Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Oraşul “geme” de câini fără stăpân, noul padoc înghite bani degeaba de ani buni

GALERIE
padoc tomesti
  • padoc tomesti
- +

Povestea nemuritoare a padocului de la Tomeşti pare să aibă un deznodământ deloc plăcut pentru contribuabilii ieşeni. Investiţia care ar trebui să fie inaugurată în acest an a ajuns deja să coste 4 milioane de lei. Bani care, până acum, au fost daţi pentru hale ce stau părăsite, doar pe jumătate funcţionale. În plus, unele dintre ele au început deja să ruginească înainte de a vedea picior de câine maidanez. Din 2009, în fiecare an li s-a promis ieşenilor că vom avea padoc nou. Şi anul acesta ni se spune la fel. Asta deşi acolo nu este picior de muncitor, iar oraşul "geme" pur şi simplu de câini fără stăpân, parcă tot mai mulţi de la an la an. Cine este responsabil pentru că o lucrare ce trebuia făcută, potrivit contractului, în exact 4 luni nu e gata nici în 4 ani?

Imaginea padocului de care se vorbeşte continuu din 2009 este una absolut dezolantă pentru câţi bani s-au investit în acest obiectiv atât de aşteptat. Adăpostul din Tomeşti arată jalnic, fiind părăsit în mijlocul unor movile de pământ, gunoi şi între băltoace care s-au format cu sârg lângă halele scumpe.

Clădiri noi şi rugină

Impunătoare sunt trei hale care pot fi oricând inaugurate. Acestea sunt noi, au un aspect modern, iar ţarcurile în care vor fi cazate patrupedele sunt bine delimitate. Halele au acoperiş, iar una dintre ele dispune şi de un spaţiu administrativ. Aceste trei hale verzi care au fost amenjate în cursul anului trecut sunt în acest moment singurele care pot fi ulitizate pentru adăpostul câinilor comunitari. La faţa locului se mai găsesc două construcţii metalice care se află într-o stare jalnică. Aces­tea sunt primele amenajate de constructorul de la Tomeşti, însă lăsate în paragină. Construcţiile sunt practic două patforme betonate pe care s-au montat structura metalică pentru viitoarele cuşti. Acestea nu au acoperiş, pereţi, iar pilonii meta­lici au ruginit pe toată suprafaţa. Vopseaua de culoare gri este complet scorojită din cauza ruginii. Mai ales că halele respective stau sub cerul liber în ultimii doi ani, fără ca nimeni să le protejeze în vreun fel. În plus, zona din jurul padocului este des frecventată de persoane care şi-au făcut un rost din adunatul gunoaielor. Iar halele metalice care par ale nimănui în mijlocul depozi­tului de la Tomeşti par o tentaţie destul de mare. Acest peisaj dezo­lant a scos din buzunarele ieşenilor, deocamdată, 1,8 milioane de lei. Primăria a plătit constructorului această sumă frumoasă pentru toate lucrările de la începutul contractului până în prezent, adică amenajarea terenului, asigurarea utilităţilor şi montarea celor cinci hale.

Promisiune fermă

În acest timp, singurii câini care populează padocul sunt cei care bântuie prin zonă. Pe lângă această sumă, Primăria a alocat în bugetul din acest an o valoare de 2,2 mi­lioane de lei pentru proiectul pa­do­cului din Tomeşti. Aceasta în con­diţiile în care suma ar trebui cheltuită pentru punerea în funcţiune a obiectivului, adică pentru nicio achiziţie substanţială. „Anul acesta se pune în funcţiune obligatoriu. Am prevăzut sume la începutul anului pentru punerea în funcţiu­ne. Investiţia s-a mişcat pe măsura posibilităţilor financiare. A trebuit să alegem între padoc pentru câini şi finalizarea lucrărilor în unităţile de învăţământ. Anul acesta ne ocupăm de căi de acces, utilităţi, corp administrativ; la hale nu mai este mare lucru de făcut la ele“, a declarat viceprimarul Mihai Chi­rica.

Patru luni egal patru ani

Pe lângă faptul că lucrările se mişcă în paşi de melc, proiectul poate intra în istorie şi pentru modul în care s-au cheltuit banii. Con­tractul de lucrări a fost semnat în vara anului 2009 pentru suma de 3,2 milioane de lei, fără TVA. Con­tractul iniţial prevedea însă amenajarea a 4.000 de locuri pentru ca­zarea câinilor. Acelaşi contract prevederea o perioadă de execuţie a lucrărilor de patru luni, adică cel târziu în 2010. După mai bine de trei ani de lucrări de calitate îndoielnică la prima vedere, proiectul a intrat la apă. Primăria va cheltui în final suma de 4 milioane de lei pentru a caza în jur de 500 de câini comunitari la adăpostul de câini din Tomeşti. Aceasta doar dacă cele două construcţii metalice care sunt acum ruginite vor fi amenajate.
În timp ce investiţia bate pasul pe loc, iar municipalitatea anunţă termene pentru fiecare an, câinii comunitari sunt trimişi tot la padocul vechi din Miroslava. Ac­tivitatea de ecarisaj din cadrul societăţii Salubris a constat anul trecut în prinderea a 7.775 de patrupede. Acestea au fost duse la Miroslava şi sterilizate.

Topul câinilor, pe cartiere

Dintre aceştia, peste 1.500 de patrupede au fost strânse din zonele Podu Roş-Nicolina, iar 1.120 de câini comunitari, din Tătăraşi-Metalurgie. Restul câinilor au fost adunaţi din Alexandru cel Bun-Dacia: 989 exemplare, Păcurari-Canta: 860 de câini, Copou-Sărărie: 584 de comunitari, Mircea cel Bătrân-Galata: 397, şi Centru Civic-Hala, 421 de câini. „Trebuie să conştientizăm că sunt alte priorităţi decât să dăm banii aiurea. Lumea trebuie să-şi sterilizeze câinii, să fie responsabili, să-şi aducă câinii la sterilizat. Şi trebuie să sesizeze reaid Poliţia atunci când văd că se abandonează câinii pe câmp. Fără o atitudine civică, padocul va deveni neîncăpător foarte repede“, a mai spus viceprimarul Chirica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri