Ordonanță: Fără profesori pensionari la plata cu ora în școli? Liderul USLIP Iași: „O aberație. Nu poți elimina oameni în martie”

vineri, 14 martie 2025, 03:15
5 MIN
 Ordonanță: Fără profesori pensionari la plata cu ora în școli? Liderul USLIP Iași: „O aberație. Nu poți elimina oameni în martie”

Profesorii pensionați vor fi obligați să plece din școli? O ordonanță care dă afară profesorii pensionari este pe cale de a fi adoptată. Liderul USLIP Iași: „Ordonanța nu ține cont de niște realități din teren. Soluția va veni rapid”.

Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 9/2025 prevede ca angajații din învățământ care îndeplinesc condițiile de pensionare să nu mai poată preda în regim de plata cu ora. Potrivit liderilor de sindicat, aceasta intră în conflict cu art. 229 alin. 9 din Legea Educației nr. 198/2023, prin care cadrele didactice pensionate pot desfășura activități didactice remunerate prin plata cu ora, ceea ce le permite să cumuleze pensia cu veniturile din învățământ.

Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iași, a declarat că o soluție pentru această problemă va fi găsită rapid, iar până miercurea viitoare situația ar trebui să fie remediată.

Potrivit Legii Educației nr. 198/2023, art. 229, alin. 9, „cadrele didactice pensionate pot desfășura activități didactice, salarizate prin plata cu ora, după împlinirea vârstei standard de pensionare”. Astfel, un profesor care s-a pensionat poate fi reangajat pe un contract de plată cu ora, adică va fi plătit strict pentru orele pe care le predă. Acesta poate primi atât pensie, cât și bani pentru orele prestate.

Însă, art. IV din OUG nr. 9 din 6 martie 2025 pentru reglementarea unor măsuri referitoare la unele proiecte de extindere și schimbare a destinației, conversia sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor naturale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, prevede introducerea unui nou articol la Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice:

„(10) Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplinește condițiile de pensionare și pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condițiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plății pensiei”.

Ce impact are OUG 9/2025 asupra personalului din învățământ?

 Art. 229 alin. 7 din Legea Educației nr. 198/2023 stabilește că un profesor rămâne în funcție până la finalul anului școlar, chiar dacă îndeplinește condițiile de pensionare. OUG 9/2025 spune că pleacă imediat ce primește decizia de pensionare, indiferent de anul școlar. Dacă ordonanța de urgență rămâne în această formă, ar putea duce la o criză în școli, mai ales acolo unde profesorii pensionari sunt singurii disponibili pentru anumite discipline, cum ar fi Matematica sau Limba română.

Președintele USLIP Iași, Laviniu Lăcustă, a explicat că aceasta este o problemă majoră mai ales în școlile unde nu există înlocuitori disponibili. Dacă OUG 9/2025 se aplică fără modificări, profesorii pensionați vor fi nevoiți să plece imediat, chiar dacă mai sunt doar câteva luni până la examene.

„Ordonanța aceasta este o aberație, pentru că avem situații atât în învățământ, cât și în sănătate, din câte înțeleg. Cel puțin în educație, nu poți să elimini niște oameni în luna martie, pentru că ai o parte din posturi, în special în mediul rural, acoperite de pensionari, iar unii dintre acești profesori sunt la discipline cum ar fi Matematica și Limba română. Poți să te trezești cu situația în care efectiv nu ai om să acoperi postul respectiv. Ordonanța nu ține cont de niște realități din teren și evident că poate genera probleme foarte mari”, a declarat Laviniu Lăcustă, pentru „Ziarul de Iași”.

Liderul USLIP Iași: „Soluția va veni rapid”

 Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași, a declarat că o soluție pentru această problemă va fi găsită rapid, iar până miercurea viitoare situația ar trebui să fie remediată. Potrivit acestuia, există două variante posibile: fie aplicarea ordonanței va fi amânată până în decembrie, fie conținutul acesteia va fi modificat astfel încât să nu afecteze cadrele didactice care predau prin plata cu ora.

„Soluția va veni foarte rapid. Din câte am înțeles, până miercurea viitoare, lucrurile ar trebui să fie reparate. Fie va fi o prorogare a ei până în decembrie, fie va fi modificat conținutul. Semnalul pe care noi îl avem este că va fi îmbunătățită într-o formă sau alta”, a precizat Laviniu Lăcustă.

În prezent, profesorii pensionați care predau prin plata cu ora beneficiază atât de pensie, cât și de un venit pentru orele efectiv susținute. Liderul USLIP Iași a subliniat că nu consideră această situație problematică, deoarece pensia este un drept câștigat pentru activitatea desfășurată anterior, în timp ce plata orelor reprezintă o remunerație pentru munca prestată în prezent.

„Profesorii care s-au pensionat dar mai au activitate în regim de plată cu ora ar trebui să plece la pensie și să li se desfacă contractele de muncă. Însă nu ajungem în acel punct, tocmai pentru că s-a înțeles la nivel central faptul că această ordonanță generează foarte multe complicații în educație și sănătate”, a completat liderul USLIP Iași.

Iau pensionarii locurile de muncă ale debutanților?

 În județul Iași, aproximativ 300 de cadre didactice, personal auxiliar și administrativ s-au pensionat, dar continuă să activeze prin plata cu ora, conform declarațiilor președintelui USLIP Iași. Această situație a generat dezbateri în rândul profesorilor, unii considerând că prezența pensionarilor în sistem împiedică angajarea tinerilor absolvenți, care își doresc un loc de muncă în învățământ.

„Poate fi și o abordare de acest gen, dar acest lucru ar fi valabil în special în mediul urban. Orele despre care eu vorbeam sunt mai degrabă în mediul rural. Deci afirmația cum că acei profesori pensionați ocupă niște locuri pe care le-ar putea lua niște tineri este verificată parțial”, a declarat Laviniu Lăcustă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii