Pacienții COVID, tratați cu birocrație în loc de plasmafereză. Aparatul, retras de la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 06.12.2020

Pacienții COVID, tratați cu birocrație în loc de plasmafereză. Aparatul, retras de la Iaşi

GALERIE
plasmafereza
  • plasmafereza
- +

Firma donatoare a mai acuzat că autorităţile locale nu au făcut nicio campanie publică privind donarea de plasmă convalescentă de la cei vindecaţi de coronaviroză. Iaşul intră astfel în rând cu oraşe mult mai mici, fără anvergură medicală, precum Alba şi Giurgiu, de unde, de asemenea, au fost retrase aparatele. Acestea vor fi donate altor judeţe

Iaşul rămâne fără aparat de plasmafereză. Firma Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD), cea care a donat aparatul, a anunţat retragerea acestuia pe motiv că până în prezent s-au făcut prea puţine recoltări, iar autorităţile locale nu au făcut nicio campanie publică privind donarea de plasmă convalescentă. Conducerea Centrului Regional de Transfuzii (CRTS) spune că, deocamdată, nu a fost informată de decizia luată de firmă.

Iaşi, Alba şi Giurgiu, excluse pentru numărul mic de donatori

Ieri, BPHD a trimis o adresă către Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională prin care aduce la cunoştinţă că, din cauza numărului mic de recoltări de plasmă realizate în centrele de transfuzii de la Alba, Giurgiu şi Iaşi, va retrage aparatele de plasmafereză donate, precum şi kiturile neutilizate. De asemenea, BPHD a cerut INHT să indice alte trei centre de transfuzii unde aceste trei aparate vor fi redirijate. În lipsa unui răspuns în maximum 7 zile, BPHD va depozita cele trei aparate. De asemenea, reprezentanţii BPHD susţin că Ministerul Sănătăţii nu şi-a respectat obligaţiile prevăzute în protocolul semnat cu ocazia donării primelor 3 aparate de plasmafereză, suplimentate ulterior cu încă 15, respectiv nu a realizat registrele online pentru donatorii şi receptorii de plasmă convalescentă, nu a derulat nicio campanie publică de informare privind donarea de plasmă convalescentă, nu a reuşit să organizeze schimbul de informaţii dintre spitalele care tratează pacienţii COVID-19 şi centrele de transfuzie sanguină unde se recoltează plasma convalescentă.

“Ministerul Sănătăţii a ignorat apelurile noastre, dar şi cele venite din partea societăţii civile, privind corectarea metodologiei pentru donarea de plasmă convalescentă, care este mult mai restrictivă şi mai birocratică decât ghidul european aprobat de cele 28 de state membre UE. De două luni, Ministerul Sănătăţii nu a dat un răspuns ofertei noastre privind suplimentarea cu până la 50 de aparate de plasmafereză a sponsorizării actuale de 18 aparate, chiar dacă am precizat clar că toate cele 50 de aparate puteau fi utilizate gratuit timp de un an de zile şi veneau însoţite de 9.000 de kituri gratuite de recoltare a plasmei”, a declarat Florin Hozoc, CEO al BPHD. Din cele 6.000 de kituri deja donate, până acum au fost utilizate doar 150 la nivel naţional. Aceeaşi firmă anunţa în urmă cu o lună Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării că intenţionează să doneze aparatură pentru crearea unei bănci de plasmă. Hozoc susţine că nici până acum nu a primit un răspuns. Cele 18 aparate de plasmafereză plus cele 6.000 de kituri de recoltare deja donate au o valoare totală de 549.600 euro plus TVA.

Ultimul donator, nepotul directorului CRTS Iaşi

Conducerea CRTS a părut surprinsă de decizia luată de firma donatoare privind relocarea aparatului de plasmafereză de la Iaşi. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS, a spus că nu i s-a adus la cunoştinţă această decizie, şi că instittuţia a făcut tot din punct de vedere profesional ca donarea de plasmă hiperimună să fie posibilă. Dar, a adăugat Lavinia Scripcaru, au existat şi probleme. “Au fost persoane care au spus că pur şi simplu vor să se mai gândească, vor vedea dacă se vor prezenta sau nu, deocamdată este prea devreme după boala pe care au avut-o şi, deci, ne-au refuzat politicos. Au fost alte persoane care din capul locului au precizat că le pare rău dar nu doresc să doneze plasmă. Au fost o serie de persoane care iniţial au acceptat programarea, dar care ulterior nu s-au mai prezentat. Şi bineînţeles că au fost cei care nu erau eligibili, adică nu corespundeau criteriilor prevăzute în lege”, a subliniat Lavinia Scripcaru. De la primirea aparatului şi până acum, adică de mai bine de o lună şi jumătate, la CRTS Iaşi au fost cinci donatori eligibili şi şase donări. Dintre donatori, unul a donat de două ori. De menţionat este faptul că toţi sunt cadre medicale, medici sau asistenţi medicali. De asemenea, pentru următoarea săptămână sunt pregamate două persoane, ambele cadre medicale. Ultimul donator programat pentru 17 iunie este medic, şi este chiar nepotul directorului de la CRTS Iaşi.

Tratament pus sub semnul întrebării. Rata de succes 50-50

Din punctul de vedere al tratamentului cu plasmă hiperimună, specialiştii infecţionişti nu pot trage concluzii, deocamdată. „Am avut patru pacienţi de la Terapie Intensivă care au mers pe acest tratament, pe doi dintre ei i-am pierdut. Este foarte adevărat că cei doi se aflau în stare critică, deci foarte grav. Ceilalţi doi au rămas la Terapie Intensivă. Sigur, nu putem trage o concluzie pertinentă după un număr atât de mic de pacienţi la care am administrat. Este necesar să avem un lot de măcar 10 pacienţi la care să aplicăm tratamentul, după care să putem trage cât de cât o concluzie. Dar şi în cazul plasmei convalescente ca şi tratament în lume suntem încă la început, adică fără studii ştiinţifice”, a subliniat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Declarație vot

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.