Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O zonă care atrage ca un magnet investitorii în imobiliare

Orașul de la marginea Iașului: peste 5.000 de apartamente, până la finalul anului 2023

GALERIE
copou
  • copou
- +

Zona aleea Sadoveanu – Viticultori a cunoscut o dezvoltare imobiliară semnificativă începând cu anul 2015. În mai puţin de trei ani au început să fie date în folosinţă primele blocuri. Până la finalul anului viitor, estimările actuale arată că în blocurile din zonă vor fi date în folosinţă, în total, cel puţin 5.000 de apartamente.

Anterior, zona era considerată una de case, dar, în prezent, se prefigurează o dezvoltare masivă a locuinţelor colective. Toată zona de dezvoltare depăşeşte 100 de hectare, dacă ne raportăm la limite precum str. Dealul Zorilor (pe latură nordică) şi până în apropiere de Grădina Botanică (zona Viticultori-Hurmuzaki).

La început, principalii proprietari de terenuri au fost omul de afaceri Bogdan Cihodaru şi latifundiarul Ioan Zapodeanu. De exemplu, în 2007, Cihodaru a obţinut aprobare în Consiliul Local pentru reglementarea urbanistică a unei zone de peste 24 hectare. După construirea a două blocuri, omul de afaceri a optat pentru vânzarea terenurilor, astfel că în zonă au apărut alţi investitori. Similar a făcut şi Zapodeanu, cu precizarea că acesta nu a construit, ci doar a obţinut aprobarea unor planuri urbanistice după care a vândut "la pachet" terenul şi proiectul aferent.

Cine sunt acum principalii dezvoltatori

În zona Sadoveanu – Viticultori asistăm la "naşterea" unui nou cartier. Până acum, au fost ridicate sau sunt în fază de construcţie peste 30 de blocuri, majoritatea cu un regim înalt. Dar dezvoltarea nu se va opri aici: pe terenurile libere spre str. Dealul Zorilor şi, respectiv, Grădina Botanică, sunt în pregătire sau în fază de avizare noi proiecte imobiliare. În prezent, investiţiile sunt derulate de oameni de afaceri din Republica Moldova şi dezvoltatori autohtoni.

Unul dintre primele proiecte de amploare din zonă este Royal Town, dezvoltat de investitorul Ruslan Rotaru (R. Moldova). Complexul a ajuns, în prezent, la peste 1.000 apartamente în şapte blocuri, iar obiectivul final este ca ansamblul să cuprindă un număr dublu de locuinţe.

Peste 1.100 de apartamente va avea un alt complex din imediata vecinătate ("Copou Garden Residence"), dezvoltat de Daniel Niculiţă, investitor considerat a fi un apropiat al primarului Mihai Chirica. Lucrările la cele şapte blocuri înalte au început în anul 2019: la două dintre acestea au fost finalizate finisajele exterioare, iar celelalte se apropie în execuţie de faza "la roşu".

Un alt investitor care îşi pune amprenta în dezvoltarea zonei este firma băcăuană Fiald Imobiliare: compania a ridicat două blocuri şi are în pregătire extinderea ansamblului până la o capacitate de peste 1.100 de apartamente, planul urbanistic zonal fiind în faza de avizare.

O altă firmă imobiliară importantă din zonă este compania Inamstro, una dintre cele mai mari companii de profil din Republica Moldova. Societatea este pe punctul de a finaliza lucrările la turnul "Azimut" (12 etaje), are în construcţie Complexul "Zorilor", iar planurile companiei cuprind şi alte ansambluri în zonă.

Investitorilor enumeraţi mai sus li se alătură şi alţi dezvoltatori care au în pregătire sau în curs de aprobare alte proiecte imobiliare majore. Un exemplu relevant în acest sens este proiectul Greenfield Copou: peste 1.100 de apartamente vor fi amenajate într-un ansamblu de pe str. Viticultori. Proiectul va fi derulat de Impact Developer & Contractor, singura firmă imobiliară din ţară cotată la Bursă. Compania este controlată de Gheorghe Iaciu, om de afaceri care, la Iaşi, mai deţine şi Moldova Center.

VEDEȚI ȘI:

VIDEO: Cum se naște un oraș nou la capătul Copoului. Competiția coloșilor de beton și a imobiliarilor - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri