anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

O zonă care atrage ca un magnet investitorii în imobiliare

Orașul de la marginea Iașului: peste 5.000 de apartamente, până la finalul anului 2023

GALERIE
copou
 • copou
- +

Zona aleea Sadoveanu – Viticultori a cunoscut o dezvoltare imobiliară semnificativă începând cu anul 2015. În mai puţin de trei ani au început să fie date în folosinţă primele blocuri. Până la finalul anului viitor, estimările actuale arată că în blocurile din zonă vor fi date în folosinţă, în total, cel puţin 5.000 de apartamente.

Anterior, zona era considerată una de case, dar, în prezent, se prefigurează o dezvoltare masivă a locuinţelor colective. Toată zona de dezvoltare depăşeşte 100 de hectare, dacă ne raportăm la limite precum str. Dealul Zorilor (pe latură nordică) şi până în apropiere de Grădina Botanică (zona Viticultori-Hurmuzaki).

La început, principalii proprietari de terenuri au fost omul de afaceri Bogdan Cihodaru şi latifundiarul Ioan Zapodeanu. De exemplu, în 2007, Cihodaru a obţinut aprobare în Consiliul Local pentru reglementarea urbanistică a unei zone de peste 24 hectare. După construirea a două blocuri, omul de afaceri a optat pentru vânzarea terenurilor, astfel că în zonă au apărut alţi investitori. Similar a făcut şi Zapodeanu, cu precizarea că acesta nu a construit, ci doar a obţinut aprobarea unor planuri urbanistice după care a vândut "la pachet" terenul şi proiectul aferent.

Cine sunt acum principalii dezvoltatori

În zona Sadoveanu – Viticultori asistăm la "naşterea" unui nou cartier. Până acum, au fost ridicate sau sunt în fază de construcţie peste 30 de blocuri, majoritatea cu un regim înalt. Dar dezvoltarea nu se va opri aici: pe terenurile libere spre str. Dealul Zorilor şi, respectiv, Grădina Botanică, sunt în pregătire sau în fază de avizare noi proiecte imobiliare. În prezent, investiţiile sunt derulate de oameni de afaceri din Republica Moldova şi dezvoltatori autohtoni.

Unul dintre primele proiecte de amploare din zonă este Royal Town, dezvoltat de investitorul Ruslan Rotaru (R. Moldova). Complexul a ajuns, în prezent, la peste 1.000 apartamente în şapte blocuri, iar obiectivul final este ca ansamblul să cuprindă un număr dublu de locuinţe.

Peste 1.100 de apartamente va avea un alt complex din imediata vecinătate ("Copou Garden Residence"), dezvoltat de Daniel Niculiţă, investitor considerat a fi un apropiat al primarului Mihai Chirica. Lucrările la cele şapte blocuri înalte au început în anul 2019: la două dintre acestea au fost finalizate finisajele exterioare, iar celelalte se apropie în execuţie de faza "la roşu".

Un alt investitor care îşi pune amprenta în dezvoltarea zonei este firma băcăuană Fiald Imobiliare: compania a ridicat două blocuri şi are în pregătire extinderea ansamblului până la o capacitate de peste 1.100 de apartamente, planul urbanistic zonal fiind în faza de avizare.

O altă firmă imobiliară importantă din zonă este compania Inamstro, una dintre cele mai mari companii de profil din Republica Moldova. Societatea este pe punctul de a finaliza lucrările la turnul "Azimut" (12 etaje), are în construcţie Complexul "Zorilor", iar planurile companiei cuprind şi alte ansambluri în zonă.

Investitorilor enumeraţi mai sus li se alătură şi alţi dezvoltatori care au în pregătire sau în curs de aprobare alte proiecte imobiliare majore. Un exemplu relevant în acest sens este proiectul Greenfield Copou: peste 1.100 de apartamente vor fi amenajate într-un ansamblu de pe str. Viticultori. Proiectul va fi derulat de Impact Developer & Contractor, singura firmă imobiliară din ţară cotată la Bursă. Compania este controlată de Gheorghe Iaciu, om de afaceri care, la Iaşi, mai deţine şi Moldova Center.

VEDEȚI ȘI:

VIDEO: Cum se naște un oraș nou la capătul Copoului. Competiția coloșilor de beton și a imobiliarilor - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.