluţiile
Iași: Trafic de influenţă pentru o locuinţă de la stat. 7500 euro mită
(FOTO) Maşina Zoiei Ceauşescu, vândută la licitaţie la 20.000 de euro. Cadou de la dictatori
Duminică încep calificările la Iași Tennis Trophy. Concurenţi din şapte ţări
Începe programul "Litoralul pentru toţi". Cazare cu 34 de lei pe noapte
Atenţie dacă mergeţi la munte în zona Sucevei: Persoană muşcată de viperă
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
Şeful Fiscului insinuează că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
O căruţa a “aterizat” în Bahlui. Incidentul s-a petrecut în Brătuleni (FOTO)
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Români care câştigă bani din notarea într-un caieţel a preţurilor mărfurilor din magazine
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Un microbuz Mercedes a izbit violent un BMW: cinci persoane au fost rănite
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Asistentul medical care s-a bătut cu poliţiştii locali ieşeni va sta 30 de zile după gratii
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente
Procesul Aeroportului cu fostul director demis de PSD: lovitură surpriză
Şedinţă comună, astăzi, la Iaşi, a aleşilor din România şi din Republica Moldova (UPDATE-FOTO)
Gala Pin Awards Iaşi se întoarce, după trei ani de pauză pandemică
Fostul şef al Vămii Iaşi, permis reţinut pentru viteză. Judecătorii i l-au dat înapoi
Pavel LUCESCUNimic de salvat |
Alexandru CĂLINESCUSimple notaţii |
Neculai SEGHEDINTencuiala antiseismică |
George PLEȘULove story la “om la lună” |
PULSUnde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.