anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Ortodocşii sărbătoresc Schimbarea la Faţă, mâine. Superstiții și tradiții

GALERIE
schimbarea-la-fata
 • schimbarea-la-fata
- +

Creştinii ortodocşi sărbătoresc vineri, 6 august, Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare importantă la mijlocul postului Adormirii Maicii Domnului. Astfel, credincioşii care ţin post pot în această zi să consume peşte.

Totodată, astăzi, pe 5 august, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, ocrotitor al Seminarului Teologic de la Neamţ, în curtea seminarului fiind o biserică închinată acestui sfânt, care a fost şi profesor de limba română la seminarul nemţean.

Pe 6 august, creştinii ortodocşi serbează Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare cunoscută în popor drept Obrejenia sau Probejenia. Sărbătoarea marchează momentul de pe muntele Tabor, când apostolii sunt martori la schimbarea la faţă a Mântuitorului. Potrivit textelor biblice, chipul Mântuitorului s-a făcut altul, iar faţa sa a devenit strălucitoare ca soarele, hainele albe ca zăpada, iar alături de Acesta se arată alţi doi bărbaţi, despre care se spune că ar fi Moise şi Ilie.

Totodată, potrivit explicaţiilor teologice, Schimbarea la Faţă este menită să arate omului că are posibilitatea de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta. Totodată, este privit ca moment în care Hristos îşi descoperă celor din jur dumnezeirea prin natura sa umană.

Potrivit tradiţiei creştine, Schimbarea la Faţă a început să fie sărbătorită de la începutul secolului al IV-a, când Sfânta Împărătească Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor. Totuşi, este atestată documentar abia de la jumătatea secolului al V-lea.

Pentru Biserica de Apus sărbătoarea a fost atestată documentar după 1450, de către Papa Calist al III-lea.

Pentru biserica rusă în general, în această zi se pomenesc morţii şi se aduc la biserică struguri, care se împart credincioşilor.

Tradiţii şi superstiţii

Potrivit credinţei populare, fie odată cu Schimbarea la Faţă, fie de Adormirea Maicii Domnului (15 august), începe toamna, iar vara îşi pierde din puteri. De aceea, cel puţin în zonele de munte, începând cu Schimbarea la Faţă nu se mai doarme afară, iar râurile nu mai pot fi folosite pentru scăldat. Totodată, se crede că cei care nu respectă această zi se vor usca la fel ca florile care încep de acum să se veştejească, cei care spală în această zi vor fi năpădiţi de păduchi, iar fetele care se spală în această zi pe cap nu le va mai creşte părul „aşa cum nici iarba nu mai creşte din această zi“.

O altă credinţă populară spune că cei care nu îşi văd la răsărit umbra capului vor muri cu siguranţă până la finalul anului, iar cei care se ceartă astăzi vor avea parte de acelaşi lucru până în următorul an.

În ziua de Schimbare la Faţă se spune că este bine să renunţi la patimi, pentru că vei fi ajutat de Dumnezeu să te vindeci de acestea, iar femeile însărcinate care ţin această sărbătoare vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi.

Tot astăzi, în lumea satului, există obiceiul sfinţirii grădinilor, dar şi a boabelor de grâu pentru semănat sau a recoltelor. Această zi marchează, de asemenea, încheierea perioadei cositului şi a adunatului fânului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Victoria împotriva orgoliului

Nicolae GRECU

Victoria împotriva orgoliului

Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Proiectul de ţară

arh. Ionel OANCEA

Proiectul de ţară

În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe. 

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

pulspulspuls

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Dar gata, hai, ajunge cu veselia, vinul bun şi sarmalele calde cu varză fragedă: să vă spunem şi una tristă pe ziua de azi, ca să cadreze mai bine cu sfârşitul de săptămână ce bate la uşă, ce adesea nu-i prea plăcut. 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.