Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

LA EST DE IAȘI

Ospitalitate. Tradiţie. Mister

GALERIE
radu popescu
  • radu popescu
- +

Gates şi moldovenii!

Dis-de-dimineaţă domnul Gates avu un sentiment ciudat, de parcă simţea că urma să aibă o zi proastă. Înainte de a ieşi afară la alergat, aprinse focul în şemineu (fusese cam frig peste noapte), iar lemnele începură să ţiuie şi să şuiere. Pe traseu, cât îşi verifica numărul de paşi, mai să nu se împiedice de o pisică neagră ce îi tăie calea. Ajuns acasă, făcu repejor un duş (nici apa nu mai curgea cu presiune, ca de obicei) şi, cât îşi potrivea cravata, intră în bucătărie fluierând o melodie. Îşi bău repede cafeaua şi dădu să plece la treabă. După doi paşi îşi dădu seama că trebuie să se întoarcă din drum pentru că îşi uitase cheile de la maşină, iar când ieşi din nou din casă o văzu pe doamna Smith, vecina, care se ducea cu două găleţi goale spre fântână: primăria din Medina, Washington, acolo unde locuiau ei acum, urma să facă nişte lucrări pe strada lor, dar uitase să îi anunţe că va opri apa pentru tot restul zilei. 

Ajuns la firmă, se strecură pe sub scara pe care era urcat un domn care schimba nişte cabluri şi intră în birou. Imediat ce îşi porni laptopul, pleoapa stângă începu să i se zbată atât de tare încât nici măcar nu putea să se concentreze ca să poată să citească ştirile de dimineaţă. Deschise BING şi începu să caute ce ar putea să însemne asta şi de la ce i se trage (Google nu folosea pentru că îi era teamă să nu îi fure „ăştia” datele personale; citise mai multe teorii interesante despre acest lucru apărute în ultima vreme pe internet). Auzi un ciocănit uşor la uşă şi se pomeni cu Lauren, asistenta lui, în birou: „Boss, scuze că vă stric ziua de dimineaţă, dar se pare că avem o problemă în Europa de Est”. Domnul Gates îşi ridică privirea (atât cât se putea din cauza tremuriciului pleoapei cu pricina) şi îi făcu semn să continue. „Se pare că vă vorbeşte cineva de rău zilele acestea în Republica Moldova”, spuse ea, uşor şoptit. The Boss avu o tresărire: „What? Moldova? Iar?”. Nici acum nu uitase: prin anii 2007 - 2008 angajaţii săi de la departamentul de vânzări îi dibuiseră pe ziariştii de la „Moldova Suverană”, publicaţia guvernului Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, că îşi editau gazeta folosind software-ul companiei sale, dar fără să plătească licenţe pentru aceasta. Colegii de la departamentul juridic scriseseră o somaţie în care îi anunţau pe jurnaliştii comunişti moldoveni că ori plătesc licenţele pentru software-ul folosit, ori vor fi daţi în judecată pentru furt, aşa cum se proceda cu fiecare client „uituc”, însă reacţia declanşată dinspre Republica Moldova a fost una copleşitoare: într-un editorial nemilos, semnat de un tânăr cu glas cristalin (îl ţinea minte foarte bine, vorbise chiar de două ori cu el la telefon), reprezentanţii comuniştilor moldoveni îl acuzau ei, la rândul lor, pe domnul Gates de lăcomie („păi cum să ne cereţi nouă bani, suntem săraci, iar noi ştim foarte bine că sunteţi miliardar, cu ce vă încurcă faptul că folosim şi noi un software făcut de dumneavoastră şi nu plătim, doar ştim foarte bine cum v-aţi construit averea!”). Problema domnului Gates nu a fost în lamentarea din editorial, ci în faptul că în urma apelului comuniştilor din Republica Moldova toţi apostolii lui Lenin de pe glob, începând cu cei din China şi Coreea de Nord şi terminând cu cei din Cuba, Bulgaria şi Burundi, l-au bombardat cu emailuri şi sms-uri, toate cu acelaşi mesaj: „Gates, jos labele de pe Moldova Suverană!”, până când a fost nevoit să-şi schimbe adresa de email şi numărul de telefon, după care a hotărât să facă pentru prima data în viaţa lui o derogare, lăsându-i pe comuniştii moldoveni să folosească şi mai departe software-ul fără să plătească licenţa către companie.

„Uitaţi”, spuse Lauren, asistenta, „aveţi aici rezumatul mesajelor”, şi îi întinse un stick. Domnul Gates îl luă, copie materialul în laptop, şi deschise primul fişier: un domn cu barbă, înfofolit într-o pelerină neagră şi purtând ceva ciudat pe cap tuna şi fulgera către moldoveni: „Fugiţi de vaccin! Nu îl primiţi, căci vaccinul este punctul final al globaliştilor satanişti pentru care ei şi au născocit coronavirusul atribuindu-i caracteristici mult mai straşnice decât ele sunt într-adevăr. Vaccinul este capcana ce ne lipseşte pe noi de libertate, ca dar sfânt. Omul vaccinat benevol îşi implementează în organism mecanismul de urmărire. Prin astfel de vaccin se influenţează chiar şi modul de gândire al unora”, zise domnul, pe nume Marchel, care se prezenta drept Episcop de Bălţi.

„Of, Doamne!”, spuse domnul Gates, simţind că îl ia ameţeala. „Ăăăă, să ştiţi că mai este un fişier”, spuse asistenta Lauren, „cred că ar trebui să-l vedeţi şi pe ăsta”. Click! şi pe ecran apăru un alt domn, un pic mai plinuţ, tot cu barbă, cu o pelerină neagră mai impozantă decât a celui de dinainte şi purtând ceva ca un coif ciudat pe cap: „Chemăm conducerea ţării să apere moldovenii de infractorul internaţional Bill Gates, cel care urmăreşte microciparea moldovenilor prin vaccin anti-COVID-19. Domnul Gates este un criminal împotriva umanităţii, el este principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populaţiei prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacţionează la undele transmise de tehnologia 5G şi permit sistemului să îl controleze pe om de la distanţă”, tună domnul care se prezenta drept Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, aşa cum fusese ridicat în rang în decembrie 1992 de către „Alexie, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii”.

„Well, dar văd că cei care mă acuză şi-au scris comunicatele în Word, oare au licenţă pentru soft?”, încercă domnul Gates o glumă în timp ce căuta ceva prin computer. „Lauren, ce nu înţeleg eu este de unde a apărut încrâncenarea asta când văd că în Moldova nu este nicio panică legată de COVID. Uite imaginile astea cu preşedintele lor, Dodon parcă îl cheamă, el merge peste tot prin ţară fără mască de protecţie, fără mănuşi, la fel şi toţi cei din alaiul lui, se pare că nu au nicio problemă.” Şi domnul Gates îi arătă asistentei o poză cu preşedintele Republicii Moldova care, simţind nevoia să salute nişte agricultori care lucrau pe câmp, a cârmit tot convoiul de şase Mercedes-uri luxoase direct spre ei, mergând de-a dreptul prin câmpul proaspăt lucrat şi călcând arătura proaspăt făcută cu roţile groase ale maşinilor.

Sursa foto: pagina FB Igor Dodon

 

„Ştiţi”, spuse Lauren, asistenta, „se pare că domnul Dodon, spre deosebire de oamenii obişnuiţi, are acces la anumite informaţii. A şi declarat deja că toată povestea asta cu COVID-19 este pentru el doar ca o simplă răceală, cu oleacă de probleme cu nasul, după care trece. Plus că el ştie şi o metodă aparte de prevenţie pentru COVID-19, are un antivirus mai special”, continuă Lauren, asistenta, şi roşi: „Domnul Dodon spune că se fereşte de COVID făcând puţin sport şi… încă ceva”.

Lauren chicoti însă domnul Gates nu mai zicea nimic. Pe ecranul laptopului său deja apăruse o poză cu nişte tineri prinşi într-o horă sub care scria mare, mare de tot, cu roşu, galben şi albastru - MOLDOVA: OSPITALITATE, TRADIŢIE, MISTER. 

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri