
O zonă care atrage ca un magnet investitorii în imobiliare
Orașul de la marginea Iașului: peste 5.000 de apartamente, până la finalul anului 2023

Zona aleea Sadoveanu – Viticultori a cunoscut o dezvoltare imobiliară semnificativă începând cu anul 2015. În mai puţin de trei ani au început să fie date în folosinţă primele blocuri. Până la finalul anului viitor, estimările actuale arată că în blocurile din zonă vor fi date în folosinţă, în total, cel puţin 5.000 de apartamente.
Anterior, zona era considerată una de case, dar, în prezent, se prefigurează o dezvoltare masivă a locuinţelor colective. Toată zona de dezvoltare depăşeşte 100 de hectare, dacă ne raportăm la limite precum str. Dealul Zorilor (pe latură nordică) şi până în apropiere de Grădina Botanică (zona Viticultori-Hurmuzaki).
La început, principalii proprietari de terenuri au fost omul de afaceri Bogdan Cihodaru şi latifundiarul Ioan Zapodeanu. De exemplu, în 2007, Cihodaru a obţinut aprobare în Consiliul Local pentru reglementarea urbanistică a unei zone de peste 24 hectare. După construirea a două blocuri, omul de afaceri a optat pentru vânzarea terenurilor, astfel că în zonă au apărut alţi investitori. Similar a făcut şi Zapodeanu, cu precizarea că acesta nu a construit, ci doar a obţinut aprobarea unor planuri urbanistice după care a vândut "la pachet" terenul şi proiectul aferent.
Cine sunt acum principalii dezvoltatori
În zona Sadoveanu – Viticultori asistăm la "naşterea" unui nou cartier. Până acum, au fost ridicate sau sunt în fază de construcţie peste 30 de blocuri, majoritatea cu un regim înalt. Dar dezvoltarea nu se va opri aici: pe terenurile libere spre str. Dealul Zorilor şi, respectiv, Grădina Botanică, sunt în pregătire sau în fază de avizare noi proiecte imobiliare. În prezent, investiţiile sunt derulate de oameni de afaceri din Republica Moldova şi dezvoltatori autohtoni.
Unul dintre primele proiecte de amploare din zonă este Royal Town, dezvoltat de investitorul Ruslan Rotaru (R. Moldova). Complexul a ajuns, în prezent, la peste 1.000 apartamente în şapte blocuri, iar obiectivul final este ca ansamblul să cuprindă un număr dublu de locuinţe.
Peste 1.100 de apartamente va avea un alt complex din imediata vecinătate ("Copou Garden Residence"), dezvoltat de Daniel Niculiţă, investitor considerat a fi un apropiat al primarului Mihai Chirica. Lucrările la cele şapte blocuri înalte au început în anul 2019: la două dintre acestea au fost finalizate finisajele exterioare, iar celelalte se apropie în execuţie de faza "la roşu".
Un alt investitor care îşi pune amprenta în dezvoltarea zonei este firma băcăuană Fiald Imobiliare: compania a ridicat două blocuri şi are în pregătire extinderea ansamblului până la o capacitate de peste 1.100 de apartamente, planul urbanistic zonal fiind în faza de avizare.
O altă firmă imobiliară importantă din zonă este compania Inamstro, una dintre cele mai mari companii de profil din Republica Moldova. Societatea este pe punctul de a finaliza lucrările la turnul "Azimut" (12 etaje), are în construcţie Complexul "Zorilor", iar planurile companiei cuprind şi alte ansambluri în zonă.
Investitorilor enumeraţi mai sus li se alătură şi alţi dezvoltatori care au în pregătire sau în curs de aprobare alte proiecte imobiliare majore. Un exemplu relevant în acest sens este proiectul Greenfield Copou: peste 1.100 de apartamente vor fi amenajate într-un ansamblu de pe str. Viticultori. Proiectul va fi derulat de Impact Developer & Contractor, singura firmă imobiliară din ţară cotată la Bursă. Compania este controlată de Gheorghe Iaciu, om de afaceri care, la Iaşi, mai deţine şi Moldova Center.
VEDEȚI ȘI:
VIDEO: Cum se naște un oraș nou la capătul Copoului. Competiția coloșilor de beton și a imobiliarilor – AICI
Publicitate și alte recomandări video