Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Orban cu Iohannis validează azi lista miniștrilor din guvernul PNL. Doi ieșeni sunt în runda finală

GALERIE
iohannis orban
  • iohannis orban
- +

Ludovic Orban depune astăzi la parlament programul de guvernare și lista miniștrilor, validată înainte de președintele Klaus Iohannis și conducerea PNL, potrivit hotnews.ro.

Premierul desemnat a încheiat miercuri negocierile cu partidele pentru susținerea guvernului PNL, dintre acestea Pro România asumându-și public că nu va vota noul cabinet.

În acest moment, liberalii mai au nevoie de nouă voturi pentru a putea ajunge la cele 233 necesare învestiturii în Parlament. Conform ultimelor calcule, Ludovic Orban se bazează pe 224 de voturi negociate. PNL are 97 de parlamentari, UDMR - 30, USR - 39 (un absent nemotivat), ALDE - 24, PMP - 18 și Minorități - 16 (un absent).

Ludovic Orban a declarat că a demarat negocierile cu alți 25 de parlamentari.

„Am încredere că, aşa cum au existat 238 de parlamentari care au înţeles necesitatea de a pune punct guvernării PSD, se vor găsi un număr suficient de parlamentari, minim 233, care să înţeleagă că este vital pentru România să aibă un guvern legitim", a spus Orban.

„Din punctul meu de vedere, prima zi când Birourile Permanente se pot reuni va fi luni, și atunci lunea viitoare Birourile Permanente vor stabili un calendar. Cred că ar fi foarte bine să fie niște audieri serioase, să vedem și programul de guvernare, să vedem și competența viitorilor miniștri. Cred că miercuri, joi, săptămâna viitoare, vor putea fi audierile și săptămâna cealaltă, undeva 4-5-6 (noiembrie - n.r.), să fie un vot asupra guvernului", a declarat, miercuri, vicepreședintele PSD al Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Lista ministerelor și a miniștrilor înainte de discuțiile cu președintele Klaus Iohannis, potrivit surselor HotNews.ro:

1. Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu
2. Ministerul Afacerilor Interne - Marcel Vela (anterior pe listă fusese introdul Laurențiu Leoreanu)
3. Ministerul Apărării Naționale - Nicolae Ciucă
4. Ministerul Finanțelor - Florin Cîțu (pe listă figurau anterior și Lucian Heiuș și Bogdan Iulian Huțucă)
5. Ministerul Economiei - Virgil Popescu (pe lista inițială figura și Ion Ștefan)
6. Ministerul Dezvoltării - Raluca Turcan (pe listă figura inițial și Robert Sighiartău)
7. Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu (pe listă figura și Ioan Cupșa)
8. Ministerul Agriculturii - Adrian Oros (pe listă figurau anterior și Emil Dumitru și Nicolae Giugea)
9. Ministerul Muncii - Violeta Alexandru
10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor) - Costel Alexe
11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării) - Monica Anisie
12. Ministerul Fondurilor Europene - Sorin Maxim( șef Agenția Dezvoltare Regională Vest) sau Marcel Bolos (șef Agenția Dezvoltare Regională Nord Vest
13. Ministerul Tineretului și Sportului - Sorin Moldovan sau Cristinel Romanescu
14. Ministerul Transporturilor (se comasează Ministerul Comunicațiilor) - Lucian Bode
15. Ministerul Culturii - Liviu Brătescu
16. Ministerul Sănătății - Victor Costache (s-a renunțat la varianta Horațiu Suciu după discuțiile cu USR)

Șeful cancelariei primului ministru va fi Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al partidului, iar pentru SGG este luat în calcul Gabriel Andronache.

Textul integral, pe  hotnews.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri