Orban îi dă replica ministrului Ghinea: Cred că s-a închis campania electorală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Orban îi dă replica ministrului Ghinea: Cred că s-a închis campania electorală

GALERIE
Orban
  • Orban
- +

Fostul premier Ludovic Orban afirmă că a discutat informal cu reprezentanţi ai Comisiei Europene privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi susţine că există un "oarecare acord” cu privire la proiectele propuse de România în vederea accesării celor 30 de miliarde de euro prin PNRR. El îi dă replica ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care spunea că sunt diferenţe mari între ceea ce s-a discutat la Bruxelles şi ceea ce s-a vorbit la Bucureşti despre PNRR. 

"Cred că s-a închis campania electorală, nu mai are nimeni de câştigat, singurul lucru pe care noi trebuie să-l facem este să reanalizăm, într-adevăr, PNRR-ul, să vedem care sunt propunerile concrete de îmbunătăţire a PNRR-ului pe care noi avem disponibilitatea de a accepta, dacă ele sunt rezonabile şi stau în picioare, dar mai ales dacă sunt conforme cu regulamentul privind facilitatea de recuperare şi rezilienţă”, spune Orban.

"În ceea ce priveşte PNRR-ul, să ştiţi că deja discuţiile legate de PNRR, la nivelul informal, au existat şi există, deja există un oarecare acord pe mai multe puncte din PNRR”, a afirmat Ludovic Orban, luni seară, la B1 Tv, subliniind că este vorba despre discuţii cu Comisia Europeană pe aceste subiecte.

El a declarat că planurile creionate de guvernul pe care l-a condus privind modul de accesare a celor 30 de miliarde de euro aflate la dispoziţia României prin PNRR au priorităţi legate de digitalizare şi de domeniul energiei verzi. 

"S-au stabilit nişte priorităţi: «Europa inteligentă», care înseamnă inovare, cercetare, digitalizare, soluţii inteligente în administraţia locală şi «Europa verde», care înseamnă green deal-ul, acordul verde. Aceste priorităţi sunt cuprinse în PNRR. De exemplu, toate investiţiile care au fost gândite pe combaterea eroziunii solului, pe desecări, pe refacerea sistemelor de irigaţii, pe combaterea deşertificării, sunt în cea mai mare parte cheltuieli green. (...) Pe Planul de Rezilienţă şi Recuperare poţi să finanţezi acele obiective de investiţii pentru care se poate semna cererea de finanţare până în 31 decembrie 2022. Noi am prevăzut investiţii importate şi pe CFR şi sunt de acord că investiţiile în domeniul feroviar au prioritate în strategia de transport a Uniunii Europene. Noi avem prevăzute investiţii pentru acele proiecte care sunt mature, pentru care există un grad de certitudine cât mai aproape de sută la sută garanţia faptului că vom avea gata toate documentaţiile tehnico-economice şi toate celelalte proceduri finalizate astfel încât să pute să semnăm contractele de finanţare”, a explicat Orban.

Fostul premier a susţinut că există posibilitatea ca acestui plan să i se aducă modificări, "în condiţiile în care există nevoia de schimbare”, însă subliniază că discuţiile ar trebui făcute în coaliţie, "fără interviuri în presă”.

"Noi am prevăzut în programul de guvernare acest lucru, în condiţiile în care există nevoia de schimbare, de armonizare a PNRR-ului, sigur că ne aşeză la masă, dar toţi actorii, fără interviuri în presă. Cred că s-a închis campania electorală, nu mai are nimeni de câştigat, singurul lucru pe care noi trebuie să-l facem este să reanalizăm, într-adevăr, PNRR-ul, să vedem care sunt propunerile concrete de îmbunătăţire a PNRR-ului pe care noi avem disponibilitatea de a accepta, dacă ele sunt rezonabile şi stau în picioare, dar mai ales dacă sunt conforme cu regulamentul privind facilitatea de recuperare şi rezilienţă. Este important ca într-un timp cât mai scurt planul nostru naţional de rezilienţă şi recuperare să fie acceptat de Comisia Europeană, astfel încât noi să putem să depunem proiectele, să semnăm contracte, să înceapă cât mai repede”, a mai afirmat fostul premier.

Noul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR-PLUS), susţinea că există diferenţe mari între termenii în care s-a discutat la Bruxelles Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi felul în care acesta a fost prezentat în România. El arăta că unele dintre proiectele propuse ca având finanţare prin PNRR nu vor putea fi aplicate dacă nu se încadrează în normele decise la Bruxelles pentru acest plan.

"Nu putem să spunem: Da, domnule, Uniunea Europeană a decis că minim 37% merge pe energia verde, pe tranziţia verde şi minim 20% merge pe digital... din păcate, nu o spun ca să critic, o spun factual: planul existent acum nu respectă aceste două praguri. Pot accepta argumentul că nu era decizia finală pe Regulament. Avem acest argument”, adăuga ministrul, într-un interviu difuzat sâmbătă de Digi 24.

Întrebat dacă există şansa ca planurile României să fie acceptate la Bruxelles aşa cum sunt ele formulate acum, Cristian Ghinea a răspuns negativ. "În acest moment nu, pentru că nu respectă aceste... Comisia ar fi în imposibilitate tehnică să le accepte. O să se uite: Ia, din ce aţi pus voi acolo, 37% este verde? Nu! Nu putem să acceptăm, pentru că e ilegal, e un regulament european care trebuie respectat” a răspuns ministrul.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.