Orban i-a uns în funcții pe Alexe și Chirica. Maricel Popa a vânturat o foarfecă mare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Orban i-a uns în funcții pe Alexe și Chirica. Maricel Popa a vânturat o foarfecă mare

GALERIE
ludovic
  • ludovic
- +
Premierul s-a aflat la Iaşi, la ceremoniile de constituire a Consiliilor Judeţean şi Local. Prim-ministrul a răspuns apoi la întrebările presei, toate legate de pandemie.

De la sfârşitul acestei săptămâni, Iaşul are un nou Consiliu Judeţean, iar municipiul-reşedinţă, un nou Consiliu Local. Vineri, aleşii judeţului au depus jurământul pentru un nou mandat - cu excepţia celor care vor ocupa locurile colegilor lor de partid ale căror nume apar pe locuri considerate eligibile în alegerile parlamentare. În mod similar, 20 de consilieri municipali şi-au luat locul în CLM Iaşi. La cele două ceremonii, desfăşurate una după alta, au participat premierul Ludovic Orban, preşedintele CJ Costel Alexe şi primarul Mihai Chirica, ambii depunând jurământul în prezenţa prim-ministrului, precum şi miniştrii Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş. Consilierii judeţeni s-au reunit în Sala Voievozilor, de la Palatul Culturii, iar aleşii locali, în Sala Mare a Palatului Roznovanu.

Printre absenţii de la şedinţa de constituire a CJ s-a numărat şi fostul preşedinte Maricel Popa. În cursul dimineţii, el a anunţat într-o declaraţie de presă că a renunţat la mandat, precizându-ne ulterior că a făcut asta pentru că nu consideră normal ca accesul în biserici să fie restricţionat la 20 de oameni, în timp ce la şedinţele CJ să intre 50. După ce a trecut în revistă proiectele începute în mandatul lui, Popa a prezentat o foarfecă mare pe care, a spus el, i-o va lăsa succesorului său ca să taie panglicile.

După un scurt discurs susţinut în faţa consilierilor judeţeni, premierul Ludovic Orban le-a declarat jurnaliştilor că prezenţa lui şi a colegilor lui „reprezintă un angajament de colaborare, de parteneriat, cu autorităţile locale alese pentru susţinerea tuturor proiectelor de dezvoltare ale judeţului Iaşi şi ale municipiului Iaşi“. Orban le-a şi numit pe acestea: autostrăzile A7 şi A8, Spitalul Regional de Urgenţă, punerea în aplicare a Masterplanului de dezvoltare a Aeroportului, Centura municipiului Iaşi, sala polivalentă şi stadionul, proiectele de extindere a reţelelor de gaz, apă şi canalizare.

Din partea presei, întrebările au vizat mai ales măsurile de limitare a răspândirii pandemiei. Premierul a dat asigurări că secţiile spitaliceşti pentru bolnavii de Covid sunt bine delimitate faţă de celelalte, ale pacienţilor non-Covid.

Ministrul Sănătăţii s-a referit la cele zece procente din secţiile ATI unde vor avea acces cei infectaţi cu coronavirus „în condiţii epidemiologice, cu respectarea circuitelor tocmai pentru evitarea contactelor“. „Avem evaluarea fiecărui spital în parte care poate asigura aceste circuite“, a precizat Nelu Tătaru.

Spitalul mobil, testări şi cooperarea societăţii

„Imediat ce Costel Alexe a fost învestit, adică începând cu această conferinţă de presă, va prelua problema şi va interveni pentru a asigura alimentarea cu oxigen, astfel încât să devină funcţional, în special paturile pentru terapie intensivă. Achiziţionarea trebuia să se facă cu tot ceea ce este necesar pentru funcţionarea spitalului. Nu cunosc exact condiţiile contractuale, care vor trebui verificate de noul preşedinte al CJ. Esenţial este să se găsească soluţii rapide, astfel încât spitalul să poată fi pus în funcţiune“, a precizat Ludovic Orban.

Cât priveşte testarea în masă, aceasta este o „iluzie vândută de PSD de la începutul pandemiei“, a spus premierul. El a menţionat că acum se fac peste 35 de mii de teste zilnic, iar obiectivul este creşterea la peste 50 de mii. „Obiectivul nostru este ca oamenii să ducă o viaţă cât mai aproape de normal, iar economia să funcţioneze la parametrii obişnuiţi. Putem să atingem aceste obiective doar dacă avem cooperarea societăţii în ansamblul său, de la formatori de opinie şi aleşi, până la firme şi companii“, a încheiat premierul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

Mireasa hoțomană

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.