De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ozempic: medicamentul minune pentru slăbit care chiar funcționează. Un cercetător ieșean explică mecanismele din spate

miercuri, 12 iunie 2024, 03:00
6 MIN
 Ozempic: medicamentul minune pentru slăbit care chiar funcționează. Un cercetător ieșean explică mecanismele din spate

Ozempic, medicamentul minune aprobat în SUA recent pentru a combate obezitatea, și care chiar dă rezultate, nu a apărut din neant. În ciuda miilor de suplimente alimentare care invadează piața, recomandate a fi pentru slăbit, pentru metabolism sau altele similare, care nu au în spate nici cercetare serioasă, descoperirea Ozempic vine după zeci de ani de cercetare de laborator. „Ziarul de Sănătate” a discutat cu prof.dr. Radu Iliescu, prorector al UMF Iași, specializat în farmacologie, care a explicat că încă din anii 2000, de când obezitatea a devenit „noua pandemie”, se caută celebra pastila de slăbit.

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 10

Au fost investite miliarde de dolari în acest domeniu, s-au urmărit toate pistele care erau bine ancorate în fiziologie și care ar fi trebuit să dea rezultatele corespunzătoare, dar fără succes, până la momentul Ozempic. Vom încerca să explicăm în continuare cum funcționează știința din spatele acestor medicamente, fiindcă în următorii ani vor fi pe piață aproximativ 15 variante cu efecte similare, iar cercetătorul afirmă că ne aflăm în fața unei adevărate revoluții în medicină, cu potențial încă de nebănuit.

Singura pastilă pentru slăbit

Ozempic-ul a ajuns pe buzele a sute de mii de români după ce DIICOT a destructurat luna trecută o rețea care reușea să facă rost din farmacii de patru tipuri de medicamente, între care și Ozempic, folosite în special pentru slăbit. Dar rețelele de socializare sunt pline de grupuri în care oamenii vor să cumpere, încearcă să facă rost, legal sau ocolind legea, de Ozempic. Pentru că preparatul injectabil e singurul dovedit științific că scade greutatea corporală, combate diabetul și are indicație fermă pentru utilizare la pacienții cu indicele de masă corporală peste 30 sau peste 27, atunci când e asociată și o comorbiditate, precum hipertensiunea arterială, diabet și altele conexe.

„Este important de știut că pastilele pentru slăbit au fost «Sfântul Graal» pentru cercetarea medicală și farmaceutică de când a început pandemia de obezitate și toate medicamentele care au fost investigate în scopul acesta, până la cele actuale, au dat greș la proba terapeutică, în studiile clinice, deși erau piste foarte bune. Este o istorie lungă a încercărilor de combatere a obezității din acest punct de vedere, fiindcă aceasta stă la baza mortalității și din cauze cardiovasculare, inclusiv cancer sau diabet. Cumva, direct sau indirect, este responsabilă sau apare în mare parte a morților din lume”, a explicat prof.dr. Radu Iliescu.

Una dintre cele mai cunoscute „pastile de slăbit” care funcționau chiar ca un medicament a fost pe piață acum 10-15 ani. Este vorba de Orlistat, cu denumirea comercială Alli, care funcționa pe următorul principiu: se crea un inhibator de enzime astfel încât grăsimile să nu se depună pe intestine și de acolo să nu se absoarbă în organism. Întâi s-a dat cu prescripție medicală, apoi a putut fi luat direct din farmacie.

Însă efectele secundare erau înfiorătoare: grăsimile care nu se depuneau erau eliminate aproape instant din corp, sub formă de diaree, iar mulți pacienți s-au plâns de faptul că aceste efecte secundare erau intolerabile. Au fost și studii la momentul respectiv care au arătat că pastilele aveau un efect vizibil pentru slăbit, dar și pacienții care le foloseau ajungeau pur și simplu să nu mănânce sau să mănânce foarte puțin, de frica acelor efecte secundare.

Sentiment de sațietate la nivelul creierului

Ozempicul, explică prof.dr. Radu Iliescu, funcționează cu hormoni din familia incretinelor, eliberați de intestin. Cercetătorul explică faptul că acestea sunt un mecanism fiziologic, endogen, cu care ne-am născut și pe care îl avem încă de la primele stadii ale evoluției umane. Acționează atât asupra sistemului digestiv, dar și asupra creierului, dând senzația de sațietate. Prof.dr. Radu Iliescu explică că este important de înțeles faptul că acest sentiment de sațietate nu vine în general, în ansamblu, și te împiedică să mănânci, ci este o sațietate asociată cu momentul mesei, pur și simplu mănânci mai puțin la fiecare masă și te saturi mai repede. Acești hormoni, incretinele, au fost descoperiți în ultimii zeci de ani în cercetarea fundamentală, dar efectul lor nu fusese asociat sau, mai bine spus, nu a fost pus în aplicare în zona practică.

Sunt două incretine folosite în aceste tipuri de tratament: analogi ai peptidei 1 asemănătoare glucagonului (GLP-1) și polipeptida insulinotropă dependentă de glucoză (GIP). Iar descoperirea utilizării lor a venit în pași mici, spune prof.dr. Radu Iliescu.

„La început, fiziologii au descoperit un aspect interesant, dar care părea că va fi folosit doar la congresele de specialitate. Și-au dat seama, pe animale, că dacă tu dai o cantitate echivalentă de glucoză pe cale orală, în grame, față de aceeași pe care o injectezi intravenos, cantitatea de insulină secretată la aceeași subiect e semnificativ mai mare atunci la administrare orală”, a punctat prof.dr. Radu Iliescu. Prin urmare, și prima formă de administrare a Ozempicului a fost intravenoasă.

Cum se scade în greutate?

Descoperirile în valuri în domeniu, spune cercetătorul, sunt similare cu cele pentru hipertensiune arterială, doar că ce s-a făcut în domeniul obezității în 10 ani s-a făcut în 60 pentru hipertensiune.

„În primele studii când s-a văzut că scade glicemia, ceea ce este esențial, au observat că scade și greutatea. De ce scad oamenii în greutate? Rolul lor este să controleze apetitul în jurul meselor, frecvența și cantitatea ingerată la o masă. Sunt două bucle de reglare, dacă le putem numi așa, una mare, în care organismul reglează ce intră și ce iese pe termen lung, dacă iese mai puțin decât intră se acumulează: iar aici sunt mai mulți factori implicați. Apoi e controlul pe scurt, cum ar veni, când te oprești din mâncat și cât mănânci: asta spun incretinele creierului”, a mai punctat specialistul.

Iar obezitatea funcționează, ca principiu, ca patologie, la fel ca diabetul: la un moment dat, când se instalează obezitatea, mecanismele fiziologice nu mai funcționează la nivel normal. Toate mecanismele care controlează hipertensiunea, balanța energetică, fac ca noul normal al corpului să fie, să spunem, 180 de kilograme.

„Ai o groază de mecanisme care controlează această balanță și care spune că acesta este noul setpoint, noul normal, mă simt bine acolo, și în loc să fie hiperactive mecanismele de lucru pentru scăderea în greutate, organismul nu mai lucrează că se simte bine acolo”, a explicat prof.dr. Radu Iliescu.

Iar acest tratament declanșează reacții adverse. Fiindcă la nivelul creierului este rămasă impresia de sațietate, dar dacă continui să mănânci, încep să fie pornite mecanismele care controlează această balanță energetică: apare greața, se încetinește procesul de evacuare gastrică până se umple stomacul și apare ulterior voma, chiar și diaree. Studiile clinice făcute pe Ozempic și alte echivalente arată exact asta: un procent mare, de peste 10% de efecte secundare pe această linie.

Unde poate ajunge cercetarea

„Cercetarea este încă la început, dar ce știm sigur este că, pe lângă scăderea în greutate, efectul acestora substanțe are și un efect direct asupra normalizării metabolismului, nu doar indirect, prin scăderea în greutate, a glicemiei, a grăsimilor nesănătoase absorbite de organism etc. Acum, încep să apară argumente și studii care arată că sunt bune și în bolile neurodegenerative. Au efecte spectaculoase asupra scăderii evenimentelor cardiovasculare la pacienții cu diabet, cu diabet și obezitate și, mai nou, la pacienții cu obezitate, fără diabet. Sunt foarte multe studii publicate în reviste de calitate pe acest subiect. Tot spectaculoase sunt și scăderile în greutate, între 3 și 20 de kilograme”, a explicat prof.dr. Radu Iliescu.

Dezvoltarea acestor medicamente va schimba și felul în care este percepută chirurgia bariatrică, care este posibil să fie folosită strict pentru pacienții care nu răspund la tratamentul medicamentos. În orice caz, spune prof.dr. Radu Iliescu, nu suntem încă în momentul în care oamenii pot să meargă, să-și ia din farmacie o pastilă ca să dea jos câteva kilograme și apoi să o ia de la capăt.

În toate studiile făcute pe Ozempic pacienții au avut și o schimbare a stilului de viață, chiar și un regim de exerciții fizice asociat. În momentul de față nu este clar dacă luarea medicamentului fără asocierea cu un stil de viață modificat nu va aduce un efect mai mic sau chiar neglijabil.

„Toate studiile care s-au uitat la obezitate în absența diabetului sau în combinație cu o comorbiditate cardiovasculară sau altele similare au fost făcute împreună cu modificarea de stil de viață. Asta a fost și mandatul pentru studii clinice eficiente, care au folosit standarde comune. Ar trebui să ne uităm la cei care spun că iau Ozempic de pe piața gri și care fac rost din surse diferite, care nu sunt în grupe de risc, dacă au fost sau nu eficiente asupra lor – aici va fi următoarea direcție de cercetare”, a conchis acesta.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii