Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Orbiri în oglindă

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

Eventualul referendum pe justiţie (la ora la care scriu, el e doar probabil, nu cert) va avea fix aceeaşi soartă ca referendumul CpF.

Ce e simpatic e că e cerut de o sumă de organizaţii civice, ca al CpF-ului, şi cu aceeaşi îndârjire.

Trec peste faptul că organizarea unui referendum în paralel cu alegerile europarlamentare e foarte complicată din punct de vedere tehnic. Dar, ca şi referendumul CpF, el e cerut exclusiv pentru a susţine nişte grupuri politice. În cazul de faţă, pentru a scoate la vot electoratul USR-PLUS.

Calculul e simplu şi cinic. Toate partidele de la noi, inclusiv USR şi PLUS, sunt stimulate de prevederile legale în vigoare (în primul rând de modul în care sunt finanţate de la buget partidele politice) să se adreseze exclusiv nucleului lor dur de alegători pentru a-l scoate la vot şi, simultan, să demobilizeze toate celelalte electorate (deci să spere la un absenteism general cât mai ridicat).

Aşa îşi cresc artificial procentele pe baza cărora sunt finanţate. O sută de mii de voturi pentru partidul X la o participare la vot de un milion de alegători înseamnă cu totul altceva decât aceeaşi sută de mii la o participare la vot de 3 milioane.

Despre asta e vorba de fapt în cazul insistent cerutului referendum pe justiţie: de inflamarea electoratului hardcore propriu, pentru a ieşi la vot, şi de demobilizarea altor electorate, neinteresate de temă.

Calculul e totuşi greşit, fiindcă şansele ca referendumul pe justiţie să fie validat prin atingerea cvorumului sunt la fel de mici cât au fost şi cele ale referendumului CpF - char dacă propusul referendum va fi simultan cu europarlamentarele. Iar asta va delegitima pe termen lung USR-PLUS.

Cu alte cuvinte, USR-PLUS va obţine, prin referendum, două rezultate contrare: un procent artificial crescut la europarlamentare şi, simultan, o delegitimare publică prin nevalidarea referendumului.

Cam asta se întâmplă când îţi pierzi minţile şi eşti ori prea înflăcărat la tine-n bulă, ori prea miop aşa încât să vrei să-ţi umfli scorul la nişte alegeri oricum fără mare miză fără să-ţi mai pese că vei fi complet delegitimat la alegerile care chiar vor conta.

Drumul spre nefiinţă deschis de Alianţa Noastră România a lui Marian Munteanu va sta şi în faţa USR-PLUS - şi din exact aceleaşi motive, chiar dacă tema e alta. Spre deliciul celor de la Pro România şi ALDE.

Dacă chiar sunteţi dornici să aflaţi cam câtă lume susţine tema justiţiei ca temă prioritară, e suficient să vă uitaţi pe sondajele de opinie - care arată, toate, că scorul însumat al PSD, ALDE şi Pro România este doar cu puţin mai mic decât scorul obţinut de PSD şi ALDE la alegerile parlamentare din 2016.

Sau, dacă sunteţi neîncrezători în sondaje, e suficient să aşteptaţi rezultatul oficial al alegerilor europarlamentare din mai ca să vă lămuriţi. Mai sunt doar două luni, chiar nu mai e mult.

Altfel, dacă sunteţi indignaţi - pe drept cuvânt! - de abuzurile comise de PSD şi ALDE pe zona justiţiei, vă reamintesc faptul că Preşedintele României avea şi are în continuare instrumente constituţionale prin care să împiedice abuzurile, dar nu s-a folosit niciodată de ele din ianuarie 2017 şi până în prezent.

În caz că nu ştiţi, Preşedintele României are dreptul constituţional de a suspenda din funcţie orice membru al guvernului (inclusiv ministrul de justiţie, inclusiv prim-ministrul), dacă împotriva respectivului membru a fost depusă o plângere penală. Aşa a procedat fostul preşedinte Traian Băsescu, de exemplu, în cazul unui fost ministru al apărării.

Pe de altă parte, opoziţia parlamentară (PNL şi USR) a avut câteva ocazii bune de a forma o majoritate punctuală care să dărâme guvernul Dăncilă şi care să dea un alt guvern PSD, mai puţin dispus să comită abuzurile care au fost comise. Din nefericire pentru ea şi pentru noi, opoziţia a ratat cu brio toate aceste ocazii, dând astfel mînă liberă guvernului în funcţie.

Cu puţină inteligenţă, opoziţia putea (şi încă poate) forţa inclusiv îndepărtarea lui Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor, dar nici măcar asta nu a fost în stare să realizeze.

Dacă opoziţia nu se pricepe decât să-şi facă selfie-uri în Piaţa Victoriei alături de protestatari şi să spere că cetăţenii obişnuiţi vor reuşi cumva, în beneficiul ei, să facă ei treaba pe care opoziţia nu ştie sau nu vrea s-o facă, îmi pare rău, dar eu unul nu sunt dispus să accept o scădere atât de gravă a nivelului de profesionalism în politică.

Electoratul nu există pentru a vă scoate vouă castanele fierbinţi din foc, în timp ce voi vă faceţi selfie-uri sau tăceţi misterios-prezidenţial.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri