Oscarurile Orwell

luni, 14 septembrie 2020, 11:02
3 MIN
 Oscarurile Orwell

„Și s-au dus și Oscarurile. Uitați de merite, acum regizorii își vor vedea operele supuse unor teste de puritate identitară orwelliene, dacă vor să fie eligibile pentru marile premii, după ultimul act de capitulare a Hollywoodului în fața gloatei BLM-Antifa“, scrie un comentariu publicat de „New York Post“. Un comentariu aproape stingher într-o democrație liberală ca cea din SUA, în care puține voci au mai avut curajul să critice public această cenzură pusă în act de propaganda în numele diversității.

„Sunt departe vremurile când, în timpul Războiului Rece, Vestul lua atitudine când realismul socialist promova URSS prin artă. Atunci, Occidentul era un refugiu unde artiștii contemporani și realizatorii subversivi erau primiți ca niște eroi. Această epocă s-a dus. Astăzi cenzurăm nu în numele ideologiei sovietice, cenzurăm în numele «binelui»“, scrie cotidianul francez „Le Figaro“.

Practic, conform noilor reguli ale Academiei de Film Americane, orice peliculă intră în competiție trebuie să promoveze un anume set de valori „validate în prealabil de tabăra progresistă“.

În mare parte, presa „oficială“ a Hollywoodului a salutat aceste măsuri, vorbim de o presă care a devenit în ultimii ani purtătoarea de cuvânt a establishment-ului industriei de film și a alianței acestuia cu valorile „progresiste“ impuse de diverse grupuri de presiu­ne și de partidul democrat.

Mulți dintre acești jurnaliști care deseori capătă alură de ac­tiviști s-au grăbit să arate că noile reguli nu schimbă mare lucru. „Cârtița lui Scorsese ar putea lua și azi Oscarul, fiindcă să pliază pe criteriile D și C“, scrie un jurnalist de la „Variety“.

Foarte puțini opozanți au avut curajul să se exprime public contra acestor reguli, cum ar fi actrița Kirstie Alley, care, într-un tweet retras apoi (probabil ca urmare a presiunilor) scrie: „E o rușine pentru artiștii din lumea întreagă. Când controlați artiștii, controlați gândirea. Oscar Orwell“.

Aceste reguli vor fi aplicate din 2024, ca și cum Academia de Film își ia o marjă de manevră tactică, în funcție de evoluția tensionatei situații politice americane.

Anunțul Academiei Oscar a provocat reacții și la noi. „Penibilă etapă istorică: nu mai există creație liberă, ci doar rețete ideologice, impuse inchizitorial“, apreciază, într-o postare, scriitorul și diplomatul Teodor Baconschi. „În prostia mea filmoloagă, eu credeam că există un singur criteriu: filmul să fie bun“, scrie Cristian Tudor Popescu într-un comentariu intitulat PINK Hollywood.

„Realismul socialist din URSS, în perioada stalinistă cea mai nea­gră, dicta tot patru criterii pentru ca o operă de artă să treacă de cenzură: 1. Partiinosti – să aibă caracter partinic. 2. Ideinosti – caracter ideologic corect. 3. Narodnosti – să reprezinte poporul, nu burghezo-moșierimea. 4. Klassovosti – să vorbească despre viață din punctul de vedere al clasei muncitoare. (…) Esențial este ca oricărui om care are ceva de spus în artă sau în știință să nu i se bareze calea pentru că e femeie, de culoare, ne­creștin, LGBTQ+, cu dizabilități sau proletar. Nicidecum să fie pus să creeze în artă sau știință pentru simplul motiv că e femeie, de culoare, necreștin, LGBTQ+, cu di­zabilități sau proletar. Și țineți minte, când politicul impune creatorilor ce și cum să facă în opera de artă, se duce dracului arta, tovarăși.“

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii