Otite externe mai frecvente vara: care e cauza?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Otite externe mai frecvente vara: care e cauza?

GALERIE
otite copii
  • otite copii
- +

Una din cauzele frecvente de solicitare a consultului ORL în perioada verii o constituie durerea de ureche. Ideea potrivit căreia „Ne infectăm din piscine sau de la apa mării“ - este un mit,  explică dr. Raluca Neagu Movilă, medic primar, Clinica ORL, Spitalul “Sf. Spiridon” Iaşi. În realitate, umezeala din conduct „macerează“ pielea şi creează porţi de intrare pentru bacteriile şi ciupercile care colonizează în mod normal tegumentul din conductul auditiv extern. Aflaţi mai multe despre cauzele otitelor externe şi tratamentul corect al acestora din articolul următor.

 

Dr. Raluca Neagu Movilă, medic primar, Clinica ORL, Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi:“Otita externă - inflamaţia conductului auditiv extern şi / sau a pavilionului auricular – determină o durere intensă, iniţial discontinuă cu caracter de junghi; ulterior devine continuă, cu exacerbări nocturne şi se amplifică  la atingerea pavilionului urechii. Durerea se poate extinde şi la zonele din jurul urechii. Alte simptome ale unei otite externe sunt înfundarea urechii, scăderea de auz, tumefierea zonelor vecine, secreţii purulente din conductul auditiv extern. Factorii care declanşează otita externă sunt bacteriile şi ciupercile care în mod normal colonizează tegumentul din conductul auditiv extern. Pielea intactă din conduct este o barieră naturală în calea agresiunii microbiene, ca şi pelicula de cerumen. Este un mit ideea potrivit căreia „te infectezi din piscine sau de la apa mării“. În realitate, umezeala din conduct „macerează“ pielea şi creează porţi de intrare pentru bacteriile şi ciupercile „colocatare“,  bacterii şi ciuperci care colonizează în mod normal tegumentul din conductul auditiv extern. Situaţii care modifică aceste bariere de protecţie sunt :spălatul în ureche cu săpun, şampon, spirt; înotul cu capul sub apă, sporturi acvatice (polo); eczemele cronice care se manifestă cu mâncărimi la nivelul urechii şi formarea de cruste gălbui; utilizarea beţişoarelor de ureche - poate determina leziuni care constituie porţi de intrare pentru bacterii şi ciuperci; afecţiuni generale care determină scăderea imunităţii organismului (diabet zaharat, tuberculoza, cancere, infecţia HIV, tratamente îndelungate cu cortizon); situaţii fiziologice (sarcina).

Evoluţia depinde de corectitudinea tratamentului

De cele mai multe ori, în cazul unei otite externe, starea generală este bună, fără febră sau frisoane, doar cu disconfortul local evident. În situaţii de imunodepresie otita externă poate avea caracter malign cu evoluţie fulminantă şi cu stare generală proastă necesitând spitalizare şi tratament perfuzabil. Evoluţia depinde de corectitudinea tratamentului. Tratamentul local presupune aplicare  meşe cu rivanol schimbate zilnic, până când dispare durerea locală şi ulterior picături cu antibiotic  în conductul auditiv extern. Tratamentul general presupune administrarea de medicamente antiinflamatori şi antibiotic. De obicei, bacteria care determină otita externă în condiţiile modificărilor locale şi generale enumerate mai sus este Stafilococul auriu, deci cel mai frecvent este folosit un antibiotic antistafilococic - oxacilina sau ciprofloxacina. Restabilirea auzului şi desfundarea urechii se vor produce treptat, fiind necesare aspiraţii auriculare repetate pentru a se curăţa secreţiile amestecate cu picăturile locale şi resturile de piele descuamate. Nu este necesară prelevarea de secreţii din conductul auditiv extern pentru determinarea bacteriei şi /sau a ciupercii respective, decât în situaţii de otite recidivante, diabet, alte cauze generale de imunodepresie.

Otita externă micotică nu este dureroasă !

Otita externă micotică nu se manifestă cu dureri, ci  cu înfundarea conductului auditiv extern prin dop micelian şi prin mâncărimi, eventual cu apariţia unei secreţii de culoare negricioasă. Când se asociază o infecţie bacteriană peste o otită micotică, apar durerea şi tumefierea locale - aceasta este otita externă mixtă. În acest caz, prioritară este suprimarea durerii prin antiinflamator şi antibiotic chiar dacă antibioticoterapia favorizează dezvoltarea ciupercii; ulterior, după dispariţia durerii se tratează otita micotică strict local - picături cu alcool boricat, betadină diluată. Nu este necesar tratament antimicotic general decât în situaţii de imunodepresie.

Manevrele empirice de tratare a durerii de ureche - ulei cald, usturoi – contraindicate!

Atenţie: pentru un tratament corect, trebuie pus corect diagnosticul. În orice durere persistentă de ureche este indicat un consult ORL, pentru stabilirea diagnosticului unei afecţiuni otice sau pentru excluderea ei. Sunt total contraindicate manevrele empirice de tratare a durerii de ureche - ulei cald, usturoi, etc. Diagnosticul diferenţial presupune excluderea altor afecţiuni care ar putea cauza simptomele, afecţiuni cum ar fi: artrită temporo mandibulară, farinoamigdalită, amigdalită acută, nevralgii,  afecţiuni dentare, otite medii acute, otomastoidita acută. Nu este însă exclusă asocierea otitei externe cu oricare din aceste afecţiuni !!“ 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.