Ordine şi disciplină la PSD
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Ordine şi disciplină la PSD

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Spectacolul de unitate va fi, probabil, ireproşabil organizat, însă el nu va putea înlătura impresia că în ierarhia de partid există tot mai mulţi oameni pentru care prezenţa la vârf a domnului Dragnea este contraproductivă.

În weekend sau la începutul săptămânii viitoare vom avea, probabil, o reacţie a conducerii Partidului Social Democrat faţă de evenimentele din ultimele zile, inclusiv faţă de criticile la adresa preşedintelui Liviu Dragnea. În mod normal, şedinţa Comitetului Executiv Naţional n-ar trebui să ne ofere surprize, nici chiar în privinţa persoanelor desemnate pentru portofoliile vacante în guvernul Grindeanu.

Dacă traseul parlamentar al OUG 14 / 2017 - actul normativ ce abrogă ghinionista ordonanţă 13 - nu va fi deturnat, din exces de zel, de deputaţi, conducerea partidului va putea susţine că, pe fond, criza s-a încheiat, iar guvernarea (şi legiferarea) intră într-o nouă etapă. Ar urma, aşadar, ca temele problematice să fie discutate în forul legislativ. Evitând să dea semne de slăbiciune, conducerea PSD va încerca să-şi asigure liderii şi militanţii din teritoriu că nu se pune problema unor cedări pe fond, în chestiunile spinoase.

Mesajul ar putea fi împachetat într-un ambalaj conciliant. Se va accentua, probabil, faptul că partidul nu s-a opus în niciun fel intenţiei preşedintelui Iohannis de a convoca referendumul şi nu a încercat s-o blocheze sau s-o întârzie în Parlament. E posibil ca şi manifestaţiile din faţa Palatului Cotroceni să înceteze, iar PSD să ia poziţii mai ferme împotriva demonstraţiilor antiguvernamentale, presupunând că acestea vor continua. Argumentul va fi acela că a venit momentul revenirii la politica normală, iar consultările declanşate de ministrul interimar al Justiţiei oferă un cadru democratic suficient de larg.

Ar trebui să ne aşteptăm la o reafirmare puternică a sprijinului faţă de guvernul Grindeanu, precum şi la oficializarea ascensiunii premierului în ierarhia informală a partidului. Începând de săptămâna viitoare, însă, toţi membrii şi simpatizanţii PSD ar trebui să afle că domnul Grindeanu nu este şi nu va fi centrul de agregare a unei facţiuni anti-Dragnea. Şi că orice eventuală încercare de a construi aşa ceva nu va beneficia în niciun caz de vreun sprijin (deschis sau discret) din partea premierului şi a altor lideri cu pixuri influente în distribuirea banilor şi a altor favoruri guvernamentale.

Nu ar trebui să fim surprinşi dacă Liviu Dragnea şi apropiaţii săi vor încerca să pună ordine în comunicarea publică a liderilor de rang inferior, de la centru şi din teritoriu. Criza ordonanţei şi demonstraţiile de stradă au creat un mediu în care aceştia din urmă, lipsiţi de o partitură clară şi constrângătoare, au spus cam tot ceea ce le-a trecut prin cap; acum a venit momentul ordinii şi disciplinei. Nu e vorba doar de dizidenţi - a se vedea mai jos -, ci şi de social-democraţi situaţi, în principiu, „pe linie”, dar care fac exces de zel sau, oricum, sunt prea dornici să-şi exprime propriile trăiri. Şi aceştia vor fi, probabil, puşi la punct, cu avertismentul că declaraţiile lor dăunează guvernării şi partidului.

Va fi vorba, în mod normal, şi de cazul Mihai Chirica. Ideal pentru Liviu Dragnea ar fi ca totul să poată fi încadrat la capitolul organizaţii cu probleme, unde centrul ar trebui să intervină pentru a calma spiritele. Varianta excluderii sumare a primarului ieşean este tentantă pentru că ar oferi un exemplu şi i-ar descuraja pe alţi amatori de dizidenţă. Totuşi, oricât de flexibili ar fi social-democraţii în privinţa interpretării statutului, tot e greu să-l alungi pe domnul Chirica fără scandal, în acest moment. Mai uşor ar fi, din perspectiva domnului Dragnea, să-l priveze de funcţia interimară din organizaţia judeţeană şi, cu prima ocazie, de aceea de vicepreşedinte al partidului. Alţi deviaţionişti, însă, ar putea fi excluşi rapid şi fără mari frământări, indiferent dacă au baza de putere la Bucureşti, în provincie sau la Bruxelles.

Spectacolul de unitate va fi, probabil, ireproşabil organizat, însă el nu va putea înlătura impresia că în ierarhia de partid există tot mai mulţi oameni pentru care prezenţa la vârf a domnului Dragnea este contraproductivă. Dacă nu ar fi existat procesul penal cu care se confruntă preşedintele partidului, OUG 13 nu ar fi provocat o asemenea reacţie publică, iar o mulţime de foşti sau actuali lideri social-democraţi din administraţia publică s-ar vedea scutiţi de probleme - sau de o parte a lor. Dar încă nu a venit momentul revoltei. Desigur, toţi cei nemulţumiţi de comportamentul centrului trebuie să-şi calculeze mişcările, dacă vor să-şi menţină şansele de succes în alegeri, în 2020. Pe măsură ce guvernarea Grindeanu va continua, insatisfacţiile se vor acumula şi, la momentul potrivit, vor ieşi la suprafaţă cu zgomot. În aceste condiţii, domnul Liviu Dragnea - pe care doar o incompatibilitate „radicală” l-ar putea îndepărta din fruntea partidului, în acest moment - ar putea să ia în calcul, la timpul potrivit, trecerea la o nouă etapă, prin retragerea domnului Grindeanu la partid. Ar primi felicitări pentru performanţele deosebite, dar ar face loc unei echipe noi, mai „politice”, mai echilibrate din punct de vedere geografic şi mai bine înzestrate tehnico-tactic, care să calmeze partidul şi să guverneze în aşa fel încât să îmbunătăţească, nu să deterioreze şansele PSD înaintea scrutinului din 2019.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.