anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Păcăliţi de lidera de sindicat: Și-a convins colegii să contracteze mai multe credite pentru ea

GALERIE
romtelecom
 • romtelecom
- +

Șase foşti sau actuali angajaţi de la Romtelecom Iaşi au poprire pe venituri după ce au fost păcăliţi de fostul lider sindical al companiei pentru a face credite bancare pentru el. Sindicalista Dana Manea, care între timp a ieşit la pensie, a fost trimisă ieri în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Riscă până la 20 de ani de puşcărie.

O femeie din Iaşi care a profitat de funcţia sa şi a înglodat în datorii şase colegi de muncă a fost trimisă ieri în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Dana Ma­nea, fost lider sindical la Romte­le­com, este acuzată de anchetatori de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave după ce, în urmă cu câţiva ani, şi-a convins colegii să contracteze mai multe credite pentru ea. Manea le-a promis că va achita contravaloarea împrumuturilor de la bănci, însă nu s-a ţinut de cuvânt, iar în prezent victimele sale au popriri pe salarii sau pensii.

Potrivit procurorilor, în perioada februarie 2006 - iunie 2007, Dana Manea şi-a convins cei şase colegi să facă 13 împrumuturi la diferite bănci din Iaşi. Valoarea totală a creditelor era la acea vreme de 292.800 de lei şi 28.900 de euro. Anchetatorii menţio­nează că datoriile erau scadente în 120 de luni, şi angajaţii au acceptat propunerile liderului lor sindical doar pentru a-şi păstra locurile de muncă. „Pen­tru a capta încrederea părţilor vătă­mate, învinuita s-a prevalat de funcţia de lider sindical la Romtelecom Iaşi cu autoritate în organizaţiile colective de conducere mai ales în ceea ce priveşte procesul de disponibilizări pe care îl decurgea compania la acea vre­me. Profitând de vulnerabilitatea victimelor, aflate sub spectrul pier­derii locului de muncă, învinuita i-a determinat să accepte şi să răspundă cererilor repetate de a face aceste credite“, a menţionat Carmina Pascal, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Lidera de sindicat a renunţat să mai plătească ratele

Procurorii au mai arătat că Dana Manea le făcea rost angajaţilor, legal, de documentele necesare contractării împrumuturilor. În momentul în care aceştia erau chemaţi la bancă pentru a ridica banii, Manea mergea cu ei şi lua integral sumele. Cei şase angajaţi ai Romtelecom nu şi-au pierdut la acea vreme locurile de muncă, dar aveau să rămână înglodaţi în datorii. Din 2009, Dana Manea nu a mai plătit ratele la bănci aşa cum îşi luase angajamentul, iar împotriva victimelor au început să curgă executările silite. Asta i-a determinat, începând cu noiembrie 2009, să depună plângeri împotriva fostului lider sindical. În urma anchetei, s-a concluzionat că valoarea totală a datoriei lăsate pe umerii angajaţilor se ridică la 193.695 de lei şi 28.898 de euro. În timpul anchetei, procurorii ieşeni au mai aflat că Dana Manea s-ar mai fi folosit de funcţia sa şi în trecut pentru a-i determina pe angajaţi să ia credite în numele ei. Alţi şase ieşeni au contractat, în perioada 2004 - 2005, 49.000 de euro, 10.000 de dolari şi 20.000 de lei. Acele împrumuturi au fost achitate însă de Manea, aşa că foştii ei colegi nu au mai făcut plângere.

În ceea ce priveşte actualele victime, Manea le spunea că are nevoie de bani pentru a-şi renova o casă, însă nu le-a mai dat nicio explicaţie după ce a încetat să plătească ratele. Ea a refuzat să dea declaraţii sau să explice ce a făcut cu banii şi în timpul an­chetei. Înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, infracţiune de care este acuzată Dana Manea, se pedepseşte, conform Codului Penal, cu până la 20 de ani de închisoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.