Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Organizatorul personalizat ne va ajuta să nu mai uităm să luăm la timp medicamentele

GALERIE
Gabriela-TATARINGA_CF-IASI-1
  • Gabriela-TATARINGA_CF-IASI-1
- +

De câte ori nu ne-am întrebat, încercând să ne amintim, dacă am luat sau nu medicamentele în ziua respectivă, pentru problemele de sănătate cu care ne confruntăm? Și, pentru că nu ne este clar, trebuie să decidem dacă luăm, sau mai luăm încă o pastilă - dacă am luat-o deja, dar nu mai știm -, sau așteptăm ziua următoare, când, până uităm din nou, vom fi, cu siguranță, mai atenți atunci când ne administrăm tratamentul.  Ambele variante ne pot pune în situații delicate, fie că vorbim de o supradoză, fie că nu oferim organismului nostru ajutorul terapeutic de care are nevoie. 

De aceea, din dorința de a evita astfel de situații, Colegiul Farmaciștilor din România și-a propus să sprijine proiectul prin care, la eliberarea medicamentelor de pe rețetă, pacienților li se oferă un organizator de medicamente personalizat, astfel încât să se evite situațiile în care  aceștia nu își iau corect și la timp medicația.

”În dorinţa de a lărgi aria de servicii oferite comunității, în acord cu  standardele  europene,  farmaciștii pot veni în sprijinul pacienţilor oferind  serviciul de eliberare a prescripţiilor medicale direct organizate, ținând cont de particularitățile fiecărui pacient. Este dificil ca un pacient sau familia acestuia să gestioneze un tratament cu polimedicație, organizatorul personalizat de medicamente fiind o soluție optimă cu ajutorul căruia farmaciştii pot oferi pacienţilor reţetele direct organizate din farmacie, în funcție de schema de tratament prescrisă de medic. Aşadar, pacientul nu va mai pleca din farmacie cu o pungă de medicamente pe care sunt scrise unele adnotări ci va primi de la farmacist un blister care conține medicația organizată pentru întreaga perioadă de tratament”, a explicat Conf. Dr. Gabriela Tătărângă, președintele Colegiului Farmaciștilor din Iași. 

Blisterul sau organizatorul de medicamente este, de fapt, o cutie cu mai multe orificii, împărțită pe zile (de luni până duminică) și perioade ale zilei (dimineață, prânz, cină, seară) în care farmacistul pune medicamentele de pe rețetă, pentru ca pacientul să le poată lua exact în momentul în care le-a fost recomandat de către medicul curant. 

”De asememea, pe acel blister sunt inscripționate datele pacientului, datele farmacistului care a eliberat medicația, adresa și numărul de telefon a farmaciei, datele medicului care a eliberat rețeta precum și toate informațiile legate de medicamente - de la frecvența administrării până la data de expirare”, a mai adăugat Conf. Dr. Gabriela Tatarângă.

Până la acest moment, în Iași, primii care s-au implicat în acest proiect sunt farmaciile AxaFarm Tătărași, AxaFarm Păcurari și AxaFarm Lascăr IRO care oferă pacienților, deocamdată gratuit, organizatorul pentru medicamente cu medicația prescrisă pe rețetă.

În acest fel, riscul ca pacienții cu polimedicație, administrată de mai multe ori pe zi, să uite să le ia la momentul potrivit este mult scăzut.

”Să știți că în străinătate acest lucru se întâmplă de mulți ani. De aceea, ca şi profesionişti în domeniul sănătăţii, și farmaciştii noștri vor să contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii pacienţilor. Practic, aceste organizatoare prezintă o serie de avantaje: asigură toate informațiile de care pacientul are nevoie pentru administrarea corectă a medicației prescrise, medicamentele pot fi transportate în siguranţă atunci când pacientul este în deplasare, scade riscul de interacțiuni medicamentoase, și, pe termen mediu și lung, scad costurile de servicii medicale cu pacienți care își administrează greșit medicația”, a concluzionat președintele Colegiului Farmaciștilor din Iași. 

Aşadar, serviciul de eliberare a prescripţiilor medicale direct organizate a început să funcţioneze deja în unele farmacii din Iaşi, unde se pot elibera rețetele pacienţilor folosind organizatorul personalizat de medicamente. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri