
Ordin de protecție pentru un om de afaceri după ce a aruncat cu telefonul în iubită. Proces la Iași cu final surpriză

După ce împotriva lui a fost dispusă emiterea unui ordin de protecție, un bărbat a făcut apel, cerând ca măcar brățara electronică să îi fie scoasă. Avea de făcut călătorii în interes de afaceri în străinătate, iar dispozitivul l-ar fi împiedicat să folosească avionul.
Ordinul de protecție fusese emis de Judecătoria ieșeană pe 9 aprilie. Timp de trei luni, M.D., om de afaceri local, nu avea dreptul să se apropie la mai puțin de 100 de metri de iubita sa, S.C., ori să ia legătura cu aceasta în orice mod. De asemenea, era obligat să poarte în permanență un dispozitiv electronic de supraveghere. Decizia se baza pe plângerea femeii, care reclamase că bărbatul o amenințase cu moartea, o trăsese de păr și aruncase în ea cu un telefon mobil, lovind-o în zona genunchilor.
În apelul său, înaintat Tribunalului, M.D. a arătat că ordinul de protecție fusese emis ca urmare a unui pretins incident petrecut pe 29 martie. Femeia nu sunase la 112 și se prezentase la Poliție abia pe 31 martie, ordinul de protecție provizoriu fiind emis astfel doar în baza declarațiilor sale, fără o constatare făcută de polițiști la fața locului. Nici în instanță nu fuseseră aduse probe suplimentare. În plus, M.D. locuia în județul Ilfov, deci probabilitatea de a veni la Iași după S.C., punând-o în pericol, era redusă. Bărbatul a cerut instanței revocarea ordinului de protecție sau măcar scoaterea brățarei electronice, care îi limita deplasările.
Argumentele lui M.D. au fost acceptate de magistrați. Aceștia au arătat că limitarea drepturilor cuiva, precum dreptul la libera circulație, poate fi limitată doar în vederea protejării drepturilor altcuiva. În speță, pentru apărarea femeii de o posibilă agresiune. Or, într-adevăr, singura probă împotriva lui M.D. erau declarațiile femeii. La dosar nu fusese depus vreun certificat medical care să constate urmările violenței și nici măcar o fotografie care să prezinte eventuale răni sau vânătăi care să reprezinte un indiciu al violenței.
„În lipsa oricărei probe în dovedirea actelor de violenţă invocate de intimată, nu se poate ordinul de protecţie, doar pe baza declaraţiilor date de intimată, legea impunând existenţa unei minime baze probatorii”, au arătat judecătorii, care au decis respingerea cererii de emitere a ordinului de protecție. M.D. își va putea vedea liniștit de afacerile din străinătate.
Publicitate și alte recomandări video