Cheșcu face și drege în continuare pe un proiect ilegal. Statul, paralizat la Iaşi?
“Epopeea” spalatoriei dureaza deja de doua luni de zile, iar iesenii înca spala ma (...)
citeste totmiercuri, 18.05.2022
Oameni legaţi de paturi, supraaglomerare, pacienţi închişi la „fără clanţă“, apă nepotabilă la robinet, personal de supraveghere insuficient sunt numai câteva din concluziile raportului realizat de Avocatul Poporului în urma deplasării la Spitalul de Psihiatrie „Pădureni-Grajduri“. Un control anterior al Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii menţiona şi utilizarea excesivă a medicaţiei.
Un raport al Avocatului Poporului arată situaţia critică în care se află Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă „Pădureni-Grajduri“, vorbind despre o supraaglomerare pentru care nu s-au găsit soluţii încă din 2016. Atunci, o delegaţie a Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii a vizitat spitalul şi a constatat această supraaglomerare, denumind-o ca fiind severă, în condiţiile în care erau 340 de pacienţi internaţi pe 240 de locuri. Acum, trei ani mai târziu, numărul celor internaţi a crescut la 400, iar situaţia pare mai gravă. Şi delegaţia Avocatului Poporului a descoperit în cadrul vizitei din această vară fenomenul: 384 de pacienţi erau internaţi atunci, 46 de femei şi 338 de bărbaţi, iar numărul de locuri nu a crescut, fiind tot 240. Conform acestora, în unitatea medicală există doar spaţii administrative şi de cazare, dat fiind numărul mare de pacienţi internaţi.
„Pavilioanele în care erau cazaţi pacienţii erau clădiri cu un singur nivel, doar pavilionul destinat cazării femeilor fiind de tipul etaj-parter. Pavilioanele aveau în componenţa lor saloane dedicate cazării pacienţilor, grupuri sanitare cu toalete, lavoare şi duşuri, precum şi cabinete medicale. Toate spaţiile de socializare (cluburi, săli de ergoterapie etc.) fuseseră transformate în dormitoare, motivat de lipsa spaţiilor necesare cazării pacienţilor“, se precizează în raportul citat.
Acelaşi document precizează faptul că saloanele erau prevăzute cu paturi, cele mai multe 12, şi doar câteva noptiere sau dulapuri mai încăpeau pe lângă acestea. Cum sunt mai mulţi pacienţi decât paturi, echipa de vizită a găsit în majoritatea saloanelor câte trei pacienţi aşezaţi pe două paturi alăturate.
Personal bine pregătit, dar fără cursuri de prim ajutor
Printre neregulile identificate de echipa de vizită a Avocatului Poporului se numără şi o stare de igienă necorespunzătoare la unele grupuri sanitare, dar şi o problemă cu apa curentă. Apa rece, au constatat aceştia, este distribuită din trei foraje aflate la intrarea în unitate, iar buletinele de analiză a apei respective arătau faptul că „parametrii de potabilitate nu se încadrau în normele legale“. Deşi conducerea unităţii medicale i-a asigurat că apa e folosită doar pentru menaj, nu şi la consum sau la gătit, echipa de vizită a văzut mai mulţi pacienţi bând apă direct de la robinetele grupurilor sanitare, şi nu de la dozatoarele cu apă filtrată de pe holuri, insuficiente raportat la numărul de pacienţi. Această problemă, însă, s-ar putea rezolva până la finalul anului, conform raportului, în urma unor investiţii realizate de spital cu fonduri naţionale.
În raport este invocată şi o observaţie a Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii, care specifica faptul că, la nivelul anului 2016, din cauza lipsei de personal, aceştia au constat că pacienţii erau menţinuţi sub control prin folosirea în exces a medicaţiei. Acum, la vizita de anul acesta, echipa Avocatului Poporului nu a putut evalua dacă situaţia s-a păstrat, dar au făcut observaţii legate de lipsa cruntă de personal.
„Personalul de supraveghere era insuficient pentru numărul de pacienţi intraţi în spital, astfel că au fost numeroase situaţii în care s-a observat că trei supraveghetori au în sarcină 100 de pacienţi şi nu exista alt personal specializat pentru protecţie, din această cauză personalul şi pacienţii fiind puşi în situaţii cu risc de vătămare“, a punctat comisia în raport.
În ceea ce priveşte personalul spitalului, deşi s-a constatat că aceştia erau bine pregătiţi pentru posturile lor, s-a remarcat că o bună parte a acestora nu doar că nu au participat la cursuri de prim ajutor, ci nu au beneficiat nici de pregătire pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă sau de agresivitate din partea pacienţilor. Au urmat însă cursuri de igienă.
Un pacient imobilizat de 212 ori într-o jumătate de an
La nivelul anului 2019, până la efectuarea vizitei, au fost 256 de situaţii în care pacienţii au fost imobilizaţi fiindcă deveniseră prea agitaţi, unul dintre pacienţii deţinând şi un record din acest punct de vedere, fiind „contenţionat“, cum specifică raportul, de 212 ori. Echipa de vizită a constatat că această măsură de imobilizare era luată de faţă cu alţi pacienţi, contrar normativelor europene, şi au ridicat semne de întrebare cu privire la „capacitatea gestionării corecte din punct de vedere medical şi uman al unor astfel de cazuri“.
Practic, un pacient „contenţionat“ era ţinut în această stare mai mult de patru ore, fără să fie verificat la 15 minute cum prevede legea, adesea chiar deloc, în cel mai bun caz prin sistemul video de supraveghere.
„Echipa de vizită a observat un alt pacient contenţionat într-o poziţie atipică, cu membrele superioare imobilizate la un unghi de aproximativ 90 de grade faţă de corp (...) Din interviurile cu unii dintre membrii personalului de supraveghere, a rezultat că, în unele situaţii, s-a apelat chiar la ajutorul altor pacienţi în vederea imobilizării bolnavilor agitaţi“, se precizează în raport.
În perioada 2018-2019 au fost cinci pacienţi care au decedat la unitatea medicală, prin agravarea unor simptome cardiace sau gastrice preexistente. Un caz ciudat este al unui salon în care echipa de vizită a identificat mai mulţi pacienţi închişi la „fără clanţă“, uşile deschizându-se doar din exterior. Personalul spitalului a explicat că acei pacienţi nu pot fi opriţi să consume apă în exces şi nu pot fi supravegheaţi în permanenţă. Unii dintre aceştia ajung să bea şi 6 litri de apă pe zi dacă nu sunt supravegheaţi, iar un caz mai grav a ajuns în comă în urma consumului excesiv de apă.
„Modalitatea de gestionare a acestei situaţii ridică unele semne de întrebare din punct de vedere umanitar şi al respectării drepturilor fundamentale ale omului“, se consemnează în raport.
Cuvinte cheie: + spital-lagăr, spital grajduri, fără clanță
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cheșcu face și drege în continuare pe un proiect ilegal. Statul, paralizat la Iaşi?
Ce variante are primarul Chirica după plecarea vicelui ex-USR Baciu?
A vrut să dea foc casei iubitei după ce a intrat pe pagina ei de Facebook şi i-a citit mesajele
Iată noul proiect din faţa Teatrului! Copacii mari rămân pe poziţie
Interes aproape zero pentru doza 4: în cabinetele de vaccinare bate vântul
Un proiect editorial de excepţie, lansat ieri de Polirom la Iaşi
Ce mai cântă galeria Politehnicii? Iaşul pofteşte la „inamici“ din Vaslui
Drepturi salariale obținute chiar dacă nu au fost prinse în contract. Cazul Veolia
Şi-a pus şi sora şi iubita la „produs”, ca să îi strângă bani de BMW
Preot prins la volan pe europeană beat pulbere, lăsat cu permisul în buzunar
Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari
Filip Havârneanu, președintele USR Iași, voluntar în acțiuni săptămânale de ecologizare (P)
Subiectele de la examenele naţionale - adaptate acestei perioade de doi ani
Cîmpeanu: Nu ne interesează să avem mai mult de o medie generală la final de an
Sinucidere sau accident? Tânăr beat, căzut de la etajul patru în Mircea
VIDEO: Dosar penal pentru cinci fete care au făcut baie goale în râu
ANPC a controlat peste 160 operatori economici din Moldova. Amenzi serioase
Zelenski și soția sa, Olena, prima apariție publică de la începutul războiului
Proiectul privind 200 lei netaxați la salariul minim, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern
Diplomat american: Ucraina nu pierde războiul, dar nici nu-l câştigă
Frank Timiş, sforarul din spatele tunului de la Roşia Montană, mereu surprinzător
Japonia îşi redeschide prudent graniţele pentru un număr limitat de turişti străini
Meteorologii anunţă instabilitate atmosferică şi intensificări ale vântului
Anunţ oficial: Starea fetiţei de 5 ani care a primit transplantul de ficat se menţine critică
Presa americană anunţă că Messi merge la Inter Miami în 2023
Ford se alătură apelului către UE de a vinde doar vehicule 100% electrice din 2035
DNA confirmă de ce a fost scoasă USR brutal de la guvernare! (P)
David Chou, autorul atacului armat la o biserică în California, viza comunitatea taiwaneză
Preşedintele Putin se implică personal în războiul din Ucraina până la nivel de colonel
Ministrul Lucian Romaşcanu susţiune că este necesară o resetare a concursului Eurovision
Nu lăsați sportul să moară! Statul trebuie să vină cu facilități pentru investitori! (P)
Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel, conferenţiază la Academia Română
Incendiu masiv la un atelier de mobilă, o casă şi un magazin (FOTO)
"Doctor Strange în Multiversul Nebuniei", pe primul loc în box office românesc de weekend
Jake Daniels, primul fotbalist în activitate din Marea Britanie care recunoaşte că este homosexual
Cătălin ONOFREISpaima Constituţiei |
Florin CÎNTICOmnia Vincit Amor |
Grigore ILISEIDorul şi amintirea de-a pururi |
Alex VASILIUEnescu în presa română (I) |
Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.