Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pacienții COVID, tratați cu birocrație în loc de plasmafereză. Aparatul, retras de la Iaşi

GALERIE
plasmafereza
  • plasmafereza
- +

Firma donatoare a mai acuzat că autorităţile locale nu au făcut nicio campanie publică privind donarea de plasmă convalescentă de la cei vindecaţi de coronaviroză. Iaşul intră astfel în rând cu oraşe mult mai mici, fără anvergură medicală, precum Alba şi Giurgiu, de unde, de asemenea, au fost retrase aparatele. Acestea vor fi donate altor judeţe

Iaşul rămâne fără aparat de plasmafereză. Firma Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD), cea care a donat aparatul, a anunţat retragerea acestuia pe motiv că până în prezent s-au făcut prea puţine recoltări, iar autorităţile locale nu au făcut nicio campanie publică privind donarea de plasmă convalescentă. Conducerea Centrului Regional de Transfuzii (CRTS) spune că, deocamdată, nu a fost informată de decizia luată de firmă.

Iaşi, Alba şi Giurgiu, excluse pentru numărul mic de donatori

Ieri, BPHD a trimis o adresă către Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională prin care aduce la cunoştinţă că, din cauza numărului mic de recoltări de plasmă realizate în centrele de transfuzii de la Alba, Giurgiu şi Iaşi, va retrage aparatele de plasmafereză donate, precum şi kiturile neutilizate. De asemenea, BPHD a cerut INHT să indice alte trei centre de transfuzii unde aceste trei aparate vor fi redirijate. În lipsa unui răspuns în maximum 7 zile, BPHD va depozita cele trei aparate. De asemenea, reprezentanţii BPHD susţin că Ministerul Sănătăţii nu şi-a respectat obligaţiile prevăzute în protocolul semnat cu ocazia donării primelor 3 aparate de plasmafereză, suplimentate ulterior cu încă 15, respectiv nu a realizat registrele online pentru donatorii şi receptorii de plasmă convalescentă, nu a derulat nicio campanie publică de informare privind donarea de plasmă convalescentă, nu a reuşit să organizeze schimbul de informaţii dintre spitalele care tratează pacienţii COVID-19 şi centrele de transfuzie sanguină unde se recoltează plasma convalescentă.

“Ministerul Sănătăţii a ignorat apelurile noastre, dar şi cele venite din partea societăţii civile, privind corectarea metodologiei pentru donarea de plasmă convalescentă, care este mult mai restrictivă şi mai birocratică decât ghidul european aprobat de cele 28 de state membre UE. De două luni, Ministerul Sănătăţii nu a dat un răspuns ofertei noastre privind suplimentarea cu până la 50 de aparate de plasmafereză a sponsorizării actuale de 18 aparate, chiar dacă am precizat clar că toate cele 50 de aparate puteau fi utilizate gratuit timp de un an de zile şi veneau însoţite de 9.000 de kituri gratuite de recoltare a plasmei”, a declarat Florin Hozoc, CEO al BPHD. Din cele 6.000 de kituri deja donate, până acum au fost utilizate doar 150 la nivel naţional. Aceeaşi firmă anunţa în urmă cu o lună Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării că intenţionează să doneze aparatură pentru crearea unei bănci de plasmă. Hozoc susţine că nici până acum nu a primit un răspuns. Cele 18 aparate de plasmafereză plus cele 6.000 de kituri de recoltare deja donate au o valoare totală de 549.600 euro plus TVA.

Ultimul donator, nepotul directorului CRTS Iaşi

Conducerea CRTS a părut surprinsă de decizia luată de firma donatoare privind relocarea aparatului de plasmafereză de la Iaşi. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS, a spus că nu i s-a adus la cunoştinţă această decizie, şi că instittuţia a făcut tot din punct de vedere profesional ca donarea de plasmă hiperimună să fie posibilă. Dar, a adăugat Lavinia Scripcaru, au existat şi probleme. “Au fost persoane care au spus că pur şi simplu vor să se mai gândească, vor vedea dacă se vor prezenta sau nu, deocamdată este prea devreme după boala pe care au avut-o şi, deci, ne-au refuzat politicos. Au fost alte persoane care din capul locului au precizat că le pare rău dar nu doresc să doneze plasmă. Au fost o serie de persoane care iniţial au acceptat programarea, dar care ulterior nu s-au mai prezentat. Şi bineînţeles că au fost cei care nu erau eligibili, adică nu corespundeau criteriilor prevăzute în lege”, a subliniat Lavinia Scripcaru. De la primirea aparatului şi până acum, adică de mai bine de o lună şi jumătate, la CRTS Iaşi au fost cinci donatori eligibili şi şase donări. Dintre donatori, unul a donat de două ori. De menţionat este faptul că toţi sunt cadre medicale, medici sau asistenţi medicali. De asemenea, pentru următoarea săptămână sunt pregamate două persoane, ambele cadre medicale. Ultimul donator programat pentru 17 iunie este medic, şi este chiar nepotul directorului de la CRTS Iaşi.

Tratament pus sub semnul întrebării. Rata de succes 50-50

Din punctul de vedere al tratamentului cu plasmă hiperimună, specialiştii infecţionişti nu pot trage concluzii, deocamdată. „Am avut patru pacienţi de la Terapie Intensivă care au mers pe acest tratament, pe doi dintre ei i-am pierdut. Este foarte adevărat că cei doi se aflau în stare critică, deci foarte grav. Ceilalţi doi au rămas la Terapie Intensivă. Sigur, nu putem trage o concluzie pertinentă după un număr atât de mic de pacienţi la care am administrat. Este necesar să avem un lot de măcar 10 pacienţi la care să aplicăm tratamentul, după care să putem trage cât de cât o concluzie. Dar şi în cazul plasmei convalescente ca şi tratament în lume suntem încă la început, adică fără studii ştiinţifice”, a subliniat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri