Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am fost niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am fost niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul

GALERIE
Orban
  • Orban
- +

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni seară, întrebat dacă a stat la masă cu statul paralel, că nu a folosit niciodată această sintagmă şi că nici nu a fost în vreo sufragerie pentru a participa la jocuri politice. ”Serviciile trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadru constituţional şi legal”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban a fost întrebat, luni seară, la Realitatea PLUS, dacă a stat la masă cu ”statul paralel”, cu referire la utilizarea serviciilor de informaţii în lupta politică, şi a răspuns: ”Nu am fost niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul. Există un singur stat, statul românesc, care are instituţii care are o arhitectură instituţională stabilită de constituţie şi de legile ţării şi care activează pentru servirea interesului public. Nu am fost chemat la nici o sufragerie, nu am fost la nici un joc. Sigur, există servicii de informaţii, în toate ţările există. Problema noastră este că avem o legislaţie din 1991 care nu a ţinut pasul cu evoluţiile”.

Şeful PNL a afirmat că trebuie să existe un control civil asupra funcţionării serviciilor de informaţii. ”Serviciile trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadru constituţional şi legal, serviciile trebuie să se ocupe exact de obiectul de activitate pentru care au fost infiinţate, SIE de partea de externe, SRI de apărarea siguranţei naţionale şi, în mod evident, serviciile să nu penetreze structuri democratice, partide politice, parlament, guvern, administraţii. Ele trebuie să depindă numai de votul cetăţenilor şi toate deciziile trebuie luate în interesul cetăţeanului de către oameni care nu au altă comandă. Controlul civil trebuie îmbunătăţit fără discuţie. Ştie toată lumea că atunci când se înfiinţează comisia de control asupra SRI lumea îi spune comisia controlată de SRI. Acolo trebuie puşi oameni integri, controlul trebuie exercitat la nivelul comisiilor parlamentare în mod autentic, cum se întâmplă în SUA, Germania sau alte state cu tradiţie democratică”, a precizat Orban. 

Întrebat despre decizii politice luate în diverse locuri secrete, Orban a spus că au apărut astfel de dezvăluiri despre legături şi implicări care nu ar fi fost normale între oameni din fruntea serviciilor de informaţii şi deţinători de putere.

”Se lucrează la ora actuală la o îmbunătăţire a legislaţiei în domeniul informaţiilor. Este un pachet de legi amplu, sunt 11 proiecte ce trebuie modificate şi se lucrează tocmai pentru a adapta legislaţia”, a mai declarat Ludovic Orban. 

Acesta a explicat că a primit informări din partea serviciilor, ca premier, acestea fiind necesare în activitatea de zi cu zi, însă nu a participat ”la astfel de jocuri de putere”. ”Dacă voi avea orice fel de dovadă a unei intervenţii ilegale în formarea opiniei membrilor PNL o voi face publică”, a mai declarat Orban.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.