Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pacienții cu cancer pot fi ajutați să-și gestioneze depresia și anxietatea

GALERIE
dr. Ivan-Mihaela
  • dr. Ivan-Mihaela
- +

Diana Popa, Iași: În urmă cu un an, tatăl meu, în vârstă de 62 de ani, a fost diagnosticat cu un cancer la colon. Cu tratament, lucrurile par să nu evolueze din punct de vedere fizic, dar în plan emoțional tatăl meu și-a schimbat complet comportamentul. Rareori vrea să mai iasă din casă, deși înainte de diagnostic era foarte activ. Nici meciurile de fotbal, pe care nu le rata niciodată, nu-l mai interesează. Pare absent, nu mai comunică cu noi ca înainte și pare demoralizat de boală și tot mai des ne spune că nu mai are niciu sens să traiască. Noi încercăm să-l scoatem din această stare, dar nu prea reușim”. 

Dr. Mihaela Ivan, medic specialist pneumolog și medicină de familie cu atestat în îngrijiri paliative, Șef de secție Spitalul ”Sf. Sava”, Iași: ”Diagnosticul oncologic aduce în viaţa persoanei care îl primeşte foarte multe schimbări dificile. Oameni activi de altă dată devin pacienţi, supuşi unor tratamente care pot fi dureroase sau doar inconfortabile şi care pot avea efecte secundare neplăcute. Pacientul este uneori obligat să ia o pauză profesională nedorită sau să întrerupă proiecte personale în care era foarte implicat.

Confruntarea cu o astfel de boală care ameninţă viaţa, determină o avalanşă de sentimente şi emoţii: disperarea, lipsa de speranţă, tristeţe. Majoritatea pacienţilor trăiesc aceste sentimente la un moment dat pe parcursul evoluţiei bolii. Simptomele depresiei pot include pierderea poftei de mâncare, schimbarea obiceiurilor legate de somn sau insomnie, lipsa de energie şi scăderea capacităţii de concentrare, izolare. Anxietatea este un sentiment persistent de îngrijorare sau nelinişte şi teama că se va întâmpla ceva rău. Deşi anxietatea este normală în cazul unui astfel de diagnostic ea poate fi copleşitoare uneori. Când se întâmplă acest lucru, anxietatea poate fi diagnosticată ca o afecţiune medicală ce necesită tratament, pentru că anxietatea intensă şi pe termen lung poate interfera cu activităţi de zi cu zi şi poate afecta calitatea vieţii.

Aproximativ jumătate din pacienţii diagnosticaţi cu cancer întrunesc criteriile pentru un diagnostic de tulburare de adaptare cu simptome depresive şi anxioase. Aprecierea calităţii vieţii ţine cont de subiectivitatea pacientului şi din acest lucru este de aşteptat ca persoanele cu depresie să raporteze scoruri mai nefavorabile ale calităţii vieţii, prin prisma depresiei, care presupune gânduri negative referitoare la sine, la cei din jur şi la viitor.

Evaluarea depresiei la pacienţii cu cancer este dificilă din cauza limitelor incerte între formele nonpatologice subclinice şi clinice de depresie. Trebuie diferenţiată depresia primară, de tulburările mai puţin severe de adaptare la boala neoplazică, şi simptomele depresive, de manifestările induse de boala somatică. Această diferenţiere din urmă este dificilă, având în vedere că există o bază reală pentru sentimentele de tristeţe şi inadecvare, şi pentru faptul că anumite simptome, cum ar fi anorexia, fatigabilitatea sau scăderea elanului vital pot fi rezultatul direct al neoplaziei.

Pacienţii cu cancer trebuie testaţi pentru anxietate şi depresie, mai ales în perioadele de tranziţie a bolii, supraveghere, pierderi semnificative, evenimente de viaţă majore şi izolare socială.

Recomandări de tratament pentru gestionarea depresiei şi anxietăţii includ: exerciţii fizice de rutină (care s-a demonstrat în studii clinice ca au efecte semnificative în reducerea simptomelor de depresie); tratament medicamentos; psihoterapie de susţinere; terapie cognitiv comportamentală.; tratament paliativ pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi simptomelor din stadiile avansate.

Sfaturi pentru aparţinători, membrii familiei sau prietenii unei persoane care suferă de depresie şi anxietate în cancer:  să încurajeze persoana în cauză să solicite ajutor specializat  pentru simptomele care apar în cursul bolii şi să fie lângă ei, pentru că este cunoscut faptul căatunci când avem persoane dragi alături putem trece peste orice obstacol.

Sfaturi pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer: e important sa vă daţi voie să fiţi trişti, să vă acceptaţi trăirile şi sentimentele, atât în faţa voastră, cât şi în faţa celor din jur; să fiţi atenţi la ceea ce simţiţi şi să petreceţi timp cu persoane care vă pot ajuta să treceţi peste aceste momente; să solicitaţi sprijinul unui psiholog şi psihiatru; să faceţi exerciţii fizice sub îndrumarea unui medic; să urmaţi o rutină zilnică pentru a menţine un sentiment de ordine şi control; să încercaţi tehnici de relaxare şi respiraţie profundă pentru a gestiona situaţiile stresante; să urmaţi tratamentul recomandat.

„Când ai cancer, înveţi că ”nu pot” NU există...Când ai cancer, ţi-e dor, ţi-e foarte dor de viaţă!...(Simona Pop – Cancer şi credinţă). Vindecarea începe cu siguranţa şi încrederea! Optimismul are rolul de a îmbunătăţi calitatea vieţii în timpul tratamentului oncologic. Cancerul nu este o sentinţă! Descoperit în stadiul incipient, cancerul este tratabil, important este accesul la tratament încă de la primul diagnostic, iar dacă este descoperit în stadii avansate există tratament paliativ care îmbunătăţeşte considerabil calitatea vieţii pentru a parcurge boala cu demnitate”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri