Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Orașul confiscat! Transparentizați urgent urbanismul! (P)

GALERIE
Marius_Ostaficiuc
  • Marius_Ostaficiuc
- +

O lipsă crasă de transparență predomină de ani buni în Primăria municipiului Iași. Ședințele Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism sunt ținute la secret, în condițiile în care orașul a fost deja zguduit de mai multe scandaluri pe teme imobiliare. Șefii din Primăria Iași aruncă pisica în curtea Comisiei, iar membrii acesteia o pasează în curtea municipalității. În tot acest timp, ședințele sunt secrete, iar publicul larg nu beneficiază decât de o informare sumară a avizelor discutate, complet irelevantă. 

Este absurdă o astfel de secretomanie în administrația locală, este absurd ca investiții ce afectează indirect locuitorii Iașului să fie discutate doar în spatele ușilor închise. Din nou Iașul trebuie să ia model alte centre urbane din țară, unde transparența este la ea acasă.

Regulamentele locale de urbanism nu trebuie aplicate cu jumătăți de măsură, după cum consideră unii lideri vremelnici, ci făcute în beneficiul locuitorilor orașului. Se pare că niciun reprezentant al autorității publice locale nu a învățat din ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, ci dimpotrivă.

Acel acord de confidențialitate menționat ar fi trebuit eliminat încă de la bun început pentru a nu aduce noi dispute, noi prejudicii de imagine Iașului și ieșenilor. Nu este cazul să ne mai jucăm cu transparența banului public, nu este cazul ca cei plătiți din bugetul orașului să decidă în spatele ușilor închise cum poate fi dezvoltat Iașul. 

Municipiul Iași trebuie să fie un centru prosper, un centru puternic, nu unul acaparat și ascuns în spatele ușilor închise. Fie că vorbim de investiții private, fie că vorbim de proiecte publice, acestea trebuie transparentizate cât mai repede. Cred că ne-am săturat cu toții să aflăm pe surse ce se întâmplă în orașul nostru.

De altfel, legea privind amenajarea teritoriului şi urbanismul indică faptul că profesionalizarea actului de planificare a dezvoltării locale, judeţene, regionale, naţionale, potrivit rigorilor domeniilor de referinţă, este fundamentală pentru transparentizarea actului de planificare a dezvoltării la nivel sectorial, instituţional şi al comunităţilor locale. Doar că o astfel de reglementare este departe de ce se întâmplă la Iași. Nu mai este cazul să ne asundem după deget, ci să trecem la acțiune. Iar factorii decizionali din Primăria Iași trebuie să înțeleagă că a fi transparent înseamnă să fii deschis către oamenii care susțin bugetul orașului, către cei care țin în viață comunitatea pe care o prețuiesc și pe care speră să o ducă la standardele necesare.

- Marius OSTAFICIUC, deputat PSD de Iași -

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri