Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Orban: Dacă va creşte numărul de cazuri peste 1.000 – 1.200, putem să luăm măsuri restrictive

GALERIE
orban masca
  • orban masca
- +

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni seară, că, dacă va creşte numărul de persoane infectate la peste 1.000 – 1.200, ”deja ne apropiem de un prag de risc şi putem ajunge să fim obligaţi să luăm măsuri restrictive”. Prim-ministrul a precizat că nu doreşte noi restricţii, dar se vor lua decizii în acest sens, pe plan local sau zonal, în funcţie e riscul epidemiologic.

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, luni seară, la Digi 24, care este cel mai negru scenariu legat de pandemie care este luat în calcul şi a afirmat: ”Am făcut câteva analize, putem duce un număr de cazuri, nu îmi place să dau cifre, nu mă hazardez să fac nicio previziune. Obligaţia noastră ca Guvern, ca autorităţi este să fim pregătiţi pentru orice situaţie. Aş prefera să nu vorbesc despre aceast scenariu,  pentru că obiectivul nostru este să determinăm un comportament responsabili, astfel încât să împiedicăm răspândirea epidemiei”.

Premierul consideră că ”e mult mai simplu să te protejezi, pentru că dacă eşti sănătos poţi să şi munceşti, poţi să te şi distrezi, poţi să duci o viaţă normală, poţi să  te bucuri de viaţă”.

”În momentul în care nu mai eşti sănătos, lucrurile o iau razna. E mult mai simplu să nu laşi garda jos, să nu cedezi niciun moment. Ne luptăm cu un inamic invizibil. Aici ar trbui să respectăm nişte reguli: portul măştii în spaţii închise, să nu ne apropiem de oameni, să renunţăm la îmbrăţişări, la strângeri de mână”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Întrebat despre măsuri de carantinare, premirul a precizat: ”Nu ne dorim să luăm nicio măsură restrictivă. Obiectivul nostru este să nu luăm nicio măsură care să afecteze negativ economia în primul rând şi activităţile care se derulează. Nu ne dorim să fim în situaţia să luăm astfel de măsuri, pentru că, într-adevăr, dacă va creşte numărul de persoane infectate peste 1000 - 1200, deja ne apropiem de un prag de risc şi putem ajunge să fim obligaţi să luăm măsuri restrictive acolo unde există cel mai mare risc epidemiologic, măsuri care pot fi locale, zonale, de carantinare, mai ales a zonelor cu cel mai mare nivel de răspândire a virusului”.

Premierul a menţionat că pot fi luate şi decizii de închidere a unor firme, dacă devin focare.

”Se poate dispune măsura  suspendării temporare a activităţii economice. Am avut astfel de situaţii la Arctic Găeşti, a fost chiar o măsură autoimpusă de managementul companiei. Carantinarea de exemplu, dacă apare într-un sat sau într-un cartier, putem lua măsura carantinării, dar, repet, nu ne dorim să mai impunem nicio restricţie. Din păcate, nu am putut să ne ducem planul de relaxare. România a avut un plan de relaxare foarte bine gândit, am dat drumul gradual din 15 în 15 zile. Din păcate, ne-am confruntat cu această campanie pe care eu nu pot să o înţeleg cum oamnei cu scaun la cap, cu bun simţ, cu pregătire intelectuală pot crede aşa ceva. Părerea mea e că trebuie să vadă cazuri concrete. Nu trebuie să aştepte să se îmbolnăvească cineva apropiat sau doamne fereşte să moară cineva să se trezească. Trebuie să înţeleagă că virusul acesta este periculos şi ucide şi că îmbolnăveşte foarte uşor, se trabsmite foarte uşor şi pune în pericol viaţa”, a mai declarat premierul.

Legea privind carantina intră marţi în vigoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri