Ortodocşii sărbătoresc Schimbarea la Faţă, mâine. Superstiții și tradiții
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Ortodocşii sărbătoresc Schimbarea la Faţă, mâine. Superstiții și tradiții

GALERIE
schimbarea-la-fata
  • schimbarea-la-fata
- +

Creştinii ortodocşi sărbătoresc vineri, 6 august, Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare importantă la mijlocul postului Adormirii Maicii Domnului. Astfel, credincioşii care ţin post pot în această zi să consume peşte.

Totodată, astăzi, pe 5 august, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, ocrotitor al Seminarului Teologic de la Neamţ, în curtea seminarului fiind o biserică închinată acestui sfânt, care a fost şi profesor de limba română la seminarul nemţean.

Pe 6 august, creştinii ortodocşi serbează Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare cunoscută în popor drept Obrejenia sau Probejenia. Sărbătoarea marchează momentul de pe muntele Tabor, când apostolii sunt martori la schimbarea la faţă a Mântuitorului. Potrivit textelor biblice, chipul Mântuitorului s-a făcut altul, iar faţa sa a devenit strălucitoare ca soarele, hainele albe ca zăpada, iar alături de Acesta se arată alţi doi bărbaţi, despre care se spune că ar fi Moise şi Ilie.

Totodată, potrivit explicaţiilor teologice, Schimbarea la Faţă este menită să arate omului că are posibilitatea de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta. Totodată, este privit ca moment în care Hristos îşi descoperă celor din jur dumnezeirea prin natura sa umană.

Potrivit tradiţiei creştine, Schimbarea la Faţă a început să fie sărbătorită de la începutul secolului al IV-a, când Sfânta Împărătească Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor. Totuşi, este atestată documentar abia de la jumătatea secolului al V-lea.

Pentru Biserica de Apus sărbătoarea a fost atestată documentar după 1450, de către Papa Calist al III-lea.

Pentru biserica rusă în general, în această zi se pomenesc morţii şi se aduc la biserică struguri, care se împart credincioşilor.

Tradiţii şi superstiţii

Potrivit credinţei populare, fie odată cu Schimbarea la Faţă, fie de Adormirea Maicii Domnului (15 august), începe toamna, iar vara îşi pierde din puteri. De aceea, cel puţin în zonele de munte, începând cu Schimbarea la Faţă nu se mai doarme afară, iar râurile nu mai pot fi folosite pentru scăldat. Totodată, se crede că cei care nu respectă această zi se vor usca la fel ca florile care încep de acum să se veştejească, cei care spală în această zi vor fi năpădiţi de păduchi, iar fetele care se spală în această zi pe cap nu le va mai creşte părul „aşa cum nici iarba nu mai creşte din această zi“.

O altă credinţă populară spune că cei care nu îşi văd la răsărit umbra capului vor muri cu siguranţă până la finalul anului, iar cei care se ceartă astăzi vor avea parte de acelaşi lucru până în următorul an.

În ziua de Schimbare la Faţă se spune că este bine să renunţi la patimi, pentru că vei fi ajutat de Dumnezeu să te vindeci de acestea, iar femeile însărcinate care ţin această sărbătoare vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi.

Tot astăzi, în lumea satului, există obiceiul sfinţirii grădinilor, dar şi a boabelor de grâu pentru semănat sau a recoltelor. Această zi marchează, de asemenea, încheierea perioadei cositului şi a adunatului fânului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.