Pacienții care nu citesc prospectul medicamentelor riscă să dezvolte efecte adverse la afecțiuni existente. „Trebuie să fim foarte atenți ce medicamente luăm”
Fiecare pacient, din punct de vedere genetic este unicat. Din acest motiv, spun medicii, oamenii reacționează diferit la orice tip de medicament de sinteză pe care îl înghit. Din această cauză specialiștii recomandă ca tratamentul fiecărui pacient să fie personalizat.
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 31
„De exemplu pentru hipertensiunea arterială sunt peste 100 de produse care aparțin diverselor clase de medicamente. Dar există și molecule din aceeași clasă de antihipertensive care evoluează de la an la an și care au mai puține efecte adverse. Cu toate acestea se întâmplă ca unii pacienți să reacționeze mai bine la un tratament pe care îl iau de 10-20 de ani decât la terapiile moderne. Aceasta nu înseamnă că medicamentul nu este bun, ci că fiecare organism reacționează diferit. Din acest motiv trebuie să fim foarte atenți la ce medicamente luăm, chiar dacă e vorba de cele care se cumpără din farmacii fără prescripție medicală”, a explicat dr. Mihaela Năstasă, medic primar medicină de familie.
Citiți prospectul medicamentelor!
Important, a spus medicul, este ca pentru medicamentele care se eliberează fără rețetă să se respecte indicațiile farmacistului, să nu se depășească doza terapeutică și să se citească prospectul cu atenție. Dr. Mihaela Năstasă a mai subliniat că indiferent de ceea ce dorim să luăm ca tratament, trebuie întâi să consultăm un medic.
„Suplimentele alimentare și vitaminele pot fi luate din farmacii fără prescripție. Multe dintre ele sunt extracte standardizate făcute de fabrici de medicamente care folosesc doze standard. Dar și suplimentele pot avea efecte adverse cu atât mai mult cu cât ele nu au în spate studii de bioechivalență”, a precizat dr. Mihaela Năstasă.
Aceasta a mai explicat că indiferent de ce medicamente înghițim, acestea se metabolizează în ficat și se elimină renal. Din acest motiv este foarte important să cunoaștem ce afecțiuni hepatice și renale avem, deoarece anumite tratamente, chiar și cele fără prescripție medicală, pot produce o afectare a funcțiilor hepatice sau renale.
Orice prospect de medicament conține efectele adverse sau colaterale pe care le poate avea pacientul în tratamentul respectiv. Aceste efecte au fost observate în timpul studiilor de specialitate.
„De exemplu cefaleea poate să apară la 1 din 100000 de pacienți tratați cu molecula respectivă, sau tulburările digestive precum diaree sau constipație se pot manifesta la 1 din 10000 de pacienți tratați. Sunt efecte care au fost studiate în ani de cercetare și pe care nu le putem ignora. De exemplu merge o persoană la farmacie, cumpără un medicament care conține zahăr. Pacientul e diabetic, dar nu citește prospectul. Pare un lucru banal, dar acel medicament este contraindicat în diabet. Sau un alt pacient cu colon iritabil ia din farmacie un medicament care are îndulcitor. Acesta va avea un efect laxativ care nu este indicat în colonul iritabil. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că prospectele medicamentelor trebuie citite”, a atenționat specialistul.
Publicitate și alte recomandări video