
Concursul Naţional Transcurricular de Lectură şi Interpretare „Ionel Teodoreanu” – povestea unei iubiri pentru literatură și artă (P)

În caleidoscopul concursurilor și al olimpiadelor școlare, a căror relativă predictibilitate este susținută de programa aproape exclusiv teoretică, lipsea un concurs care să valorizeze talentul şi creativitatea copiilor, care să motiveze competiția și dorința lor de identificare a sinelui într-un fascinant proces de cunoaștere complexă, de înțelegere a armoniei artelor.
Astfel, la iniţiativa Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi, a luat naştere, în 2005, „povestea Teodoreanu”, un concurs transcurricular ce poartă numele celui care credea că „literatura nu e altceva decât un drum spre viaţă”. De-a lungul celor aproape 20 de ani de existenţă, concursul și-a păstrat substanța culturală prin stimularea receptivității artistice și a judecăților estetice, la confluența artelor, prilej de împărtășire a valorilor, a experiențelor culturale.
O nouă pagină din povestea Teodoreanu se scrie zilele acestea la Iaşi, alte emoții și întâmplări sub semnul lecturii, al explorării literaturii în interferențele acesteia cu alte forme de artă, căutând sensuri, idei, analogii subtile… Peste 200 de elevi și 100 de profesori au poposit în spațiul miraculos al unui Iași mitic, legendar, care privește uneori nostalgic spre trecut, prin evocări romantice desprinse din paginile lui Teodoreanu sau asumând, alteori, ipostazele literaturii moderne, oglindirile altor timpuri și viziuni artistice surprinzătoare, într-un dialog atemporal, pentru că însăși “arta adevărată este atemporală”. (Igor Stravinsky)
Joi, 22 mai, în Colegiul Negruzzi și în Aula Magna a Universității “Al. I. Cuza” au răsunat acorduri muzicale, conversații entuziaste, rememorări ale altor ediții de succes, definiri ale spiritului acestui concurs inedit, aflat la intersecția literaturii cu muzica și pictura, cu dansul sau arta dramatică, alocuțiuni și aprecieri pentru un proiect inițiat cu 20 de ani în urmă și care trăiește prin pasiunea, competența și dăruirea profesorilor de limba română din Negruzzi, prin implicarea Primăriei ieșene și a Consiliului Județean Iași. Un parteneriat profesionist al Colegiului Negruzzi cu Inspectoratul Școlar al Județului Iași, reprezentat de prof. Rodica Leontieș și prof. dr. Florentin Ciobotaru, coordonarea de înaltă ținută academică a doamnei conf. univ. dr. Emanuela Ilie, de la Facultatea de Litere a Universității “Al. I. Cuza”, avizarea și recunoaşterea valorică oferite de Ministerul Educației și Cercetării, prin prezenţa și susținerea competență din partea domnului consilier Daniel Georgescu, prin consecvența colaborării cu primarul Mihai Chirica și cu președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, au constituit premise certe pentru o nouă ediție de succes.
Prima zi a concursului a adus, pe lângă proba scrisă susţinută de elevi, o experienţă de iniţiere literară în opera unui scriitor al cărui destin stă sub semnul suferinţei creatoare şi al salvării prin scris. Dezbaterea „Forța morală a literaturii. Ion D. Sîrbu – contemporanul nostru”, organizată de Colegiul Național „Costache Negruzzi” în parteneriat cu Editura Polirom și cu Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași a explorat o serie de perspective și interpretări critice, valențe etice, estetice și filosofice, interogații didactice, fațete ale personalității complexe a scriitorului, prin intervențiile invitaților – prof. univ. dr. Antonio Patraş, editor Toma Velici, Corina Dimitriu (masterandă a Facultății de Litere şi absolventă a Colegiului Negruzzi), în dialog cu prof. dr. Camelia Gavrilă și prof. dr. Mihaela Doboș, gazde și coordonatoare ale dezbaterii.
Acest eveniment cultural și editorial și-a propus să reconstituie profilul unui scriitor cu adevărat excepțional, a cărui creație nu poate fi citită decât prin filtrul destinului său tragic, dar și al vieții eroice a omului I. D. Sîrbu. „Adio, Europa!”, „Lampa”, „Lupul şi Catedrala”, „De ce plânge mama?” au fost doar câteva titluri prin intermediul cărora Toma Velici, editor şi prieten al scriitorului, a conturat portretul unui OM care şi-a dorit să lase posterităţii „un nume curat”, simbol al rezistenţei împotriva unui regim totalitar. În ce măsură poate o biografie fascinantă să potenţeze valoarea unei opere? Există un timp predestinat receptării unui autor? Cum armonizăm eticul cu esteticul? – au fost doar câteva din reperele unei întâlniri memorabile dintre profesori, filologi, tânăra generaţie şi scriitura născută dintr-un destin tragic asumat prin valori etice și estetice metamorfozate în creații literare polifonice.
Duminică, 25 mai, va avea loc premierea elevilor în ambianța solemnă din Amfiteatrul Colegiului Negruzzi, moment de emoție și reflecție asupra unei experiențe culturale și de cunoaștere, prin care copii studioși, talentați și creativi își găsesc drumul spre lectură, spre esența literaturii și frumusețea limbajului artistic, devenit formă de comunicare, de nuanțare expresivă a ideilor, a emoțiilor și valorilor.
Cu zâmbete și regrete, amintiri și trăiri profunde, cu povestea unei călătorii polivalente spre inima și vibrația Iașilor, concursul nostru se închide acum, pentru a reveni într-un alt timp, un alt mai cu flori de tei și de zarzări, mereu proaspăt, înnobilat de timp și pagini de istorie mitică.
Publicitate și alte recomandări video