Originea monolitului din metal din deşertul Utah, încă necunoscută
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Originea monolitului din metal din deşertul Utah, încă necunoscută

GALERIE
monolit
  • monolit
- +

Originea monolitului din metal descoperit recent în deşertul din Utah este încă necunoscută, dar, în câteva zile, deşi autorităţile nu au dezvăluit exact locul în care este amplasat, el a fost găsit de mai mulţi oameni cu ajutorul detectivilor online, relatează BBC.

Prima persoană a ajuns la faţa locului în 48 de ore. Autorităţile care au anunţat luni existenţa obiectului cu înălţime de 3,6 metri au refuzat să dezvăluie localizarea lui, pentru ca oamenii să nu se aventureze şi să se rătăcească.

Miercuri, pe reţelele de socializare au început deja să apară fotografii cu pionierii în căutare. Ei au fost ajutaţi de detectivi care au localizat rapid structura pe Google Earth şi au publicat coordonatele.

Monolitul, potrivit Google Earth, se află acolo de cel puţin patru ani. David Surber, în vârstă de 33 de ani, fost ofiţer de infanterie în Armata SUA, a fost primul care a ajuns aici. El a condus şase ore după ce a găsit un mesaj pe reţeaua Reddit în care era susţinut că a fost găsită locul exact.

Utilizatorul Reddit care a publicat coordonatele, Tim Slane, a spus că a urmărit traiectoria zborului efectuat de o echipă de cercetători pe 18 noiembrie, care a găsit monolitul, până ce acesta a dispărut de pe radar, semn că ar fi putut ateriza. El a scanat harta şi a comparat-o cu documnte oficiale.

Potrivit imaginilor din satelit din 2015, monolitul nu apare, însă este vizibil în octombrie 2016. „Ştiam că odată ce locul devine public oamenii vor vizita zona”, a spus Slane. „Am primit mesaje furioase pentru că am dezvăluit amplasarea. Dacă nu o găseam eu, cineva ar fi făcut-o destul de curând”. 

După ce a dezvăluit că a pornit în căutarea monolitului, David Surber a primit sute de mesaje de încurajare şi cereri. Iniţial, când a ajuns, era singur, apoi alţi oameni au început să apară, după ce au găsit coordonatele.

„A fost o evadare bună din tot negativismul experimentat în 2020”, a spus el. În continuare, rămân două întrebări fără răspuns: cine a amplasat structura acolo şi de ce.

Unii au opinat că a fost vorba despre extratereştri, alţii au atribuit-o unor artişti ca John McCracken (care a murit în 2011) şi Petecia Le Fawnhawk. Reprezentanţii galeriei lui McCracken au negat, spunând că poate fi vorba despre un alt artist care i-a adus un omagiu, iar Le Fawnhawk a declarat revistei Artnet că, deşi s-a gândit să amplaseze monumente secrete în deşert, nu îl poate revendica pe acesta.

Imaginile publicate de zeci, poate chiar sute de oameni - care au vizitat locul - sugerează că a fost vorba despre o lucrare profesionistă. Oricine a amplasat monolitul acolo a avut nevoie să folosească instrumente grele.

Autorităţile au spus că, deşi nu încurajează deplasările în zonă pentru că ar putea fi periculos, nu pot face nimic pentru a le opri, pentru că este un teren public. Nu a fost luată o decizie legat de înlăturarea structurii.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.