Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum ne batem joc de victime în cazuri de malpraxis: moartea unei juriste, tranşată după exact un deceniu

Pacientă moartă în sala de operaţie. Găsit vinovat: medicul sinucigaş de la Elena Doamna

GALERIE
operatie   anestezie
  • operatie   anestezie
- +

S-a dat sentinţa în unul dintre cele mai terifiante cazuri de malpraxis din istoria Iaşului. La 10 ani după ce a revoltat o ţară întreagă, justiţia ieşeană a tranşat, în sfârşit, „dosarul Badii”, povestea cu final tragic a juristei de la Prefectură care a murit din cauza unei anestezii eşuate. Judecătorii au găsit vinovatul: medicul anestezist Onoriu Filip, fostul şef ATI de la Maternitatea “Elena Doamna”. Filip este mort însă de cinci ani, după ce s-a sinucis tocmai de teama acestui dosar. În proces a mai fost judecată o doctoriţă, Carmen Mihaela Matei, care a fost achitată ieri, definitiv, deoarece faptele sale nu sunt de ordin penal

De mai bine de un deceniu a avut nevoie justiţia ieşeană pentru a dă un răspuns familiei îndoliate a fostei juriste Daniela Badii, de la Prefectura Iaşi, moartă din cauza unei intervenţii medicale eşuate. Curtea de Apel Iaşi a finalizat, ieri, definitiv, acest dosar de malpraxis în care un medic anestezist pe nume Carmen Mihaela Matei a fost judecat pentru ucidere din culpă. Matei a fost achitată definitiv de magistraţi, care au ajuns la concluzia că nu ea este cea care ar fi direct răspunzătoare de moartea prematură, la 40 de ani, a Danielei Badii. După cinci ani de procese, judecătorii au ajuns la concluzia că vinovat de moartea fostei funcţionare de la Prefectură este chiar fostul şef ATI de la Maternitatea “Elena Doamna”, Onoriu Filip. Filip s-a sinucis, în 2015, el invocând într-un mesaj trimis avocatei sale tocmai presiunea cauzată de acest caz de malpraxis.

Detalii în premieră: ce s-a întâmplat în sala de operaţii

Daniela Badii s-a internat la Maternitatea “Elena Doamna” pe 10 februarie 2010, cu diagnosticul “fibrom uterin - metroragie”. Trebuia să efectueze o histeroctomie totală, intervenţia fiind stabilită pentru data de 12 februarie. Din echipa de operaţie făcea parte anestezistul Carmen Mihaela Matei, care a decis - din cauza intervenţiei complicate - efectuarea unei anestezii generale, cu intubaţie orotraheală, cu care pacienta a fost de acord. În cadrul controlului preanestezic, doctoriţa a constatat că pacienta avea “gât scurt şi macroglosie - limba mare”, ceea ce însemna că intubaţia avea să fie una dificilă.
Pe 12 februarie 2010, la ora 9.20, Daniela Badii a fost condusă de asistente până în sala de operaţii. A fost conectată la aparate iar plămânii i-au fost oxigenaţi, timp de trei minute.

Zece minute mai târziu, Carmen Matei a cerut unei asistente să injecteze în venele pacientei substanţele anestezice. Imediat după, Matei a încercat să o intubeze pe Daniela Badii. “Cu ajutorul laringoscopului a încercat să deschidă cavitatea bucală şi să evidenţieze orificiul glotic cu corzile vocale şi epiglota. La prima încercare de intubare nu a reuşit să evidenţieze acest orificiu, observând doar epiglota. A încercat să introducă sonda de intubaţie pe lângă epiglotă, a introdus sonda pe lângă orificiul glotic şi şi-a dat seama că a efectuat intubarea prin esofag, aşa că a retras imediat sonda”, au precizat judecătorii primei instanţe, în motivarea sentinţei, ce a fost însuşită şi de Curtea de Apel. Magistraţii au mai arătat că, în acel moment, Carmen Mihaela Matei “şi-a dat seama” că nu o poate intuba pe Daniela Badii, aşa că a cerut ajutorul şefului de secţie ATI, Filip Onoriu.

Până să ajungă Onoriu în sala de operaţii, Matei a mai încercat o intubare, de această dată cu o sondă mai subţire, însă nu a reuşit nici de acea dată. Onoriu se afla la acel moment într-o altă operaţie, însă, sunat de o asistentă şi spunându-i-se că e vorba de o urgenţă, a venit în sala unde se afla Badii. La ora 9.40, Filip a intrat în sala de operaţie şi a preluat actul medical al anesteziei generale. Din acel moment, au arătat judecătorii, Matei nu a mai efectuat nicio procedură. Trei martori audiaţi de judecători au arătat că, atunci când Onoriu a intrat în sala de operaţii, pacienta dădea semne de trezire şi îşi recăpătase respiraţia spontană. Mai mult, dădea din mâini şi din picioare. “dr. Filip i-a spus pacientei să stea liniştită ca să o intubeze”, au arătat judecătorii. La solicitarea lui Onoriu Filip, asistenta a făcut a doua injectare cu substanţe anestezice. S-au folosit 200 de miligrame de Tiopental şi 100 de miligrame de Lysthenon, fără a se efectua preoxigenarea pacientei. “Dr. Filip a efectuat mai multe încercări de intubare, reuşind la a şasea încercare, în jurul orei 10.00, în urma unei intubări orotraheale oarbe”, se arată în motivarea judecătorilor.

În tot acel timp, starea pacientei s-a înrăutăţit, din cauza lipsei de oxigen. Aceasta a avut nevoie de manevre de resuscitare şi i s-a administrat atropină şi adrenalină. La ora 11.15, doctorul Filip a sunat şeful secţiei ATI de la Spitalul “Sfântul Spiridon” şi a stabilit pentru Daniela Badii diagnosticul „sindrom postresuscitare, comă hipoxică hipercapnică”. Pacienta a fost transferată la Spitalul de Neurochirurgie, deoarece maternitatea nu avea, la acea vreme, un ventilator adecvat. Pe 17 februarie, la o săptămână după, Daniela Banii a murit. Cauza morţii: insuficienţă cardio-irespiratorie acută, consecinţa unei encefalopatii hipoxice apărute în cursul inducţiei unei anestezii generale.

Cine a fost de vină

Încă de la început, aşadar, a fost clar că decesul Daniela Badii a fost provocat de o actiune/inacţiune din timpul procedurii de anesteziei generale. Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a finalizat ancheta în 2016 cu trimiterea în judecată a doctoriţei Carmen Matei. Conform rechizitoriului, anestezista “nu a respectat dispoziţiile legale şi măsurile de prevedere pentru exerciţiul profesiei de medic. Concret, procurorul de caz a considerat că Matei nu a ţinut cont de “experienţa minimă” pe care o avea şi de “natura intubaţiei” ce urma să o efectueze asupra Daniela Badii. “Cea mai bună şi prudentă atitudine ar fi fost solicitarea participării şefului de secţie Filip Onoriu chiar de la începutul intervenţiei, fiind prezente suficiente elemente ce indicau şi impuneau acest lucru”, a acuzat procurorul de caz. Acesta a mai arătat că Matei nu a asigurat funcţiile vitale ale pacientei.

Judecătorii au concluzionat însă că imprudenţa invocată de procuror nu este echivalentă cu comiterea unei infracţiuni. Mai mult, a arătat judecătorul, moartea Danielei Badii ar fi fost provocată de manevrele efectuate de doctorul Filip. “Contrar susţinerilor procurorului, nu încercările inculpatei de a intuba pacienta au produs decesul acesteia la 17.02.2010, ci manevrele efectuate de dr. Filip Onoriu după ce a preluat conducerea intervenţiei medicale. Instanţa are în vedere, în acest sens, că până la venirea dr. Filip Onoriu, a asigurat funcţiile vitale ale pacientei, care era stabilă hemodinamic, dădea semne de trezire, ceea ce însemnă că pacienta îşi revenea din antestezie. De altfel, în rechizitoriu s-a precizat că vina inculpatei a fost aceea că nu l-a chemat dr. Filip Onoriu să asiste la intubaţia dificilă, cerinţă care nu este prevăzută de vreo normă legală, ci poate fi încadrată ca o măsură de prevedere în exercitarea profesiei de anestezist”, a fost concluzia tranşantă a judecătorilor. Aceştia au mai precizat că urmările lipsei de oxigen, care au dus în final la deces, au apărut cât timp doctorul Filip încerca să o intubeze. “Acţiunile inculpatei nu se înscriu în lanţul cauzal care a condus la decesul victimei (...) Ipotetic, dacă inculpata l-ar fi anunţat pe dr. Filip Onoriu înainte şi dacă acesta ar fi asistat la operaţie, nu se poate trage concluzia că s-ar fi evitat producerea decesului pacientei”, au concluzionat judecătorii.

Fiicele Danielei Badii s-au constituit parte civilă în proces cu câte 1 milion de lei fiecare. Pentru că decizia instanţei a fost achitare, urmaşele fostei juriste de la Primărie ar trebui să deschidă un nou proces, pe latură civilă, pentru a obţine daune. Nu e clar însă împotriva cui. În 2015, când acest caz se afla la Parchet, Onoriu Filip s-a spânzurat în spatele Mănăstirii Cetăţuia. În prealabil, şi-a anunţat avocata, căreia i-a transmis că “nu mai rezistă”. La acel moment era suspect în acest dosar şi, cel mai probabil, ar fi fost şi el trimis în judecată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri