anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Orban explică de ce a pus gând rău teraselor: De fapt sunt cluburi mascate

GALERIE
Orban
 • Orban
- +

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va adopta miercuri un proiect de hotărâre care prevede noi măsuri împotriva răspândirii COVID-19, la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Printre măsuri se numără limitarea numărul clienţilor la numărul de locuri pe scaune care vin pe terase. 

Şeful Executivului a adăugat că multe terase „se transformă în discoteci, în cluburi”, fiind de fapt „cluburi mascate”. Actul normativ mai dă posiblitatea Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă să dispună obligativitatea purtării măştii în aer liber, în anumite intervale orare şi spaţii unde nu poate fi respectată distanţa minimă de 1,5 metri.

„Al doilea subiect cel legat de modificarea hotărârii de Guvern privind starea de alertă. Am formulat câteva propuneri pentru Guvern pentru a fi adoptate în cadrul hotărârii de Guvern privind starea de alertă. Printre măsuri va fi posibilitatea de limitare a programului pentru terase în special, dar şi alte activităţi similare, ea urmează să fie decisă de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă pentru acele localităţi, judeţe unde există un nivel ridicat de răspândirea a virusului. Propunerea CNSU e aceea de a limita numărul de clienţi care se află pe terase la numărul de locuri disponibile. Ştim bine că multe terase se transformă în discoteci, în cluburi. De fapt sunt cluburi mascate. Atunci măsura e aceea de a limita numărul clienţilor la numărul de locuri pe scaune care există pe terase”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului. 

Acesta a precizat că în unele spaţii deschise, unde nu poate fi respectată distanţarea socială, în anumite intervale orare, Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă pot dispune purtarea obligatorie a măştii de protecţie.

„Propunerea CNSU e aceea de a impune obligativitatea portului măştii în aer liber în anumite spaţii, în anumite intervale orare. Practic, noi vom împuternici Comitetele Judeţene pentru Situaţia de Urgenţă de a decide impunerea măştii în aer liber unde sunt spaţii aglomerare, unde nu există distanţă de 1,5 metri. Aici e vorba de pieţe. Sunt pieţe foarte aglomerate unde se formează cozi, unde interacţiunea între vânzător şi clienţi e foarte apropiată. E vorba de faleze. De exemplu, faleza din Galaţi, sâmbătă şi duminică între 19.00 şi 22.00 acolo e o aglomeraţie unde nu au cum să păstrezi distanţa de protecţie”, a explicat Orban.

Premierul a mai oferit câteva exemple unde ar putea fi dispusă purtarea obligatorie a măştii în aer liber.

„Pe cursele feroviare sunt peroane de aşteptare unde nu se poate păstra distanţa fizică. De asemenea, în staţii în locuri de aşteptare la mijloacele de transport, la fabrici se creează o aglomeraţie foarte mare. Procedura va fi, noi permitem, prin hotărârea de Guvern adoptarea unor astfel de decizii, la propunerea Direcţiilor de Sănătate Publică. Ele se vor dispune loco, pentru anumite activităţi şi în intervalele orare în care se creează aglomeraţie”, a conchis Orban.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.