anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Pacienți cu demență tratați cu raze infraroșii

GALERIE
casca-creier-lumina-infrarosie
 • casca-creier-lumina-infrarosie
- +

Deși la prima vedere pare o ipoteză utopică, desprinsă parcă dintr-un film SF, potențialul terapeutic al razelor infraroșii deschide noi perspective în tratarea demenței. Cercetătorii de la Universitatea Durham (Marea Britanie), au demarat un studiu prin care sugerează că o astfel de metodă ar putea reduce semnificativ simptomele declinului capacității mentale.

După ce au urmat terapia prin infraroșu timp de 12 minute pe zi, de-a lungul a patru săptămâni, participanții la această cercetare au remarcat o îmbunătățire semnificativă a memoriei, vitezei mentale și abilităților care presupun motricitate fină.

Terapia prin infraroșu a apărut în anii `60, când un savant a descoperit că un laser blând ar putea ajuta la refacerea părului la șoareci. De-a lungul timpului, metoda a început să se bucure de popularitate. Mai mult decât atât, terapia prin infraroșu a căștigat susținere științifică datorită unor studii ulterioare care testează capacitatea acesteia de a trata durerea, rănile și chiar tulburările cerebrale.

Ce presupune terapia prin infraroșu

În timpul terapiei, pacientul poartă pe cap o cască specială care emite raze infraroșii spre creier timp de șase minute. Prin intermediul acestei proceduri sunt stimulate mitocondriile care eliberează, în celulele nervoase, energie sub formă de ATP (adenozin trifosfat), un compus care adesea le lipsește pacienților cu demență. De asemenea, cercetătorii spun că terapia prin infraroșu poate crește nivelul de oxid nitric, implicit și fluxul de sânge în creier.

Acest lucru este posibil datorită îmbunătățirii flexibilității membranei care căptușește interiorul vaselor de sânge. Astfel, poate ajunge mai mult oxigen în substanța albă a creierului. Terapia este foarte practică și nu implică deplasarea zilnică la cabinetul specialistului. Casca poate fi livrată acasă și folosită cu ușurință de către pacienți.

Rezultatele îmbucurătoare ale terapiei prin infraroșu

În studiul pilot pe care l-au realizat recent cercetătorii de la Universitatea Durham, echipa de specialiști a descoperit îmbunătățiri în cazul persoanelor sănătoase, cu vârsta peste 45 de ani, care au efectuat câte șase minute de terapie, de două ori pe zi, dimineața și seara, la o lungime de unda de 1068 de nanometri, pe o perioadă de patru săptămâni. Mai exact, rezultatele au constat în îmbunătățirea semnificativă a memoriei, performanței motrice și a vitezei de procesare a creierului.

De asemenea, cercetătorii s-au mai implicat în două studii clinice separate, publicate recent, prin care urmăresc eficacitatea terapiei prin infraroșu în cazul pacienților din SUA diagnosticați cu Alzheimer. Aceste demersuri au dus la descoperirea unui efect pozitiv profund atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor care au demență ușoară și moderată.

Participanții au raportat că resimt mai multă energie și mai puțină anxietate decât în mod obișnuit. De asemenea, aceștia dau dovadă și de o bună implicare fizică și mentală în activitățile zilnice. Totodată, s-a remarcat și îmbunătățirea stării de spirit a îngrijitorilor acestor pacienți.

Chiar dacă descoperirile timpurii sunt promițătoare, oamenii de știință consideră că sunt necesare mai multe cercetări cu privire la utilizarea și eficacitatea terapiei prin infraroșu precum și posibilele efecte secundare pe termen lung.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.