Orban: Consilierii traseişti trebuie să-şi piardă imediat mandatul, la primari există opţiune
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Orban: Consilierii traseişti trebuie să-şi piardă imediat mandatul, la primari există opţiune

GALERIE
ludovic orban
  • ludovic orban
- +

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că în urma publicării motivării Curţii Constituţionale pe decizia de respingere a OUG 55, consilierii locali şi judeţeni traseişti trebuie să-şi piardă imediat mandatul, iar în cazul primarilor, este opţiunea Parlamentului.

Orban a fost întrebat care vor fi acţiunile PNL în privinţa aleşilor locali care au schimbat partidul politic, în baza OUG 55, având în vedere motivarea dată publicităţii de Curtea Constituţională pentru declararea neconstituţionalităţii actului normativ.

”Din consultarea pe care am avut-o cu jurişti constituţionalişti şi cu specialişti în contenciosul administrativ sensul deciziei Curţii Constituţionale este foarte clar. În cazul consilierilor judeţeni şi locali care şi-au părăsit partidele pe listele cărora au candidat în alegerile locale, în baza ordonanţei, lucrurile sunt clare, trebuie să-şi piardă mandatul ca şi consecinţă a deciziei dată de CC. Drept urmare, consiliile locale şi consiliile judeţene trebuie să ia act de încetarea mandatelor tuturor acestor consilieri locali şi judeţeni”, a spus Orban.

Prim-vicepreşedintele PNL a menţionat că liberalii se vor adresa consiliilor judeţene şi locale pentru a le solicita să respecte decizia Curţii Constituţionale, având în vedere obligativitatea instituţiilor publice de a respecta deciziile CC.

În cazul primarilor, Orban a menţionat că decizia CC ”lasă la latitudinea Parlamentului ca în legea de respingere a OUG 55 să decidă dacă şi primarii îşi vor pierde mandatele, sau dacă în cazul primarilor se va aplica o altă măsură, care poate fi numai aceea de a-i determina să revină în partidele pe listele cărora au fost aleşi şi numai în caz contrar să-şi piardă mandatele, dacă refuză”.

El a menţionat că dacă decizia Curţii Constituţionale nu va fi aplicată în cazul consilierilor judeţeni şi locali va fi vorba de infracţiunea de abuz în serviciu, iar PNL va depune plângeri penale şi acţiuni în contencios administrativ.

Orban a precizat că în mod normal la prima şedinţă a consiliilor judeţene şi locale ar trebui să se ia act de încetarea mandatelor consilierilor traseişti.

Curtea Constituţională a adoptat, prin decizia 761 din 17 decembrie 2014, obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală, formulată de 130 de deputaţi şi senatori PNL şi PDL.

Ordonanţa de urgenţă prevedea că în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni îşi pot exprima în scris o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.

Potrivit legii 393/2004, calitatea de primar şi preşedinte al consiliului judeţean, cea de consilier local sau judeţean încetează de drept o dată cu pierderea calităţii de membru al partidului politic.

CC a menţionat în decizie că Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă în cazul unor situaţii extraordinare a cărei regmentare nu poate fi amânată. În plus, Curtea a constatat că întreaga expunere de motive a ordonanţei de urgenţă analizate se axează asupra existenţei unor „rupturi politice” apărute pe parcursul mandatului autorităţilor locale şi necesitatea remedierii efectelor negative ale acestora.

Curtea Constituţională a cerut Parlamentului, prin motivarea la decizia de neconstituţionalitate a OUG 55/2014, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a acesteia, constatând totodată că Executivul a adoptat o OUG cu încălcarea normelor de tehnică legislativă.

„În urma efectelor concrete ale prezentei decizii, Curtea constată că Parlamentul va trebui să respingă prin lege ordonanţa de urgenţă şi să reglementeze, în acord cu art. 115 alin.8 din Constituţie, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei de urgenţă 55-2014, respectiv între data de 2 septembrie 2014 şi data publicării deciziei în Monitorul Oficial, pentru a le pune de acord cu decizia Curţii”, a aratat Curtea Constituţională.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.