anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Orban: „Autostrăzile A7 și A8 sunt priorități pentru noi și le finanțăm”. Memorandumul guvernamental a inclus autostrăzile A7 și A8 prioritățile de investiții ale bugetului 2021 (P)

GALERIE
autostrada
  • autostrada
- +

Pe agenda ședinței de guvern de ieri, 7 august 2020, s-a aflat un proiect de memorandum guvernamental intitulat „Aprobarea rezultatelor prioritizării proiectelor de investiții publice semnificative, ce urmează a fi utilizate în procesul de elaborare a proiectului legii bugetului de stat pe anul 2021”. 

Documentul ce respectă o practică guvernamentală este de un material intermediar și provizoriu de lucru, realizat de Ministerul Finanțelor Publice.  Lista anexă de investiții care au fost inițial prioritizate cuprinde 160 de proiecte în valoare de 216 miliarde lei, și un rest de finanțat de 147 miliarde lei. Dintre cele 160 de proiecte, 17 sunt proiecte noi, iar 143 sunt proiecte în execuție, aflate în diverse stadii. Mass-media a semnalat ieri faptul că această listă conținea, referitor la județul nostru, proiectele privind modernizarea drumului Târgu Frumos – Botoșani, amenajarea râului Jijia pentru combaterea inundațiilor în județele Botoșani și Iași, varianta de ocolire a municipiului Iași – etapa I – varianta Sud, varianta de ocolire Târgu Frumos. Dintr-o regretabilă omisiune,

Costel ALEXE, membru al Guvernului:

„Vreau să mulțumesc public mass-media din Iași, societății civilie și tuturor celor implicați care au semnalat ieri faptul că acest document de lucru, memorandum redactat de Ministerul Finanțelor Publice, care nu fusese încă dezbătut și aprobat în ședința de Guvern (ci era în stadiu de proiect), omisese, dintr-o regretabilă eroare, autostrăzile care vor conecta Iașul și Moldova. Repet, acest memorandum nu avea o putere juridică oricum, el era un document de lucru, un proiect. 
A fost o eroare, nu există scuză, oamenii au reacționat, le mulțumesc încă o dată.
Înaintea ședinței de guvern de la ora 16, ieri, eram la Iași, am vorbit imediat cu colegii din Guvern, cu cei de la SGG, cu premierul Orban. Am îndreptat imediat eroarea. 

Chiar la începutul ședinței de Guvern, primul-ministru a corectat această problemă, s-a amendat documentul în consecință, va fi publicat. Premierul a subliniat din nou prioritatea 0 a acestor obiective majore de investiții, dar a reluat și diversele faze în care se află acestea: A7, A 8 și A 13. 
Cred totodată că reacția de ieri a tuturor este îndreptățită, societate civilă, oameni politici, presă, pentru că atât de mult s-a vorbit despre aceste proiecte încât sunt convins că toată această presiune mediatică și publică este benefică, este o garanție foarte mare că proiectele de dezvoltare sunt urgențe 0, beneficiază de maximă atenție și toată lumea este conectată la fiecare pas pe care îl parcurg acestea”.

Prim-ministrul Ludovic Orban în debutul ședinței de Guvern de ieri:

„Ați publicat un document (Către Antonel Tănase, șeful SGG-  n.n.), un proiect de memorandum privitor la prioritățile investiționale care sunt finanțate de la buget sau din fonduri europene și nu mi-ați prezentat anterior documentul. Și, de aceea, vreau să fac precizarea acum, când se face o întreagă campanie, că atât autostrada A7, cât și autostrada A8 reprezintă priorități pentru noi și le finanțăm. Deci, includerea - atât domnul ministru Cîțu, cât și domnul ministru Bode - o vom face astăzi în ședința de guvern, mai ales că ele sunt incluse în Master Plan și chiar sunt finanțate. Autostrada de pe Coridorul IX paneuropean Ploiești – Focșani – Bacău – Siret, care are 6 tronsoane, deja, avem contracte de realizare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic care sunt finanțate, dintre care o parte sunt finalizate până la sfârșitul anului și anul viitor urmează să facem licitația pentru stabilirea constructorului. În ceea ce privește Autostrada ”Unirii”, pentru care există lege în vigoare, reprezintă o prioritate absolută. La ora actuală, studiul de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureș-Târgu-Neamț este în curs de realizare și până în ianuarie trebuie finalizat. De asemenea, sunt în proceduri de licitație celelalte două tronsoane, pentru care urmează să semnăm contractele pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic”

Departamentul de Comunicare al PNL Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.