anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presă

Pachetul de măsuri socio - economice elaborat și susținut de PSD (P)

GALERIE
vasile citea nov
 • vasile citea nov
- +

În ultimele luni, Partidul Social Democrat a lucrat la un set de măsuri menit să-i ajute pe români. Am ajuns la un acord în coaliția de guvernare, așa că, acum, pachetul pentru sprijinirea celor cu venituri reduse dar și a companiilor poate fi aplicat.

PSD a fost partidul care a propus multe din aceste măsuri. Vorbim, în primul rând, de acordarea unor vouchere în valoare de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile până la sfârșitul anului 2022, pentru ca acestea să-și poată cumpăra alimente de bază. Este una dintre cele mai importante măsuri și a fost propusă de PSD.

Vor primi aceste vouchere familiile cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venituri mai mici de 600 de lei pe lună, pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei pe lună, persoanele cu venit minim garantat și persoanele cu dizabilități. În plus, se vor acorda vouchere în valoare de 30 de euro pentru elevii care provin din familii vulnerabile.

Crește și salariul minim pe economie, cu 200 de lei în plus la salariu minim (sumă acordată voluntar de angajator). Cei 200 de lei sunt scutiți de toate taxele.

Valoarea tichetelor de masă a fost majorată de la 20,17 lei la 30 de lei.

În plus, a fost dublată norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi – de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi. Iar alocaţia zilnică de hrană pentru copiii din sistemul instituţionalizat creşte de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcţie de vârstă.

Și în agricultură s-au luat măsuri care să-i sprijine pe fermieri. Salariul minim în agricultură şi industria alimentară crește la 3.000 de lei brut. De asemenea, fermierii sunt încurajați să-și dea produsele pentru procesare în țară. Cei care vor face asta vor primi o  primă de 10% din valoarea produselor procesate. Ias Casa de Comerț Unirea va fi folosită pentru ca statul să facă o rezervă națională de alimente, pentru situații de urgență.

De asemenea, există măsuri și pentru companii și antreprenori. Vorbim de o reducere de 50 de bani la benzină și motorină pentru marii transportatori. Dar și de ajutoare de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile care au cheltuieli mai mari cu cel puțin 15% la utilități. Am extins și aplicarea măsurilor de şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31 decembrie 2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru.

Impactul financiar al pachetului este de 17,3 miliarde de lei, din bugetul de stat și din fonduri europene.

Acest pachet de măsuri socio-economice reprezintă dovada clară că Partidul Social Democrat este alături de români și că face tot ce-i stă în putință pentru ca aceștia să aibă un trai de viață mai bun.

Trăim vremuri tot mai dificile, însă am încredere că împreună vom reuși să trecem cu bine peste ele.

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.